Semnal de alarmă tras de Ordinul Arhitecților: „Prelungirea valabilității vechiului PUG Timișoara,...

Semnal de alarmă tras de Ordinul Arhitecților: „Prelungirea valabilității vechiului PUG Timișoara, o soluție de avarie”

0
DISTRIBUIȚI

timisoara - piata victoriei

Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, a criticat, astăzi, decizia de prelungire a valabilității vechiului Plan Urbanistic General, în condițiile în care acesta a fost elaborat în urmă cu 20 de ani.

Filiala Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România, organizaţie profesională de interes public care are peste 700 de membri şi are ca atribuţii protejarea şi promovarea calităţii produsului de arhitectură şi urbanism la nivel local şi reprezentarea intereselor membrilor săi în faţa autorităţilor locale, lansează un nou apel public pentru rezolvarea cât mai rapidă a problemei Planului de Urbanism General (PUG) al municipiului Timişoara.

Astfel, într-un comunicat de presă semnat de colegiul director, se arată că Timișoara nu poate funcționa fără un PUG valid, în condițiile în care, pe parcursul acestei luni, nu au putut fi eliberate certificate de urbanism.

„După cum s-a văzut pe parcursul lunii septembrie, municipiul Timișoara nu poate funcționa fără un Plan Urbanistic General valid, acesta fiind instrumentul principal prin care se reglementează activitatea sectorului de construcții și se coordonează dezvoltarea urbanistică și spațială a orașului.


Absența Planului de Urbanism General duce la blocarea activității de proiectare, autorizare și de construcții pe raza municipiului Timișoara, cu efecte economice și sociale nefaste. Prelungirea valabilității vechiului PUG Timișoara, elaborat acum 20 de ani, reprezintă o soluție de avarie, aprobarea unui nou PUG fiind o prioritate absolută pentru a avea o dezvoltare coerentă, adaptată condițiilor și nevoilor actuale din oraș”, a transmis Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș.

De asemenea, colegiul director al Ordinului Arhitecților a făcut și un apel public către toate părțile implicate în administrația publică a Timișoarei de a rezolva cât mai repede problema PUG-ului.

„În această calitate, reacționând la sesizările primite de la dezvoltatori și de la membrii săi, OAR Timiș face un apel public către toate părțile implicate în administrația publică a orașului (locală, județeană și națională) de a conlucra pentru o rezolvare corectă și rapidă a problemei Planului de Urbanism General al Municipiului Timișoara. Încurajăm în același timp definitivarea noului PUG, aflat în curs de elaborare de mai mulți ani (din anul 2010), respectiv găsirea de acorduri în acest sens de către părțile implicate pentru a evita situații similare pe viitor. Ne reafirmăm deschiderea pentru dialog cu toți actorii din spațiul public interesați în găsirea soluțiilor optime și obținerea unui mediu construit sănătos și sustenabil, adaptat nevoilor contemporane ale orașului”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ordinul Arhitecților Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.