Timișorenii, invitați la Zilele Dovleacului de la Kikinda, o sărbătoare cu o...

Timișorenii, invitați la Zilele Dovleacului de la Kikinda, o sărbătoare cu o tradiție de peste trei decenii

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Organizatorii Festivalului Dovleacului din localitatea sârbească Kikinda, Excelenţa Sa Vladan Tadić, consulul genral al Republicii Serbia la Timişoara, şi Ognean Crstić, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, au fost prezenţi la restaurantul Lloyd, unde Iavor Radovancovici este gazda tradiţională a evenimentelor sârbilor, pentru a promova cea de-a XXXIV-a ediţie a „Zilelor Dovleacului” de la Kikinda, o sărbătoare deja tradiţională a recoltei, cu vechi obiceiuri adaptate, în parte, vremurilor moderne.

Ediţia din acest an a festivalului se desfăşoară între 19 şi 22 septembrie în centrul micuţului oraş din Voivodina, pentru locuitorii căruia dovleacul înseamnă mai mult decât o plantă, căci potrivit tradiţiei, de pe câmpia care se întinde cât vezi cu ochii în jur, dacă te urci pe unul din dovlecii de o mărime impresionantă pentru care Kikinda a devenit celebră, poţi vedea nu numai întreaga aşezare, ci şi o bună parte din Banat.

Vedeta festivalului este, desigur, dovleacul, numit de bănăţeni „ludaie”, iar acesta este sărbătorit de localnici cu tot fastul. În cinstea lui se organizează expoziţii de artă plastică despre fructele toamnei, ateliere de creaţie, competiţii sportive, spectacole folclorice şi concerte de muzică uşoară gratuite în fiecare seară, cu muzică folk, pop, rock şi cubaneză, un mare târg cu roadele toamnei şi tarabe cu bunătăţi culinare tradiţionale sârbeşti şi specifice întregului Banat, într-un cuvânt, un program pe toate gusturile. Capete de afiş sunt Željko Joksimović şi Aca Lukas, care vor fi prezenţi în câte un concert vineri seara, iar sâmbătă, la ora 24,00, pe scena din piaţa centrală va urca Dragana Mirković. De vineri dimineaţă până luni seara, punctul de frontieră de la Lunga va fi deschis fără întrerupere.

Cea mai importantă zi a festivalului este cea de sâmbătă, când, la ora 11.00, are loc micul dejun („fruştucul”) bănăţean, iar la ora 14,00, juriul stabileşte care este cel mai greu şi cel mai lung dovleac, la concurs fiind prezenţi cultivatori din Serbia, Ungaria, şi din ce în ce mai mulţi din România. Cel mai greu dovleac de până acum a fost cel care a câştigat ediţia de acum trei ani, de 507 kilograme, iar recordul de lungime e deţinut de cel care, în 2017, la ediţia considerată de altfel cea mai bine organizată din Serbia şi recompensată cu „Floarea turistică”, a avut 294,50 centimetri. Organizatorii au dezvăluit însă că în acest an, recordul de lungime va fi doborât. În fiecare an, seminţele celor mai mari, mai grei sau mai lungi dovleci care câştigă concursul de la Kikinda sunt oferite în mod gratuit doritorilor, pentru a fi cultivate, după ce, în prealabil, sunt tratate la institutul din Backi Petrovac.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.