Weekendul festivalurilor medievale în vestul țării. Evenimente cu parfum de ev mediu...

Weekendul festivalurilor medievale în vestul țării. Evenimente cu parfum de ev mediu la Hunedoara și Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-469878616">

Prima ediţie a festivalului medieval „Ioan de Hunedoara” se va organiza la sfârşitul acestei săptămâni, între 9 şi 11 august, atât în centrul municipiului Hunedoara, pe pietonala Corvin, cât şi în curtea exterioară a castelului Corvinilor, care, împreună cu domeniul Hunedoarei, fusese donat de regele maghiar Sigismund de Luxemburg cneazului român Voicu, tatăl lui Ioan. Acesta fusese înnobilat de rege, printr-o diplomă regală din 1409, cu un rang nobiliar mijlociu pentru meritele sale militare, iar din blazonul pe care se afla un corb cu un inel în cioc a apărut numele de Corvin.

Festivalul va începe vineri seara, la ora 21,30, cu o paradă în centrul oraşului, la care vor participa Fanfara Petreşti, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda Cetăţii Devei, Garda Neagră a Regelui Matia, Ordinul Scutierilor de Mülbach, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Paladinii de Terra Medies, Ansamblul Renaissance Deva, Cavalerii de Târgu Mureş, Suita Principesei Maria Szechy, supranumită Venus de Murani, Echipajul Principelul Transilvan, Ansamblul de cimpoaie Hollóének Hungarica.

Sâmbătă, în curtea extrioară a Castelului Corvinilor, va avea loc o tabără medievală, cu concert de muzică medievală, o gală de operă, video-mapping şi lumini arhitecturale. Tot aici va fi reconstituită bătălia de la Belgrad, purtată de Ioan de Hunedoara în 1456 împotriva turcilor, ultima mare bătălie pe care acesta a purtat-o. A fost bătălia în care l-a rănit şi l-a înfrânt pe sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, dar în urma căreia, bolnav de ciumă, şi-a sfârşit zilele în tabăra de la Zemun.  În zona pietonală a oraşului, vor avea loc mai multe spectacole stradale, urmate, la ora 21,00, de un concert extraordinar susţinut de Horia Brenciu & HB Orchestra. Programul zilei de duminică se va desfăşura tot în curtea exterioară a castelului iar organizatorii speră ca festivalul, care va oferi vizitatorilor jocuri şi dansuri medievale, ateliere meşteşugăreşti, concursuri de tras cu arcul sau demonstraţii de gastronomie medievală, să atragă cât mai mulţi turişti.

Weekend plin la Timișoara

Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș organizează prima ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. Astfel, în perioada 9 – 11 august, spectatori de toate vârstele sunt invitați la ineditul eveniment care va reînvia, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfășura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piața Huniade. Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21:30 și va străbate aleile pietonale ale Cetății.

Evenimentul se va desfășura conform următorului program detaliat:

Vineri

21:30 – Parada cu făclii – deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului – str. Alba Iulia – Piața Libertății – str. Alecsandri – Piața Unirii – Piața Țarcului – str. Savoya – Piața Libertății.

Sâmbătă

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

  • deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
  • meșteșugul textilelor, croitorie, broderie, imprimare de țesături;
  • scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
  • jocuri de societate medievale;
  • tir cu arcul.

12:00 – Animație Peregrinii

12:30 – Prezentare Hrafnabroethr

13:00 – Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică

13:30 – Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)

14:00 – Competiția de luptă pe puncte

15:00 – Animație Peregrinii

15:30 – Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert – Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 – Prezentare Hrafnabroethr

16:45 – Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)

18:00 – Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum – prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.

19:00 – Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor

20:30 – PASTICHE – SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.

21:15 – IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.

22:00 – PEREGRINII & DEEP6 – VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .

Duminică

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

  • deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
  • meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
  • scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
  • jocuri de societate medievale;
  • tir cu arcul.

11:00 – Animație Peregrinii

11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)

12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)

13:30 – Animație Peregrinii

14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)

15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut

17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.