Legende ale muzicii la a doua ediție a Galei Folk de la...

Legende ale muzicii la a doua ediție a Galei Folk de la Lugoj

0
DISTRIBUIȚI

Evenimentul programat vineri va reuni pe scena teatrului lugojean trei legende ale folkului: Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber (foto) și Corina Ignea.

Dan Andrei Aldea, liderul formației Sfinx în anii șaptezeci, s-a stabilit din 1981 în Occident (în Germania,la Munchen), unde își construiește un studio de înregistrări, Dan’s Own. Se specializează pe activitățile corespunzătoare (aranjor, instrumentist de studio). În România, a participat că solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea să în Germania. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat ca un foarte bun tehnician (unul dintre puținii chitariști solo care au studiat mai întâi vioara). Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști că Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dan Aldea a fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nuntă de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia). Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzică spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare). Din muzică acestuia din urmă a rămas celebru „Cântecul bufonului”, cunoscut astăzi publicului și prin alte interpretări. După numeroase propuneri venite de-a lungul anilor, după 33 de ani de absența din România, Dan Andrei Aldea s-a reîntors „acasă”, printr-un concert care a avut loc în 2014, pe scena Filarmonicii din Oradea.

Muzicieni locali

Freddy Stauber (foto) – născut la Lugoj, actualmente stabilit în Germania – este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți muzicieni lugojeni. Primul instrument la care cânta este acordeonul, la 7 ani, de la 14 ani, „descoperind” chitară. Prima trupă, înființată chiar de el, se numea Omicron L, în 1975, pe când avea 17 ani, grup cu care a prezentat mai multe spectacole la Casa de cultură a sindicatelor și serate de dans la Clubul tineretului.


În vara anului 1977, la Ștrand, cânta împreună cu legendara trupa rock lugojeană Betta. În perioada studenției, 1979-1983, la Timișoara, devine membru al trupei Stelele, chitarist și solist vocal, cu care, în 1981, imprimă un LP, „Soare în inima”, cu piese ca Angeline, Guțe Nacht, Über sieben Brücken etc, În această perioadă, are mai multe turnee artistice, în țară și pe litoral, și spectacole cu grupul Song și Ioan Luchian Mihalea. Din 1983, întors în Lugoj, înființează trupa Logic, cu care participă la numeroase festivaluri rock din țară, în 1986 obțînând Marele Premiu și premiul pentru cel mai bun chitarist al festivalului, acordat lui Cezar Costescu, la Festivalul Rock, Râmnicu Vâlcea. În 1987 pleacă în RFG, unde își continuă viață artistică. „Artistul a cântat timp de două luni pe un vas ce făcea ruta Stockholm-Helsinki, apoi este cooptat de Walther Leykauf printr-un prim contract de artist. Acesta, un producător cunoscut de muzică uşoară cu iz folcloristic, i-a impus amprenta stilului său. În 1996, Freddy Stauber devine, pe scenă, ca Julian Sanders. Sub noul nume de artist înregistrează maxi-CD-ul „Du bist mir nicht nah genug“ cu producătorul şi textierul lui Nicole – Robert Jung, iar martie 1997, alt maxi-CD „Mein Mädchen Maria“, tot cu Robert Jung. În 1998, la Lugoj, consemnăm apariţia casetei „Gânduri“, în colaborare cu radio-televiziunea Europa Nova, cu piese precum „Culoarea gândului”, „Băieţii de pe strada Bocşei”, „Norul meu” etc. 1999 îi aduce lui Freddy contractul cu Casa de discuri DA- Music şi piese cu Robert Jung ca „Manche Träume sterben nie…“, „Schenk mir noch eine Sommernacht“, „Heiß wie die Sonne in Spanien“ etc. În paralel, continuă înregistrările în studioul său Joy Music din Ehningen şi scoate peste 20 de CD-uri, ultimele alături de fiicele Tephanie, Rebecca şi Vanessa, care-i moştenesc talentul muzical“, spune Cristian Ghinea despre Freddy Stauber, publicist lugojean, pe blogul său, cel care a lansat de altfel și cartea „Freddy Stauber – Logic şi… pasiunile vieţii”, dedicată artistului.

Corina Ignea a început studiul chitarei la Casa Pionierilor Lugoj, cu prof. Tiberiu Putinelu, urmând, apoi, cursurile Casei de Cultură a Municipiului, sub îndrumarea prof. Puiu Popa. A fost cel mai tânăr membru al Cenaclului „Alter Ego”, înființat, coordonat și prezentat de George Anghelescu, și „cap de afiș” la spectacolele organizate de Casa de Cultură, în perioada când această a fost condusă de dl. director Zghimbea. A participat la o serie de concursuri și spectacole de muzică ușoară și folk, din mai multe orașe, fiind plecată în turneu cu formația Șah Mat, din Buziaș. A activat în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, a Teatrului Municipal „Traian Grozavescu”, din Lugoj, fiind prezentă în mai multe spectacole de muzică folk și poezie. Biletele pentru acest spectacol de neratat, care va avea loc în 27 septembrie la în Sala Teatrului Municipal din Lugoj costă 40 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.