Cea mai veche firmă de turism din lume a dat faliment. Zeci...

Cea mai veche firmă de turism din lume a dat faliment. Zeci de mii de turiști blocați

0
DISTRIBUIȚI

Cea mai veche firmă de turism din lume, înființată în 1841, a dat faliment în această dimineață, după ce planurile de ultimă oră pentru salvarea sa au eșuat.

Operatorul britanic Thomas Cook a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în „lichidare imediată”, potrivit unui comunicat al grupului.

În prezent, 600.000 de turiști din întreaga lume sunt blocați în vacanţele organizate prin Thomas Cook.


Avioanele firmei, folosite pentru curse charter, au fost reținute la sol.

Intrarea în faliment a grupului Thomas Cook declanşează cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a spus că guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuţiile dintre Thomas Cook şi creditorii săi vor eşua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.