Românii se droghează tot mai tineri: consumatori la 10 ani, dealeri la...

Românii se droghează tot mai tineri: consumatori la 10 ani, dealeri la 14 ani

0
DISTRIBUIȚI

Directorul executiv al Centrului Internațional Antidrog (CIADO), Gigel Lazăr, a declarat, luni, ca la nivel național se observă o tendință de scădere a vârstei tinerilor consumatori de droguri, fiind în tratament inclusiv copii de 10 ani. În privința dealerilor, vârsta a scăzut la 14 ani.

Directorul executiv al Centrului Internațional Antidrog (CIADO), Gigel Lazăr, a declarat, luni, într-o conferințp de presă, că la nivel național s-a putut observa o tendință de scădere a vârstei tinerilor consumatori de droguri. „Deja a fost în tratament un tânăr de 10 ani”, spune Lazăr.

„Dacă discutăm de consumatori, discutăm de consumatori la vârsta de 10 ani. Dacă discutăm de dealeri, deja discutăm de 14 ani. Lucrurile au o evoluție fabuloasă, (copiii – n.r.) provin din familii care au consumatori și din familii în care sunt dealeri”, a completat acesta.

Gigel Lazăr a precizat că o tendință ascendentă poate fi sesizată și în cazul numărului de liceeni consumatorilor de droguri.

„La nivelul de prevalență existent astăzi în România, putem discuta de consumatori tineri, aproape în toate liceele din România pentru că s-a extins consumul de droguri. Nu consumă acești tineri în licee, dar scăzând prevalența ca și vârstă, avem certitudinea că avem consumatori ocazionali, în scop recreațional, cam în toate segmentele din clasele IX- XII, deși, conform statisticilor agenției, există consumatori și de 10 ani”, menționează directorul executiv CIADO.

Gigel mai spune că se observă și o creștere a consumului experimental de droguri ilicite în general, iar în privința studenților, a fost atins procentul de 21%.

„Comparând rezultatele ultimelor două cercetări, din 2013 și 2016, se observă o creștere a consumului experimental de droguri ilicite de la 6,6% la 7,6% pe segmentul de vârstă 14-64 de ani, dar și a consumului la populația de 16 ani de la 5%, la 10%, iar referitor la studenți deja atingem 21% consum ocazional de droguri”, a completat acesta.

Gigel Lazăr a precizat faptul că 7% prevalență de-a lungul vieții, pe segmentul 14-64 de ani, înseamnă peste 650 de mii de consumatori de droguri ocazionali în țara noastră, calculul CIADO fiind realizat plecându-se de la principiul de a elimina cei 4 milioane de români plecați.

„Ne sperie faptul că într-o perioadă foarte scurtă am ajuns la această cifră.


Altceva ce ne îngrijorează e faptul că, dacă din cei 650 de mii, 10% vor deveni dependenți, gândiți-vă că în acest moment avem liste în așteptare pentru cei care sunt sub tratament. Oare vom avea noi, statul român, toată resursa logistică necesară, resursa oamenilor calificați, resursa financiară să suportăm tratamente?”, a completat directorul executiv CIADO.

Președintele FNAP-I.P București, Eugen Ilea, a declarat, în cadrul acaleiași conferințe de presă, că problema consumului de droguri reprezintă principalul punct de interes al părinților.

„În urmă cu ceva timp am făcut un sondaj printre membrii federației, ca să vedem care ar fi domenile de interes în rândul părinților. În proporție de 80%, răspunsul a fost consumul de droguri, avem o problemă, suntem îngrijorați. Suntem îngrijorați în primul rând, pentru că a scăzut foarte mult vârsta consumatorului, ceea ce pentru noi este un foarte mare semn de întrebare”, spune Eugen Ilea.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului- CIADO şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar-Bucureşti a semnat, luni, un acord de parteneriat, în temeiul Strategiei Naţionale Antidrog şi a Strategiei Municipale Antidrog. În baza acestui acord se vor demarara o serie de proiecte în unitățile școlare din Capitală, care au la bază prevenția și conștientizarea pericolului consumului de droguri în rândul tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.