Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu, în turul al doilea în scrutinul pentru...

Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu, în turul al doilea în scrutinul pentru funcția de președinte al Senatului UPDATE Meleșcanu, câștigător

0
DISTRIBUIȚI

teodor melescanu

Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu, propus de PSD la șefia Senatului, a adunat cele mai multe voturi în plenul de marți, a transmis Mediafax.

Teodor Meleșcanu a obținut 67 de voturi din totalul voturilor senatorilor prezenți. Alina Gorghiu, propunerea PNL a obținut 49 de voturi, în timp ce Ion Popa, propunerea ALDE a obținut doar 13 voturi. Votul a fost secret, pe buletine.

Teodor Meleșcanu nu a întrunit, însă, numărul necesar de voturi pentru a fi ales președintele al Senatului. Astfel, este organizat turul al doilea în care candidații principali sunt Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu.

„Teodor Meleșcanu a întrunit 67 de voturi. Alina Gorghiu a adunat 49 de voturi. Ion Popa a adunat 13 voturi. Ca urmare a faptul că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorității la primul tur ales un e declarat câștigător niciunul dintre candidați”, a declarat în plen senatorul USR George Dircă.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat în plen, înainte de numărarea voturilor, că dacă PSD își menține propunerea, să considere că Teodor Meleșcanu nu mai face parte din ALDE.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Seatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare.


Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Pe 2 septembrie Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcția de președinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Șerban Valeca.

UPDATE Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului, obținând în turul II 73 de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.