Angajații, consilierii locali și invitații lor plătesc la vila Primăriei Timișoara nici...

Angajații, consilierii locali și invitații lor plătesc la vila Primăriei Timișoara nici cinci euro pe noapte. Cum s-au obținut, în 2018, venituri de 36 de lei și o vilă a fost dată plocon UVT

0
DISTRIBUIȚI

Situații halucinante descoperite de auditorii Curții de Conturi care au verificat modul în care sunt exploatate cele două vile proprietate ale Primăriei Timișoara din localitatea Poiana Mărului din județul Caraș Severin – vila Bistra și vila Bertha.

Vila Bistra are o suprafață construită desfășurată de 902 mp, dar veniturile obținute sunt aproape inexistente. Prețurile de inchiriere a camerelor, din 2015 încoace, au fost micșorate față de cele stabilite în 2014. Astfel, taxa stabilită pentru cazare la Vila Bistra este de 15 lei/noapte + TVA pentru angajați; 20 lei/noapte + TVA – pentru consilierii locali, 20 lei/noapte pentru persoanele invitateAsta deși, în 2014, prețurile au fost mai mari – 18 lei/noapte + TVA pentru angajați; 24 lei/noapte +TVA – pentru consilierii locali, 24 lei/noapte pentru persoanele invitate. ”În ceea ce privește stabilirea taxelor pentru cazare la Vila Bistra, aprobate prin hotărârile de consiliu, se constată că acestea nu sunt fundamentate, nu au la bază o analiză, care să se cuprindă toate elementele de cost (cheltuieli de personal, utilități, impozit, etc.) înregistrate pe parcursul unei perioade contabile în scopul stabilirii și aprobării unei taxe care intervine ca element de legătură între produs și mediul căruia i se adresează, între cerere și ofertă, cu asigurarea unui echilibru între taxă și prestație, zona în care este amplasată Vila Bistra, precum și alte elemente”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Cu toate că prețurile de cazare sunt extrem de mici, pentru anul 2018 ” se constată că veniturile încasate din taxele pentru cazarea în Vila Bistra sunt insignifiante, fiind în sumă de 36 lei, inclusiv TVA, iar cheltuielile înregistrate de entitate pentru consumul de utilități și impozit pe clădire se ridica la 4.370 lei.


În anul 2017 veniturile realizate din închirierea Vilei Bistra sunt în sumă de 480 lei, inclusiv TVA”.  În schimb, s-a constatat că pe parcursul anului 2017 și 2018 ”au fost aprobate cazări gratuite pentru 1085 de persoane din cadrul Organizației Studenților din Universitatea de Vest, Organizației Studenților Basarabeni, Liga Studenților Basarabeni, Liga Studenților Chimiști din România, Asociației Studenților Geografici Geotim, în condițiile în care nu s-a prezentat o hotărâre de consiliu prin care să se aprobe gratuitatea”. Vila nu are un administrator desemnat și nici un regulament de exploatare actualizat.

În cazul vilei Bertha, care are o suprafață de 206 mp, auditorii Curții de Conuri au descoperit o situație incredibilă – în 1999, în baza unei hotărâri de consiliu local, a fost încheiat un contract de asociere cu Universitatea de Vest dar la articolul doi se spun că vila este dată cu titlu gratuit pentru următorii 30 de ani universității.În 2001 s-a aprobat încheierea contractului de asociere dintre Primăria Municipiului Timișoara și Universitatea de Vest Timișoara în vederea realizării unui Centru de educație ecologică și a Bazei Didactice. ”Contractul de asociere s-a derulat fără a se urmări încasarea sumelor cuvenite UATM Timișoara, reprezentând cotele de participare la profit, pe baza de deconturi de asociere transmise, a documentelor justificative financiar-contabile și prin aplicarea unei politici unitare de tarifare a închirierii/concesionării/dării în folosință a Vilei Bertha. Din cele mai sus prezentate se reține faptul că Vila Bertha s-a acordat în folosință gratuită, dar face și obiectul unui contract de asociere, combinând astfel o formă de dare în folosință gratuită cu o formă de asociere ca activitate economică, nefiind reglementată modalitatea de reflectare a valorii investiților efectuate de instituția publică, care să fie asumată de UATM Timișoara printr-o hotărâre de consiliu”, se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.