Garda de Mediu, noi sancțiuni pentru Primăria Timișoara. Ce neregului a constatat...

Garda de Mediu, noi sancțiuni pentru Primăria Timișoara. Ce neregului a constatat în privința spațiilor verzi din oraș

0
DISTRIBUIȚI

Comisarii Gărzii de Mediu au desfășurat în ultima săptămână mai multe controale pentru verificarea numeroaselor sesizări referitoare la afectarea spațiilor verzi din Timișoara, constatările fiind transmise Prefecturii Timiș. Principala problemă: reducerea semnificativă a numărului de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Pentru lucrările de reabilitare a unor străzi, ce au presupus inclusiv realizarea de lucrări de intervenție asupra cadrului natural și spațiilor verzi, Municipiul Timișoara, în calitate de titular de lucrare, nu a solicitat punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului, conform Legii nr. 24/2007, și nu a asigurat integritatea spațiilor verzi conform aceluiași act normativ, a transmis Garda de Mediu. Primăria Timișoara a invocat faptul că este vorba de „lucrări de întreținere la căile de comunicație și instalațiile aferente”, lucrări care nu au modificat structura de rezistență și aspectul arhitectural, nefiind astfel nevoie de aviz de la Protecția Mediului, lucru contrazis de constatările din teren ale echipelor de control.

Astfel, comisarii au constatat că lucrările de reabilitare și lărgire a mai multor străzi au contribuit la diminuarea suprafeței de spații verzi din oraș. În urma analizei planșelor din Cadastrul Verde și a aspectului actual al lucrărilor efectuate se constată o modificare a aspectului arhitectural și peisagistic al acestor artere de circulație (lucru constatat pe bulevardul Michelangelo, bulevardul I.C.


Brătianu, Calea Aradului intersecție cu str. Amurgului și str. Miresei), a comunicat Garda de Mediu. În urma intervențiilor făcute s-a constatat o scădere a suprafeței de spațiu verde față de evidența din Cadastrul Verde, pentru că fâșiile plantate cu vegetație de-a lungul căilor de circulație intră, conform legii, în categoria spațiilor verzi.

Timișoara este departe de suprafața de 26 mp de spațiu verde pe cap de locuitor care ar trebui, conform legii, să fie asigurată de la data de 31 decembrie 2013. Ba mai mult, conform Raportului județean privind starea mediului pentru anul 2018, se constata o scădere a suprafeței de spațiu verde/cap de locuitor de la 16,66 mp în anii 2013-2015 la 15,73 mp în perioada 2016-2018. O parte din spațiile verzi (fâșii plantate de-a lungul căilor rutiere) de care s-a ținut seama la calcularea acestor indicatori au dispărut în urma lucrărilor de construire, întreținere sau reamenajare efectuate în acest an.

Controalele au mai constatat și că pe strada 20 decembrie 1989, dar și pe I.C. Brătianu se efectuau lucrări de dislocare a bordurilor și de pregătire a noilor borduri, fără a fi întreprinse măsuri de protecție a rădăcinilor arborilor situați pe fâșia plantată dintre partea carosabilă și tortuar sau cu afectarea spațiului verde. De asemenea, controlul a constatat și vătămarea, în urma lucrărilor mecanizate, a trei arbori din specia arțari.

Garda de Mediu Timiș a sancționat contravențional Primăria Timișoara cu amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei pentru reducerea suprafețelor de spații verzi și cu 10.000 de lei pentru executarea lucrărilor de spații verzi fără consultarea autorităților competente pentru protecția mediului. De asemenea, Garda de Mediu precizează că reprezentanții primăriei nu au dat curs invitației de a trimite un reprezentat la sediul instituției, municipalitatea trimițând prin curier o adresă și câteva documente.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.