Îngerii păzitori ai copiilor. Un centru din Timiș ajută micuții în situații...

Îngerii păzitori ai copiilor. Un centru din Timiș ajută micuții în situații dificile să-și continue studiile

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți copii din Sânnicolau Mare, aflați în situații familiale dificile, sunt ajutați la teme și primesc zilnic o masă caldă cu scopul de a nu renunța la școală în cadrul unui centru deschis de trei femei sufletiste.

Maria are 14 ani, este din orașul Sânnicolau Mare și are o poveste de viață cutremurătoare. Fetița este crescută doar de mama ei, de etnie romă, care reușește cu greu să își găsească un loc de muncă. Singurul venit al familiei este ajutorul social al mamei. Nu de puține ori, femeia a fost văzută în oraș căutând în tomberoane după mâncare. La fel și Maria, pentru că pur și simplu nu aveau ce să pună pe masă. Cu toate acestea, Maria are o poftă de viață incredibilă.

De anul trecut, fata de 14 ani se numără printre cei 18 beneficiari ai unui centru special deschis în orașul Sânnicolau Mare, de care micuții sărmani au mare nevoie. Este vorba de Centrul de Zi „Sf. Maria”, care a devenit funcțional mulțumită a trei femei de afaceri cu suflet mare din oraș.

„Fetița de 14 ani cred că este cel mai optimist copil care a fost până acum în centru. Întotdeauna este zâmbitoare, în condițiile în care acasă pentru ea reprezintă o singură cameră, găurită. Asta înseamnă că de multe ori prin încăpere mai mișună șobolanii, mama spune că îi este teamă să nu fie mâncată fetița de șobolani. Condițiile sunt foarte precare, mama de multe ori este găsită căutând în tomberoane. Mama are un ajutor social, iar pe lângă asta mai curăță toaletele publice și mai face diferite munci sezoniere. Pe perioada iernii, mai merge cu ziua la muncă, dar îi este foarte greu să găsească ceva de lucru fiind de etnie romă, iar lumea are anumite principii. Este respinsă. Cele două se află într-o situație foarte dificilă. La un moment dat, fetița avea și probleme de nutriție pentru că nu avea ce să mănânce”, ne-a declarat Andreea Morar, coordonatorul Centrului de Zi „Sf. Maria” din Sânnicolau Mare.

Deși trăiește în condiții dificile, Maria învață foarte bine, fiind unul dintre copiii premianți ai clasei. Fetița primește un ajutor nesperat din partea reprezentanților centrului, căruia îi trece pragul zilnic după ce termină cursurile. Aici o așteaptă o masă caldă în fiecare zi, iar angajații centrului, sprijiniți de voluntari, îi dau o mână de ajutor la realizarea temelor. De asemenea, Maria nu a trebuit să-și facă griji că nu va avea cu ce ghiozdan să meargă la școală în noul an, în condițiile în care a primit tot ce avea nevoie din partea reprezentanților centrului de zi din Sânnicolau Mare.

Elevi ajutați la teme

În total, 18 copii beneficiază de serviciile oferite de centrul de zi din orașul timișean, ce are scopul de a reduce abandonul școlar. Elevii au vârste cuprinse între șase și 14 ani și povești de viață la fel de triste ca ale Mariei.

„Centrul «Sf. Maria» este un centru care oferă servicii sociale, fiind înființat în 2018. Este un centru de tip ONG, tot ce înseamnă finanțare provine din donații și sponsorizări. Ca și beneficiari avem un număr limitat de 18 copii, cărora le oferim servicii educative, de oferire a hranei, copiii primesc o masă caldă în fiecare zi și o gustărică. De asemenea, desfășurăm activități recreative, de socializare, beneficiază de consiliere socială și ocazional psihologică, în cazurile în care este necesară. Copiii care beneficiază de serviciile oferite în cadrul centrului provin din familii cu situații financiare limitate, din familii monoparentale, copii crescuți de bunicisau de etnie romă, care sunt marginalizați”, a detaliat Andreea Morar.

Coordonatorul centrului de zi povestește că a fost încheiat un parteneriat cu cele două școli din Sânnicolau Mare. Astfel, copiii care se află în cele mai dificile situații sunt îndrumați către centru de către reprezentanții unităților de învățământ. De asemenea, unele familii cu situații precare vin direct la centru pentru a solicita ajutor pentru elevi.

