Tot mai puțini români emigranți își doresc să se întoarcă acasă

Tot mai puțini români emigranți își doresc să se întoarcă acasă

1
DISTRIBUIȚI

47% dintre românii emigrați își doresc să se întoarcă în țară, cifră în scădere cu 10% față de 2017, potrivit datelor ale unui studiu realizat la inițiativa RePatriot. Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând, sunt familia, prietenii sau viața socială, potrivit celui mai recent studiu realizat la inițiativa RePatriot.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.810 persoane din mai multe țări ale UE, plus SUA și Canada. Potrivit datelor preliminare în privința motivelor, cei mai mulți dintre românii plecați vor să se întoarcă din motivul „vreau să fiu din nou acasă”, în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%. Al doilea motiv ar fi dorința de a fi alături de cei dragi, în proporție de 46%. Pe locul trei se poziționează dorința românilor de a face ceva pentru a ajuta România – 29%.


La polul opus al clasamentului se poziționează motivele îmbunătățirii nivelului de trai din România și oportunitățile pe piața muncii din România, cu doar 5 procente, pentru fiecare dintre categorii.

Motivele pentru care nu ar dori sa se întoarcă coincid cu cele care i-ar determina sa revină dacă ar fi corectate, iar aici avem: corupția, viața politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai și din nou, lipsa oportunităților în România.

„Alte procente care au reieșit din acest studiu se referă la persoanele din afara țării care și-ar dori sa revină în România și sa investească: 46%, în scădere fată de anii trecuți (…) Creste procentul oamenilor care cred că nu se va îmbunătăți nimic în România, respectiv 29%, față de 26% în 2017” , a precizat coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Potrivit aceleiași surse, se menține constantă și tendința de trimitere a banilor în țară. Cu alte cuvinte familia, prietenii contează pentru românii plecați în străinătate. Sursa citată a mai precizat și faptul că cifrele din statisticile oficiale sunt de asemenea unele îngrijorătoare.

„De asemenea, statele OECD, intr-un studiu făcut pentru anii 2015-2016, 50% dintre emiganții români erau supracalificați pentru posturile pe care le ocupau. Poate nu ar fi atât de relevante aceste cifre dacă nu am vedea și tendințele, respectiv 16% în creștere în ultimii 15 ani față de -7% pentru celelalte țări care contribuie la aceste statistici”, completează aceasta.

Adela Jansen a mai făcut referire și la numărul studenților plecați să studieze în afară, aflat de asemenea, în continuă creștere: „În 2007 erau înregistrați 800 de studenți la universitățile din afară, în 2018 37.000. Niște cifre îngrozitor de alarmante”.

1 COMENTARIU

  1. Clisee..am vazut cu totii cum s-a comportat ,,diaspora,, venita in ,,vacanta,, acasa…niste nesimtiti,comportament idiot si huliganic,afisarea ostentativa a caruteti inchiriate dar cu numere straine,zgomotosi,necivilizati…parca erau scapati de la puscarie…,,afara,, respecta regulile de frica…ajunsi aici,se comporta precum le e educatia…niste nesimtiti grobieni…
    Asa ca,stati mai ,,romanilor,, afara.Nu mai meritati tara asta…
    Preferati sa spalati la cur babe pentru 1000 de euro sau sa culegeti castraveti intinsi 12 ore pe ,,avion,, si sa dormiti 10 intr-un apartament,ca e mai,,eftin,, iar in Romania strambati din nas la salarii de 3000-4000 ron dar la 8 ore decente si acasa.
    Mie imi e sila de voi.Si nu sunt singurul.
    Sper sa ramaneti si fara dreptul de vot.Ca ce chestie sa imi aleaga niste fugiti presedintele?Este o aiureala! Ai pleacat?PAi calatorie sprancenata.Pa si pusi babaete…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.