La Timișoara a avut loc Turnirul European al Tinerilor Fizicieni. Cine dau...

La Timișoara a avut loc Turnirul European al Tinerilor Fizicieni. Cine dau fost laureații FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-157818938">

Timişoara a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a treia ediţie consecutivă a „Turnirului European a Tinerilor Fizicieni” (European IYPT), iniţiat la Timişoara, un concurs de „debate” în fizică, de anvergură internaţională. Acesta propune participanţilor, cu câteva luni mai devreme, probleme care nu au o soluţie unică şi ale căror rezolvări trebuie neapărat verificate experimental. Confruntările dintre tinerii fizicieni, numite „fight”, vizează tratarea teoretică a temei propuse, aprecierea rezultatelor măsurătorilor şi  modul în care a fost abordată verificarea experimentală. Deoarece este vorba de un „turnir” (Tournement), se acordă o atenţie foarte mare limbajului şi atitudinii cavalereşti din timpul „luptei”.

Concursul internaţional IYPT a fost preluat de România de cinci ani şi este prevăzut în calendarul olimpiadelor şi concursurilor desfăşurate în România şi în străinătate la care participă elevi români. Lotul naţional IYPT din România a avut în componenţă mai mulţi timişoreni, printre care Anca Goldiş, Roxana Drăghia sau Alexandra Modrea, care s-au dovedit competitoare redutabile, iar  Universitatea de Vest din Timişoara a asigurat în toţi aceşti ani un sprijin substanţial participanţilor.

La cea de-a treia ediţie a turnirului european au participat competitori din Austria, Bulgaria, Grecia, Ucraina şi două echipe din România. Competiţia a fost câştigată pentru a doua oară consecutiv de echipa Austriei condusă de Peter Poier, iar una din echipele României s-a clasat pe locul al doilea. La Timişoara au fost prezente mai multe personalităţi în domeniu, precum Assen Kuldjiev şi Mladen Matev din Bulgaria, Apostolos Michaloudis din Grecia şi Maizelis Zakhar din Ucraina. România a fost reprezentată de Victor Păunescu, coordonatorul lotului României la IYPT, şi dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi reprezentant al României la Comitetul Internaţional de Organizare IYPT. Roxana Drăghia, admisă la cinci facultăţi din Marea Britanie şi în prezent studentă în anul II la facultatea de bioinginerie din cadrul Imperial College London, a participat de trei ori la faza internaţională a competiţiei şi a fost „Captain” al României la ediţia din China, fiind acum prezentă pentru prima oară, conform regulamentului, în juriu, iar echipa de elevi alcătuită din Victor Foriş, Andrei Popescu, Alexandru Brăteanu şi Andrei Buşcan, câştigătoare mondială a competiţiei „Moon Camp Challenge”, împreună cu elevii uneia din cele două clase a X-a de ştiinţe naturale de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” au fost prezenţi la competiţie pentru a susţine echipele României.

În luna iulie 2020, Timişoara va găzdui şi ediţia internaţională a competiţiei IYPT, la care şi-au manifestat deja intenţia de participare în jur de 40 de ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.