„Marele Oval” ostil: ASU Politehnica și Ripensia se simt mai bine acasă...

„Marele Oval” ostil: ASU Politehnica și Ripensia se simt mai bine acasă în Liga 2 pe micile arene ale Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

O analiză în cifre arată că ASU Politehnica a câştigat de două ori mai multe puncte pe arena „Ştiinţa” în eşalonul secund, unde a jucat, e drept, ceva mai multe meciuri decât pe stadionul „Dan Păltinişanu”. De altfel, în noul sezon, alb-violeţii au obţinut primul punct acasă tot pe arena mai micuţă. Statistica arată că nici Ripensia nu se simte mai bine în B pe „Marele Oval” în comparaţie cu partidele desfăşurate în „Ciarda Roşie”, sezoanele trecute.

Conducerea alb-violeţilor şi-a dorit foarte mult ca echipa să se identifice cât mai mult cu bătrânul stadion din Soarelui. Totuşi, statistica demonstrează clar că jocurile disputate în „cuibuşorul” din spatele Facultăţii de Mecanică au de regulă un deznodământ mai bun pentru gruparea studenţească la origini. Cel puţin când vine vorba de meciurile disputate în Liga 2.

După promovarea în acest eşalon în 2016, ASU Poli a început să joace mai des pe fostul „1 Mai”. Impactul nu a fost cel dorit, astfel că echipa pregătită atunci de Sorin Brîndescu a revenit după câteva jocuri pe „Ştiinţa”. În returul acelei ediţii alb-violeţii au mai jucat apoi doar cu UTA pe „Marele Oval”, un meci cu un public numeros, dar pierdut clar, scor 0-3. Bineînţeles, în primul campionat petrecut în acest eşalon, nou promovata alb-violetă avea şi cel mai modest lot din perioada petrecută în B.

Cifrele nu mint nici în ceea ce priveşte al doilea sezon, 2017-18, cel mai bun de până acum al lui ASU Politehnica în Liga 2. Sub comanda lui Bogdan Andone s-a forţat măcar atingerea barajului, nu s-a reuşit. Cu un lot mai bun s-au evitat jocurile pe costisitorul „Dan Păltinişanu”, unde chiria a devenit piperată. Prin urmare galeria s-a bucurat de un record destul de bun pe teren propriu pe „Ştiinţa”, unde s-au obţinut nouă victorii din 15 meciuri. Arena de peste 30.000 de locuri a fost însă şi gazda unor reuşite plăcute în mod deosebit Peluzei Sud: rezultate de 2-1 atât cu UTA, cât şi cu Ripensia. Iar celălalt meci jucat aici a fost o înfrângere cu viitoarea divizionară A Dunărea Călăraşi.

În fine, în sezonul trecut, lotul a fost mai slăbit, s-au înmulţit în schimb jocurile pe „Dan Păltinişanu”, unde bilanţul a fost unul echilibrat. „Băieţii în ghete” au pierdut şase meciuri, au şi câştigat şase, dar doar dacă includem şi jocul retur cu „Ripi”, considerat în deplasare. În schimb, doar şase partide s-au disputat în ediţia 2018-19 pe „Ştiinţa”, acolo unde totalul a arătat iarăşi un mic plus: doar un eşec în şapte partide. Pe „Oval” succesele cu „U” Cluj şi Petrolul au fost cele mai gustate, în schimb, s-a pierdut cu marii „duşmani” de la UTA şi ACS Poli!

Deşi nu a invocat arena pentru ultimele nereuşite, fostul tehnician al „violeţilor” recunoştea la finele primăverii că pe arena mai micuţă adversarul e pus mai des în dificultate. „Din punct de vedere al sprijinului şi suportului galeriei e mai bine, îi simţim mai aproape de noi. Presiunea pe adversar se resimte mai bine pe Ştiinţa”, a spus Cosmin Petruescu.

ASU Poli şi-a propus în noul sezon ca „Dan Păltinişanu” să fie opţiunea numărul 1, dar acest lucru s-ar putea să o fi costat deja, căci, cu un lot asemănător cu cel de anul trecut, echipa a început noul campionat al Ligii 2 cu două înfrângeri pe vastul stadion. Sâmbăta trecută „Băieţii în ghete” au fost nevoiţi să revină pe „Ştiinţa” deoarece adversarul nu a acceptat schimbarea orei de start a partidei căci în acelaşi timp pe „Marele Oval” evolua echipa de rugby. A fost 0-0 cu Concordia Chiajna, obţinându-se doar primul punct pe teren propriu în ediţia 2019-20. Chiar dacă va dori să rămână pe stadionul mai micuţ, ASU Politehnica va fi nevoită totuşi să dispute derby-urile cu UTA, Rapid ori Petrolul, pe arena mai încăpătoare.

