Aproape 150.000 de euro necesari reabilitării scenei din Parcul Rozelor. Ce lucrări...

Aproape 150.000 de euro necesari reabilitării scenei din Parcul Rozelor. Ce lucrări trebuie realizate

0
DISTRIBUIȚI

parcul rozelor

Primăria Timișoara știe de câți bani este nevoie pentru ca scena din Parcul Rozelor să fie reabilitată. În următorul plen al Consiliului Local Timișoara, pe masa aleșilor locali va sta un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza DALI și a descrierii sumare a investiției pentru refacerea scenei din Parcul Rozelor.

Astfel, aflăm că valoarea totală estimată a investiției, conform devizului general, este de peste 635.000 de lei, cu TVA inclus.

Vă reamintim că acoperișul scenei din Parcul Rozelor a fost distrus în timpul furtunii din septembrie 2017. „Suprapunerea acestui eveniment cu faptul că perioada de exploatare a membranei era cu peste 50% din timp depășită, a avut ca efect distrugerea integrală a acesteia”, scrie în proiectul de hotărâre.

Prin urmare, pentru determinarea exactă a cauzelor care au determinat distrugerea membranei și pentru a se stabili cât de afectată este structura de rezistență, a fost dispusă o expertiză tehnică.


Aceasta a arătat faptul că prelata a fost prinsă deficitar în zona a două arce și astfel s-a rupt, nu au fost folosite materiale și nici vopsea de calitate, iar mentenanța nu a fost realizată periodic.

Potrivit concluziilor expertizei tehnice, a fost necesară elaborarea unei Documentații de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), care să stabilească soluția cea mai bună privind lucrările de reparații și întreținere. Aceasta a fost realizată de către Universitatea Politehnica din Timișoara, în baza unui contract încheiat în luna august a acestui an, care a fost avizată de către Comisia Tehnico-Economică la începutul lunii octombrie.

„Intervențiile propuse urmăresc realizarea lucrărilor de reabilitare a arcelor structurii metalice și înlocuirea învelitoarei din membrană. Intervențiile propuse prin prezenta documentație DALI propun intervenția punctuală a structurii de rezistență, respectiva în zona arcului A, pe cheia de boltă, prin execuția la fața locului de înlocuiri de elemente ale arcului. Înlocuiri ale elementelor de tensionare (șuruburi și tiranți), cabluri. Modificarea soluției de închidere în spatele scenei pentru scăderea presiunii pe întreaga învelitoare, având în vedere forma sa. Soluția propusă prin ridicarea stâlpilor spate va permite curgerea fluentă a aerului și evitarea măririi presiunii pe întreaga suprafață, fapt ce va conduce la scăderea tensiunii în membrană. Pentru evitarea formării condensului a fost propusă modificarea prinderii corpurilor de iluminat, prin coborârea nivelului acestora față de arc”, scrie în proiectul de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.