Festivalul Plai, o oază de relaxare cu sunete inedite din întreaga lume...

Festivalul Plai, o oază de relaxare cu sunete inedite din întreaga lume FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-131894017">

Cea de-a 14-a ediție a festivalului PLAI – eveniment desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara – a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că orașul nostru are parte de evenimente cât se poate de colorate, menite să lumineze „sufletele“ unui public divers. Ca de obicei, oferta muzicală a Plai-ului nu este concentrată pe atragerea unui public numeros, ci este mai degrabă adresată spectatorilor care vor să experimenteze un curcubeu de sound-uri exotice adunate din multe părți ale Globului.

Alături de concertele susținute în fiecare seară, adevărata magie a sentimentului pe care îl ai dacă ajungi la Plai este atmosfera „de familie“ care se revarsă aici în timpul zilei, fiindcă este locul în care părinți, bunici, copii, tineri și adulți vin împreună și se expun experiențelor. Care și-n acest an au fost cât se poate de variate: de la degustări de bucătărie arabă la ateliere de pantonimă și până la spectacole de teatru de păpuși sau ateliere de cioplit în lemn. Sau de la ateliere de știință precum cele de astronomie și ateliere de genetică, până la ghicit în palmă și tarot. La ediția din acest an, o noutate care a avut un succes deosebit la acest capitol de entertainment a fost hambarul cu jocuri, unde spectatorii s-au putut delecta cu teris uriaș, jocuri arcade și pinball.

La capitolul muzical, prima seară a fost colorată de sound-urile etalate de Sonido Topinamba, Nubiyan Twist, Bebel Gilberto și Panjabi MC. Fără îndoială, „cireașa de pe tort“ a programului muzical desfășurat sâmbătă la Plai a fost evoluția formației Red Baraat. Formația cu sediul în New York face parte din acea categorie de trupe care emană tone de energie de pe scenă. Atunci când îi vezi live pe Red Baarat ai impresia că trombonul are sentimente iar chitara tocmai a trecut printr-o „bucurie“, iar amalgamul de bhangra și alte influențe muzicale provenit din boxe este unul cât se poate de savuros. Celelalte momente artistice ale zilei de sâmbătă i-au adus pe scenă pe Balkan Taksim, Amira Kheir și Bosq. Ultima seară de festival a fost deschisă de cei de la 47 Soul, după care scena a fost acaparată de francezii de la Orange Blossom. Solista Hend Elwary și ceilalți membri ai formației au navigat printr-o serie de stiluri muzicale oferindu-le celor din fața scenei o excursie de neuitat prin cotloanele sound-urilor exotice iar seara a fost încheiată de Gili Yalo, care cu ritmurile sale reggae – rock a reușit să interacționeze minunat cu publicul.

Spre deosebire de majoritatea festivalurilor „mainstream“ în care organizatorii încearcă să aducă formații mai mult sau mai puțin populare în rândul publicului larg, Plai-ul reușește de fiecare dată să stârnească curiozitatea melomanilor dedicați prin artiști care surprind audiența prin spectacole adesea imprevizibile. Grație programului din timpul zilei, care se adresează tuturor, se creează astfel un amalgam între „de toate pentru toți“ și „pour les connaisseurs“. Acesta este șarmul pentru care Plai-ul este „altfel“…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.