30 de ani de la Revoluție, marcați prin cea mai mare pictură...

30 de ani de la Revoluție, marcați prin cea mai mare pictură murală din România, realizată la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara prinde culoare. Patru artiști au muncit la foc continuu timp de o săptămână pentru realizarea celei mai mari picturi murale din România. Rezultatul este unul remarcabil și poate fi văzut pe fațada de peste 500 de metri pătrați a unui siloz aflat pe malul Begăi, în zona industrială Solventul.

Uriașa pictură cuprinde trei portrete și patru stiluri diferite. Simbolizează diversitatea dar și libertatea de exprimare de care avem parte, la 30 de ani de la Revoluția din ’89. Două dintre portretele care alcătuiesc cea mai mare pictură murală din România simbolizează trecutul și viitorul. Portretul central, cel al unui personaj feminin, întruchipează prezentul printr-un moment de reculegere pentru cei căzuți sub gloanțe, luptându-se să scape România de sub jugul comunist.

„Partea din mijloc, partea chipului feminin, reprezintă sensibilitatea subiectului ’89, momentul Revoluției. Mâinile roșii, însângerate, pe obrajii înroșiți, cumva de la sângere martirilor și, bineînțeles, tăcerea momentului respectiv. De aceea are și mâinile pe față”, a spus artistul Flaviu Roua, care a realizat portretul feminin de 12 metri înălțime. Pentru realizarea chipului femeii, artistul a lucrat la foc continuu timp de 3-4 zile. „A trebuit să lucrăm cât se poate de compact, pentru că soarele apune destul de repede în perioada asta a anului”, a mai spus Roua. Soarele de deasupra lucrării reprezintă speranța.

Muncă la înălțime

Cei patru artiști au muncit la înălțime pentru realizarea celei mai mari picturi murale din țară. Cu ajutorul a două macarale de mari dimensiuni au pictat la aproximativ 30 de metri deasupra solului. „Începutul a fost greu, până am făcut conceptul în sine, ideea de a pune 4 artiști să lucreze, fiecare fiind cu ideea lui, stilul său. A fost o provocare, pentru că nu am mai lucrat așa. A fost greu să ajungi până sus, să poți realiza compoziția, să fii atentă la lucrările de jos să nu se murdărească, să nu se stropească”, a menționat artistul Corina Nani.

Cea mai mare lucrare murală din Timișoara face parte din proiectul Memoriile Cetății.


Nu este singura, alte cinci cartiere prinzând culoare prin astfel de picturi. „Anul trecut a început proiectul și am creat echipa, am început să gândim ce am putea face anul acesta, abordând tematica Revoluției, pentru că se împlinesc 30 de ani. Are mai multe componente acest proiect. În Timișoara, zilele următoare, veți putea veea un tramvai pictat tot în tematica Revoluției. Vor fi benzi desenate cu tematica revoluției pe care oamenii le vor putea citi în spațiile de tramvai”, a declarat Ionuț Suciu, managerul proiectului Memoriile Cetății.

Artiștii au folosit vopsea de cea mai bună calitate, iar cea mai mare pictură murală din România promite să reziste trecerii timpului și intemeperiilor vremii, astfel să fie văzută și peste multe zeci de ani. Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Foto: Sebastian Tătaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.