Timișoaramonamour

Timișoaramonamour

0
DISTRIBUIȚI

Trebuie să-l părăsești măcar odată pe an ca să-ți dai seama cât de mult îl iubești. Chiar și în Occidentul spălat și civilizat, te apucă dorul și știi că trebuie să te întorci. Ți-e dor de verde, de piatră, de muzică, de nemulțumirile de zi cu zi, că gunoi, că gălăgie, că una alta. În adâncul sufletului însă, Timișoara, orașul acesta clădit pe amintiri, este, pentru fiecare dintre noi, o mare iubire. Împărtășită, căci ne primește mereu acasă.

Dacă ai trăit aici măcar câțiva ani, realizezi că Timișoara este o cetate aparte. Straturile de trecut, veșnica dorință de a merge înainte, de a fi mereu cu un pas în viitor, definesc o personalitate incredibilă.


Aici, e ținutul contrariilor: caracterul așezat, tradiționalist versus vâna pentru schimbare, familii și clanuri legate de locurile natale versus noi și noi veniți. Orașul este, cu siguranță, irezistibil. Și nu doar belșugul sau, mai bine zis, promisiunea acestuia, atrage. Ci spiritul Timișoarei. Poate sună ca un clișeu, dar voi știți despre ce vorbesc, nu-i așa?

Într-o poveste de iubire adevărară, se vede totul însă. Fie că își trăiește un nou puseu de adolescență, fie că a ajuns în grija unor oameni care habar nu au să-l „crească”, fie cele două combinate, orașul nostru pare a fi într-o criză de identitate. Stratul acesta de istorie pe care-l traversează acum este o baltă nesigură, cu bune și cu rele. Poate că, peste ani, vom înțelege că e nevoie de etapa asta pentru ca Timișoara să fie mai bună. Cert este că se transformă. Ni se pare că în mai rău, dar suntem subiectivi, ne iertați.

Trebuie să recunoaștem că pe loc Timișoara nu va sta niciodată. Ne supără proiectele-megalomanele sau banii noștri aruncați aiurea sau distrugerea vechiului pentru a face loc unui nou discutabil. Dar orașul nu este al primarului sau al altor politicieni, orașul este al nostru, city of mind, la care visăm când suntem departe, la care ne încruntăm și ne răstim când suntem aici, dar pe care niciodată, dar niciodată nu încetăm să-l iubim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.