Lucrările unui pictor arădean din secolul al XIX-lea, mai puțin cunoscut, expuse...

Lucrările unui pictor arădean din secolul al XIX-lea, mai puțin cunoscut, expuse la Muzeul de Artă

0
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 11 septembrie, în sala „Ovidiu Maitec” de la Muzeul de Artă din Arad, va fi vernisată, la ora 18.00, expoziţia de pictură „Restituiri. Carol Wolff”, organizată în colaborare cu asociaţia Kölcsey din Arad, care reuneşte portrete, scene de gen, naturi moarte şi peisaje din patrimoniul muzeului arădean, al Muzeului Naţional al Banatului şi din colecţii particulare.

Biografia pictorului, care semna „Wolff K”, „Wolff” sau „C. Wolff” e destul de puţin cunoscută. Născut în localitatea arădeană Pâncota în 1869, Carol Wolff s-a format ca artist în mediul münchenez, unde a frecventat şcoala particulară de pictură a lui Simon Hollósy iar în anii 1896 şi 1897, numele său se regăseşte printre cele ale studenţilor care şi-au urmat maestrul la Baia Mare.


Din 1898 până în 1918 a participat la saloanele de primăvară şi toamnă de la Budapesta, unde a expus scene de gen. S-a stabilit la Arad la începutul anilor ʹ20 iar subiectul predilect a devenit portretul. Primăria arădeană a comandat portretul regelui Ferdinand şi cel al reginei Maria, portretele lui Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio-Pop – personalităţi politice arădene care au avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri de la 1918 – şi ale unor primari şi prefecţi de la începuturile administraţiei româneşti, precum Ştefan Anghel, Ioan Robu, Cornel Luţai, Iustin Marşieu sau Mihai Mărcuş. După ce şi-a dobândit faima de bun portretist, certificată şi de comenzile venite din partea autorităţilor locale, Carol Wolff a început să picteze din ce în ce mai mult pentru burghezia şi intelectualitatea arădeană şi cea din împrejurimile oraşului, semnătura sa fiind tot mai des întâlnită. S-a stins din viaţă în 1944.

Curatori ai expoziţiei sunt muzeograful Adriana Pantazi şi Fekete Károly.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.