Andreea Morar spune că centrul a fost înființat anul trecut de către trei femei de afaceri din Sânnicolau Mare, care au dorit să sprijine copiii nevoiași din oraș. Din vara acestui an, centrul este condus de alte trei persoane care se implică la fel de mult în activitatea ONG-ului.

„De luni, de când a reînceput anul școlar, centrul și-a reluat activitatea. După festivitățile de la școală, copiii, însoțiți de părinți, au venit în centru, unde a avut loc o mică slujbă. Au servit o mică gustare și au socializat, avem două noi doamne pedagog social. Pentru mine, a lucra în acest centru înseamnă a învăţa continuu. Înveţi valoarea lucrului bine făcut, înveţi să împleteşti profesionalismul cu buna dispoziţie. Înveţi că, deseori, problemele personale sunt prea minore şi că trebuie să mulţumeşti mai des pentru ceea ce ai.


După patru ani de activitate, pot spune că nimic din toate acestea nu se învaţă uşor şi fără sacrificii. E greu, dar trăieşti şi bucuria pe care ţi-o face cel pe care îl slujeşti, atunci când zâmbeşte mulţumit”, a explicat coordonatorul centrului de zi din Sânnicolau Mare.

Listă de așteptare

Andreea Morar spune că sunt primiți în centru doar copii care merg la școală, pentru că misiunea ONG-ului este de a contribui la scăderea riscului de abandon școlar și eșec școlar. Astfel, după ce ies de la ore, cei 18 elevi trec pragul centrului, unde primesc o masă caldă, iar apoi sunt ajutați la teme. De asemenea, au parte de activități recreative. Centrul este deschis de luni până vineri, între orele 10.00 – 16.00, iar sâmbăta, între orele 10.00 – 13.00, în această zi fiind organizate doar activități de socializare și recreative: se organizează ateliere de pictură sau de lucru manual.

În cadrul centrului lucrează doi pedagogi sociali, asistenți sociali, iar reprezentanții ONG-ului colaborează și cu un psiholog, care oferă consiliere de fiecare dată când este nevoie atât copiilor, cât și părinților acestora.

Un ajutor nesperat este primit de către reprezentanții centrului din partea voluntarilor, majoritatea elevi la liceul din Sânnicolau Mare, care îi ajută pe micuți la teme.

„Acești copii au probleme în familie, sunt părinți aflați în faze terminale, avem mame singure. Majoritatea elevilor au o situație delicată din punct de vedere financiar. Noi le oferim și un sprijin material. De exemplu, acum, la început de an școlar, le-am oferit celor 18 beneficiari ghiozdane cu rechizite, iar pe parcursul anului vor mai primi rechizite și ce mai au nevoie pentru școală. De asemenea, de două ori pe an, familiile primesc alimente de bază. Se poate observa o îmbunătățire la nivel de note, dar și la nivel de comportament în rândul elevilor care frecventează centrul nostru”, a precizat asistentul social Andreea Morar.

Reprezentanții Centrului de Zi „Sf. Maria” spun că sunt tot mai multe solicitări din partea unor familii sărace care ar dori ca micuții lor să beneficieze de serviciile oferite. Din păcate, capacitatea centrului nu poate fi crescută momentan. Însă se dorește ca anul viitor centrul să fie acreditat, iar apoi se vor putea accesa fonduri europene cu scopul extinderii lui, dar și a serviciilor oferite.

Nevoie de fonduri

„Este destul de dificil din punct de vedere financiar. În acest moment, singurele noastre venituri sunt din donații și sponsorizări. Mai desfășurăm diferite campanii pe rețelele de socializare prin care cerem sprijinul oamenilor, dar este greu. Hrana este costisitoare, trebuie plătite utilitățile, salariile celor doi pedagogi” , spune Andreea Morar.

Persoanele care doresc să susțină activitatea centrului din Sânnicolau Mare o pot face în următorul cont: RO50RNCB0254161248080001 – Asociația Centrul de Zi Sfânta Maria Sânnicolau Mare, Cod SWIFT – RNCBROBU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.