Fotografie pură. Arhitectul care-și face face aparate foto din doze de bere...

Fotografie pură. Arhitectul care-și face face aparate foto din doze de bere sau cutii de pantofi

0
DISTRIBUIȚI

Apelând la obiecte banale, pe care le folosim zilnic, Daniel Tellman reușește să realizeze aparate de fotografiere inedite, punând în practică o tehnică aproape uitată.

A descoperit pasiunea pentru fotografia cu stenopă (fotografierea fără obiectiv, care este înlocuit cu un orificiu de pătrundere a luminii) în urmă cu zece ani și imediat s-a îndrăgostit de această metodă inedită de a imortaliza imagini. Acum, împărtășește din experiența sa timișorenilor de toate vârstele, în special copii, în cadrul atelierelor creative pe care le organizează.

„Atât arhitectura, cât și fotografia explorează spațiul, fiecare într-un mod propriu. Eu m-am lipit de fotografia cu stenopă pentru că îți oferă, în cazul în care o practici, un grad foarte mare de libertate. Construindu-ți propriile aparate, specific pe proiectul pe care-l urmărești, ai un grad mare de exprimare și de expresie, pentru că poți să-ți folosești niște condiționări pe care aparatele digitale nu le au. Nu spun că este mai bună digitală sau nu e mai bună cea cu stenopă, ci că pur și simplu sunt lucruri care se complementează unele pe celelalte. Eu fac și fotografie digitală și sunt foarte mulțumit că există, dar sunt unele lucruri pe care nu le poți face cu fotografia digitală”, a detaliat Daniel Tellman.

Fotografie „altfel”

Pasionatul de fotografie din Timișoara povestește că unul dintre marile avantaje ale utilizării unui aparat cu stenopă este acela că timpul de expunere poate fi extrem de lung, iar în cazul unui aparat digital ești condiționat de senzori și de baterie.

„La fotografia cu stenopă poți să expui de la câteva ore, la câteva luni, la câțiva ani. Cea mai lungă expunere de care știu eu este realizată de un spaniol, la Madrid, de șase ani și jumătate. Acest lucru nu se poate realiza cu fotografia digitală. La fotografia cu stenopă poți să ai suprafață fotosensibilă înclinată, curbă, șifonată, în toate felurile. În fond, tu o faci atunci când îți gândești aparatul. Ca și mediu fotosensibil poți să folosești orice lucru care se alterează la contactul cu lumina, începând de la hârtie fotografică, frunze proaspăt culese și au clorofilă în ele, cerneluri care se decolorează în timp dacă bate soarele pe ele”, a povestit arhitectul timișorean.

Pe de altă parte, Daniel Tellman spune că cel mai amplu proiect al său cu un aparat de fotografiere cu stenopă a durat un an, subiectul fiind ultimul corp de clădire al City Business Center.

„Experiența mea cea mai relevantă cu aparatele cu stenopă este cea în relație cu City Business Center, ultimul corp, acolo unde am documentat cu mai multe aparate construcția corpului cinci. Am montat pe clădirile existente niște aparate de construcție proprie și preț de un an ele au expus modul cum se construiește, iar rezultatul este unul diferit față de fotografia clasică pentru că cuprinde o durată de timp pe care, de regulă, un om nu și-o poate imagina.


Poți să te gândești la ce s-a întâmplat în ultimele cinci minute și să-ți imaginezi cum au decurs evenimentele, dar dacă ai o fotografie cu timp de expunere relativ scurtă, de vreo două, trei secunde, vezi dâra pe care o lasă un om sau o mașină. Când lungești timpul, nu mai ști la ce să te aștepți. Asta găsesc eu că este interesant când faci fotografii cu timp lung de expunere, rezultatul este neașteptat. De exemplu, soarele, pe măsură ce-și face traseul pe bolta cerească, vara urcă, iarna coboară, dacă expui către soare, el o să lase pe negativ o dâră în fiecare zi, iar acea dâră se tot cumulează și la un moment dat ai un cer brăzdat de linii, care de fapt sunt urmele soarelui”, este de părere timișoreanul.

Aparat foto din doză de bere

Daniel Tellman spune că pentru realizarea unui aparat de fotografiere cu stenopă este nevoie de o sumă foarte mică de bani și de câteva elemente banale: o doză de bere sau de suc, un ac, o bandă adezivă și o hârtie fotosensibilă.

„Experimentarea în fotografia cu stenopă este foarte facilă pentru că nu trebuie să investești mult și cumva parcă îți vine să experimentezi, ești limitat doar de imaginația ta. Cel mai elementar lucru este o coală de hârtie fotosensibilă, costă doi lei coala, cu o doză de bere sau de suc, un ac și niște scotch deja ai primul aparat. Sau poți să folosești o cutie de pantofi veche, niște folie de aluminiu să poți să faci o gaură mai controlată și niște scotch să poți etanșa. Cum se zice la sat, este sub costul unei pâini”, a povestit Daniel Tellman.

Arhitectul timișorean spune că a realizat primul aparat de fotografiere cu stenopă în urmă cu aproximativ zece ani, dintr-o cutie de pantofi. Primul experiment s-a dovedit unul reușit, fapt care l-a motivat pe Daniel Tellman să realizeze aparate foto inedite cu mâinile lui.

„Primul aparat a fost dintr-o cutie de pantofi și cred că pentru mine a fost de mare ajutor că mi-a ieșit prima fotografie. A ieșit foart clar, bine expusă. Am făcut-o la Văliug iarna și a fost foarte motivant. Dacă n-ar fi ieșit din prima, poate nu m-aș fi agățat de tehnica asta atât de repede. M-a impulsionat foarte mult. Am văzut genul acesta de entuziasm și la cei cu care fac cursuri, când ei își construiesc aparatul care la început pare neverosimil  că ar produce imagini. Inițial, acum zece ani, eu căutam să expun lung și îmi imaginam că pot să fac un aparat care să surprindă traseul stelelor pe cer, dar nu preț doar de o noapte, ci mai mult. Aparatele cu stenopă sunt limitate doar la imaginația fiecăruia, poți să le bagi în apă, prin râuri, printre pomi și să vezi cum crește și cade frunza copacului. Sunt foarte multe posibilități”, a explicat Daniel Tellman.

Profesor pentru pasionați

În prezent, arhitectul timișorean încearcă să împărtășească din experiența sa în ceea ce privește realizarea de aparate de fotografiat cu stenopă și altor persoane doritoare, în cadrul atelierelor pe care le susține.

„Atunci când organizez ateliere, ele sunt cu notă educațională. Este o nișă în lume, nu doar în România, genul acesta de fotografie. Acum este un interes în creștere în ceea ce privește fotografia pinhole (n.r. stenopă), dar totuși în lume suntem puțini. Am făcut ateliere cu școlari, adulți, am susținut prezentări la evenimente care aveau de a face cu arta, precum festivaluri. În Timișoara suntem câteva persoane care facem parte din comunitatea fotografilor pinhole, care ne amuzăm cu experimentele noastre”, a povestit Daniel Tellman.

Arhitectul timișorean a realizat și un site, pinholemoustache.com, unde persoanele curioase de această tehnică de fotografiere, inclusiv de realizarea unui aparat foto, pot intra pentru a afla mai multe informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.