Alături de Rodion Ladislau Roșca: melomanii sunt invitați să doneze bani pentru...

Alături de Rodion Ladislau Roșca: melomanii sunt invitați să doneze bani pentru părintele muzicii electronice românești

0
DISTRIBUIȚI

Pe numele său adevărat Rodion Ladislau Roșca, Rodion G.A. – supranumit părintele muzicii electronice românești – trece prin momente grele, iar fanii artistului au inițiat o campanie de strângere de fonduri, donațiile putând fi făcute aici. 

„Povestea lui începe să devină tristă în ultimii ani, el fiind diagnosticat cu cancer la ficat. Pe lângă asta, a contactat virușii de hepatită C și D de la un cabinet stomatologic. Tratamentul este extrem de costisitor, ca și viață de zi cu zi, de altfel. Singur nu ar putea niciodată să strângă suma pentru operație, pentru că de-abia se descurcă, neavând niciun venit constant. Am hotărît să lansez această campanie, deoarece Rodion este o legendă (încă) vie și care are nevoie de ajutorul nostru. Banii voi merge direct în contul artistului pentru operație de transplant de ficat, care costă 70.000 GBP (lire sterline)“, se spune în prezentarea campaniei de ajutorare a artistului.

Rodion G.A. a folosit la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane şi şi-a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, a obținut un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului.


Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 – 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977, alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează pâna în 1983. Acum este momentul în care se lansează principalele compoziții care vor defini personalitatea lui Rodion Roșca, „Stele și Lumini”, „Imagini din Vis”, „În liniștea nopții” sau „Uneori”. Piesele ajung pe rând pe primele poziții ale clasamentelor alcătuite de radiourile și revistele vremii. Formația continuă să ocolească studiourile profesioniste de înregistrare și experimentează înregistrând în micul apartament al liderului său. În 1983, trupa se destramă din cauza instabilității formulei sale, în 6 ani perindându-se câteva zeci de instrumentiști. Rodion Roșca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, nu mai găsește resurse să meargă înainte.

În 2008, casa de producție britanică Roadrunner Music aduce trupa Rodion G.A. în atenția opiniei publice, după 19 ani de absență. Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se oprește odată cu falimentul casei de discuri. În anul 2009, producătorul și regizorul independent Sorin Luca începe producția filmului documentar intitulat „Imagini din vis”, după titlul piesei Rodion G.A. cu același nume. În anul 2012, Rodion Ladislau Roșca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records și mediați de Ambassador’s Reception îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A. Albumele muzicianului au avut parte de critici cât se poate de favorabile în cadrul unor reviste de prestigiu din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.