Dunkelbunt: „În circumstanțe ideale, muzica este lucrul pentru care trăiești din zori...

Dunkelbunt: „În circumstanțe ideale, muzica este lucrul pentru care trăiești din zori până în amurg și în timpul nopții“. Vezi ce artiști sunt invitați la festivalul Univibes din Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Pentru a treia oară, unicul festival de muzică din țară care are loc într-o universitate transformă UVT într-un imens dance floor. Trei scene și mai multe ateliere de creație vor acapara spațiile instituției sâmbătă 28 septembrie și va aduce în fața publicului timișorean DJ seturi, concerte, ateliere de creație, expoziții sau proiecții de scurtmetraje. Printre artiștii care au fost invitați se numără [dunkelbunt] din Austria, byron, Sonatic, A L L O V E R, Twisted Blue, Pământ, Emil Kindlein (în trio și alături de Daniel-Silvian Petre), Angel.Bread & Butter (ABC), Teluric (Eating Records/Joule Imprint), Dragoș Ilici (sunrise), Dalla, Jinx și Raver (JawBreaker Crew). Evenimentul Univibes va avea loc în incinta Universității de Vest din Timișoara, sâmbătă 28 septembrie, cu începere de la ora 17.

[dunkelbunt] este un proiect muzical creat de Ulf Lindemann. Născut în 1979 la Hamburg, artistul locuiește la Viena din 2001 și este licențiat în specialitatea „Instrumente de pian și keyboards“ al Universității de Muzică și Arte Performante din Viena.

[dunkelbunt] este un pionier al genurilor „Balkan Beat” și „Electro Swing” din 2001. Recunoașterea sa internațională a venit cu single-ul „The Chocolate Butterfly” ft. Raf Camora și „Cinnamon Girl” . Aparițiile sale alături de band (live) au avut parte de un succes deosebit în rândul publicului. De-a lungul anilor, concertele dunkelblunt live s-au auzit la Exit Festival (Serbia) , Envision Festival (Costa Rica), Roskilde Festival (Danemarca), Harvest Festival (Canada), Rainbow Serpent Festival (Australia) , Fusion (Germania), Ariano Folk Festival (Italia), Chigago Worldmusic Festival (S.U.A.) Boomtown Fair (Marea Britanie) sau Donausinselfestival (Austria). Cu ocazia prezenței sale alături de band-ul live la festivalul Univibes am realizat un interviu.


– Recitalurile semnate [dunkelbunt] live sunt descrise drept „explozive și un crossover între muzica electronică, funk și sunete eclectice“. Care este secretul pentru care acest amestec a prins la public?

– Secretul constă în inspirația mea persistentă, devotamentul și determinarea care mă caracterizează. Pe scurt: îmi urmăresc inspirația. Inițial am fost inspirat de sound-urile electronice ale celor de la Kruder & Dorfmeister, așa că m-am mutat la Viena, unde am fost cucerit imediat de muzica din Balcani, klezmer, swing și altele. Între timp, m-am concentrat spre alte genuri muzicale. Noul meu E.P. numit „Vienna Tapes” reunește opt piese selectate din cariera [dunkelbunt] din anii 2015-2019.


Este materialul discografic care prezintă trezirea mea spre sunete exotice, cu o călătorie care pornește din Balcani și merge spre Magreb și Kenya, Orientul Mijlociu și India.

– Cum arată o zi obișnuită în viața ta?

– Dimineața: pregătirea copiilor. Munca de birou. În jurul orei zece îmi tresar vecinii cu improvizațiile mele la pian. Apoi, urmează munca de studio cu editare, mixare, mastering și altele. După-amiaza de obicei fac jam session cu alți muzicieni și am sesiuni de înregistrări iar seara am aveniment (live sau ca DJ).

– Care este partea favorită a meseriei tale? Există și porțiuni plictisitoare?

– Partea mea favorită este compunerea de muzică, dezvoltarea de noi idei muzicale, descoperirea de noi arome stilistice, acel sentiment pe care îl ai când ai un trip muzical. Mai puțin plăcut este procesul interminabil de mastering și fine – tunning care uneori poate fi plictisitor. Dar…și acesta este o parte a acestui joc… și mă consider foarte norocoas că am succes.

– Ai fost invitat să susții recitaluri în multe țări. Care sunt locurile tale favorite de cântat? Există vreo diferență între publicul din estul Europei și cel din vestul continentului?

– Îmi place să fiu prezent la festivaluri mici, la care participă până în două mii de oameni, în așa fel rămân în legătură cu publicul și simt energia care se degajă din partea publicului. Evenimentele mari sunt impersonale și haotice. Ultimele mele concerte susținute în Europa de Est mi-au confirmat faptul că publicul de acolo nu este la fel de saturat ca cel din Occidentul Europei.

– Ce sfat ai pentru cei care vor să calce pe urmele tale?

– Cea mai bună rețetă este să creezi ceva care anterior nu exista. Ceva care te face să ieși în evidență din mulțime Ceva unic. În circumstanțe ideale, muzica este lucrul pentru care trăiești din zori până în amurg și în timpul nopții. Fă muzică, trăiește muzică și FII muzică… atunci oamenii vor veni spre tine și vor fi interesați de ceea ce faci.

– Ai fost de câteva ori în România. Care sunt lucrurile care te-au marcat pozitiv? Dar cele negative pe care le-ai observat?

– Sincer vorbind am doar cele mai bune experiențe. Am venit pentru prima dată în România când călătoream din Viena până la Istanbul cu bicicleta, parcurgând câteva sute de kilometri pe malurile Dunării. În această călătorie am traversat șapte țări și trebuie să spun că românii pe care i-am întâlnit au fost cei mai prietenoși: m-au invitat să dorm la ei, au gătit pentru mineși…chiar mi-au prezentat muzica românească…

– Vinil, CD sau streaming. Care dintre aceste formate le preferi și de ce?

– Toate acestea! Fiecare format e o abordare diferită a universului muzical. N-aș închide niciodată vreun format din astea. Momentan, chiar intenționez să lansez o ediție pe casetă a noului meu E.P.

Foto: dunkelbunt.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.