„Ripi”, poveste asemănătoare

Nici concitadina Ripensia nu se simte grozav pe „Dan Păltinişanu”, unde a jucat mai puţin în primul sezon de Liga 2. De altfel, în ediţia 2017-18 roş-galbenii au evoluat doar de două ori pe „Marele Oval”, unde a cedat în deplasare cu ASU Poli şi a remizat acasă cu UTA. Pentru gruparea care a dobândit un palmares cu patru titluri de campioană naţională acasă a fost cu adevărat terenul din „Ciarda Roşie”, adus la anumite standarde prin efortul clubului. Pe această arenă de cartier ripensiştii şi-au îndeplinit obiectivul de a se salva de la picaj în primul an de B graţie şi unui număr superior de victorii faţă de cel al eşecurilor (raport 8 la 6).

La rândul lor, roş-galbenii şi-au impus în sezonul trecut să evolueze cât mai mult pe stadionul principal al oraşului. Şi, la fel ca omologii alb-violeţi, au avut parte de un bilanţ echilibrat. Iar de asemenea, meciurile din „căsuţa” mai mică au avut matematic o rată de succes superioară şi pentru Ripensia.

În noul campionat „Ripi” a revenit pe „Electrica”, vechea casă ceva mai mare ca „Ciarda”, unde a obţinut deocamdată o victorie, cu UTA, după ce s-a pierdut mai întâi cu Gloria Buzău. Conducerea pare acum să evite cât poate „Dan Păltinişanu”, unde vor avea loc doar dueluri televizate cu echipele puternice, aşa cum a fost cazul Petrolului aseară… meci pierdut cu 0-1! „Noi ne-am făcut treaba în Ciarda, a fost foarte bine cât am fost acolo… Aici (n.r.


Electrica) suprafaţa de joc e mai bună”, a specificat „principalul” Alexandru Pelici despre mutarea în Fabric.

În concluzie, deşi sunt mai mulţi factori de luat în calcul, de la calitatea şi mărimea terenului, la valoarea efectivă a jucătorilor celor două timişorene şi a adversarilor lor din B. Şi, nu în ultimul rând, aportul publicului de pe arenele în discuţie. Până acum e dovedit în cifre că jocurile pe stadionul mai mare reprezintă o şansă în plus la puncte pentru vizitatoare.

ASU Politehnica în Liga a II-a acasă:

Victorii           Egaluri                        Înfrângeri

Sezonul 2019-20

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”     0                      0                      2

Jocuri pe „Ştiinţa”                  0                      1                     0

Sezonul 2018-19

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”*   6                      2                      6

Jocuri pe „Ştiinţa”                  2                      3                      1

Sezonul 2017-18

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”     2                      0                      1

Jocuri pe „Ştiinţa”                  9                      3                      3

Sezonul 2016-17

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”     1                      1                      4

Jocuri pe „Ştiinţa”                  6                      3                      3

*inclusiv cel cu Ripensia considerat în deplasare

Total

„Dan Păltinişanu”           9                      3                      13        25 jocuri – 30 pt.

pe „Ştiinţa”                   17                    10                      7          34 jocuri – 61 pt.

Ripensia în Liga a II-a acasă:

Victorii           Egaluri              Înfrângeri

Sezonul 2019-20

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”    0                      0                      1

Jocuri pe „Electrica”              1                      0                      1

Sezonul 2018-19

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”* 6                      3                      6

Jocuri pe „Ciarda Roşie”        2                      2                      1

Sezonul 2017-18

Jocuri pe „Dan Păltinişanu”   0                      1                      1**

Jocuri pe „Ciarda Roşie”        8                      3                      6

Total

pe „Dan Păltinişanu”           6                      4                      8          18 jocuri – 22 pt.

pe „Ciarda Roşie”                10                    5                      7          22 jocuri – 35 pt. puncte

pe „Electrica”***                 1                      0                      2          3 jocuri – 3 pt.

*Incluzând jocul considerat în deplasare cu ASU Politehnica

**Joc pierdut cu ASU Poli, considerat în deplasare

***Inluzând meciul considerat în deplasare cu ACS Poli din sezonul trecut

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.