Artistul timișorean Remus Rotaru, expoziție în una dintre cele mai populare destinații...

Artistul timișorean Remus Rotaru, expoziție în una dintre cele mai populare destinații turistice din lume

0
DISTRIBUIȚI

Artistul timișorean Remus Rotaru expune ,în aceste zile, în una dintre cele mai importante destinații ale lumii, celebră pentru artă și pentru arhitectura sa – Veneția. Lucrările lui reunite în recenta colecție de artă grafică «Blue Thoughts» sunt prezentate în expoziția găzduită, între 1–15 octombrie 2019, de Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică situată în Cannaregio 2212. Sunt 25 de lucrări executate de artist în tehnica cyanotypului, creaţii originale concepute special pentru a fi expuse cu acest prilej.

Inspirația pentru «Blue Thoughts» sau «Gândurile Albastre» s-a bazat pe ceea ce înseamnă și pe ceea ce oferă Veneția ca spațiu – apă, pământ, soare – și ceea ce oferă ca oraș – frumusețe, cultură, arhitectură. E suficient să ne gândim la faptul că Veneția pluteşte practic pe apă, că 400 de poduri fac legătura între cele 118 insule mai mici ce alcătuiesc orașul în sine, la faptul că arta tronează prin arhitectură şi numeroasele sale muzee, la lemnul care susține structura și la piatra din care sunt construite străzile și clădirile, la senzaționalii artiști care și-au pus amprenta peste tot, la milioanele de oameni care vin să admire toate acestea, la carnaval, la bucurie, la emoție. Veneția inspiră iar amprenta este foarte puternică.

Interesant este faptul că până și tehnica folosită de artist are o legătură aparte cu Veneția, nu doar vizualul creat. Cyanotyp este o tehnică inspirată din vechea artă a fotografiei, un proces care datează de pe la 1842, proces care presupune o expunere la lumină ultravioletă, exact ca în cazul expunerii la soare. Ori Veneția este probabil cel mai ”solar” oraș al Europei, expus permanent soarelui și luminii lui reflectată de apă.

Detaliile din lucrările artistului Remus Rotaru sunt puternice, alama fiind regăsită subtil alături de albastrul profund și brunurile versatile expuse pe pânze.

”Sugestii arhitecturale caracteristic veneţiene, discret reprezentate în compoziţii dinamice, se metamorfozează în spectacole vizuale cu o paletă compusă din juxtapunerea unor subtile nuanţe albastre şi ruginii. Un ansamblu complex ce intenţionează a surprinde, oare pentru a câta oară în istoria artelor, frumuseţea inconfundabilă a lagunei veneţiene. Demersul plastic se aliniază preocupărilor estetice generale ale autorului, vizând exploatarea unui limbaj specific graficii, raportat însă unor variaţiuni cromatice contrastante, menite a determina privitorul să perceapă experienţe vizuale confortabile, dar complexe în descifrare – descrierea aparține curatorilor de la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția.

Remus Rotaru este grafician timişorean, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 2002, și absolvent al unui doctorat in arte cu tema «Permanenţe în Artele Grafice». Cadru didactic universitar, din 2003, activează în prezent ca Lector univ. în cadrul Facultăţii de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.


Membru, din 2003, al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Timişoara, Director artistic la Aur’a Natural Gold Water, Director artistic al Asociaţiei Culturale Volutarte, Director artistic al Asociaţiei Culturale Dun’Art. Activează atât în domeniul graficii publicitare, cât şi în cea de factură plastică, participând astfel la numeroase evenimente expoziţionale cu vizibilitate naţională şi internaţională, expunând în ţară şi în străinătate (Austria, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria). A participat la numeroase simpozioane şi tabere de creaţie în ţară şi în Serbia, Turcia, Ungaria, promovând astfel pe plan internaţional valorile artei contemporane româneşti.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.