Atletul Ben Johnson, speaker la Timişoara în cadrul seminarului „Performanţa în sport”....

Atletul Ben Johnson, speaker la Timişoara în cadrul seminarului „Performanţa în sport”. Canadianul, însoţit de specialistul român care i-a propulsat cariera FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Celebrul atlet Ben Johnson e prezent în aceste zile în Capitala Banatului cu ocazia seminarului organizat de preparatorul fizic Sorin Sărăndan împreună cu Universitatea Politehnica. Alături de fostul mare sportiv canadian se află şi Tudor Bompa, românul care i-a îmbunătăţit peformanţele printr-un program de pregătire revoluţionar. Cei doi se află printre cei care îi vor instrui timp de două zile pe viitorii antrenori, preparatori, profesori de sport şi nu numai.

Fostul mare atlet a sosit la Timişoara după o călătorie lungă, la invitaţia lui Sorin Sărăndan şi Tudor Bompa. Seminarul „Performanţa în sport”, aflat la prima ediţie, va avea loc mâine şi sâmbătă. Cu mare accent pe partea teoretică, în fiecare dimineaţă de la ora 9.30, dar şi cu o parte practică sâmbătă la amiază pe arena „Ştiinţa”. Cursanţii trebuie să achite o taxă de 900 de lei pentru a lua parte la programul specializat.

„E o idee din studenţie, când aveam o legătură indirectă cu cei doi. Descoperind cărţile profesorului Bompa şi materialele video ale lui Ben Johnson. Atunci e prima dată când m-am gândit că putem organiza aşa ceva. E un evenment pentru specialiştii din sport, nu mă refer doar la antrenori, ci şi la preparatori fizici, profesori de sport, ş.a.m.d. Avem nevoie de specialişti pentru că sportul românesc e pe o pantă descendentă… Vreau să devină o tradiţie şi să devină un eveniment important, organizat împreună cu Politehnica”, a explicat Sorin Sărăndan, preparatorul fizic timişorean iniţiator al seminarului. UPT-ul îşi doreşte evenimente similare pe viitor, mai ales că la anul instituţia va sărbători Centenarul.

Adepţi ai ridicării greutăţilor

Tudor Bompa, fost lector al universităţii şi fost preparator fizic al Ştiinţei Timişoara a emigrat în Canada, unde l-a întâlnit pe antrenorul atletului, Charlie Francis. „Ben şi cu mine suntem încântaţi. Eu am petrecut 10 ani in acest oraş în tinereţe. Sunt fericit de fiecare dată când vin in acest oraş. E o plăcere că Ben e aici, a fost cel mai bun sprinteur dar a fost frustrat de media şi unii trăgători de sfori din Federaţia Internaţională de Atletism şi Comitetul Olimpic, nu a fost vinovat”, a spus Bompa cu referire la acuzaţiile de dopaj.

„Participarea mea in grupul de pregătire al sportivului a pornit în 1983 în toamnă. Mi-a apărut prima carte în engleză. Şi antrenorul său a apreciat anumite lucruri pe care le-am scris. M-a întrebat dacă pot să ajut. Şi am spus cu condiţia să lucrăm cu greutăţi mari, în România e frică şi acum de greutăţi mari. Nu poţi să fii rapid dacă nu eşti puternic. Primul obiect impus am spus să fie pregătirea cu greutăţi mari”, adăugat Bompa.

„Sunt încântat să fiu în Timişoara. La acest seminar, care nu e doar despre pregătirea fizică. L-am cunoscut la 16-17 ani în Toronto, lucram la punctele slabe, să vedem unde suntem buni şi slabi. Făceam multe exerciţii, ridicam greutăţi, sărituri, din squat… Tudor Bompa nota erorile mele cu greutăţile, slăbiciunile în pregătirea mea, am devenit mai bun graţie pregătirii, am reglat antrenamentele mele şi m-am îmbunătăţit pentru a face şi alte lucruri”, a continuat Ben Johnson.

„Abia aştept să arăt cursanţilor exerciţiile pe care le făceam pentru masă musculară, viteză şi putere… Sunt exerciţii care ajută nu doar în sport, ci şi în viaţa de zi cu zi.


Te ajută să te simţi bine. E importantă şi recuperarea… Regenerarea a fost unul dintre secretele performanţelor mele. A fost o cheie in pregătirea mea”, a mai spus Johnson.

Fostul mare atlet va avea un curs teoretic despre „Viteza în atletism”, „…şi nu numai. Ci vorbim şi de viteza multidirecţională, cea mai importantă în sporturile de echipă”, a precizat Sărăndan. Ben Johnson face mentorship şi în Canada cu tinerii sportivi.

Americanii, personaje negative

Ben Johnson a fost la un moment dat cel mai rapid om de pe planetă, a doborât recorduri pe distanţă scurtă şi a impresionat o lume întreagă. De numele său însă se leagă şi primul mare scandal de dopaj. La JO din 1988, de la Seul, canadianul cu origini jamaicane a realizat un record mondial la 100 metri, cu timpul 9,79 de sutimi, depăşindu-şi rivalul Carl Lewis. Dar la două zile distanţă i-a fost retrasă medalia de aur şi a fost descalificat pentru că ar fi folosit steroizi. Acuzaţii negate de sportiv de-a lungul timpului, care şi-a indicat rivalii ca fiind în spatele testelor picate.

De altfel, întrebat de posibila suspendare a Rusiei la următoarele J.O. Ben Johnson a vorbit despre implicarea americanilor în deciziile la nivel înalt. „La J.O cred că Rusia are cu 700-1.000 mai mulţi sportivi decât federaţia americană, ca să-i blamezi pe toţi… dar americanii, sunt mereu primii birocraţi, sunt printre cei mai răi. Au cheltuit mulţi bani în direcţia asta, sunt protejaţi… acum dacă un copil ratează testul spun că cifrele erau greşite precis. La ce te aştepţi… e american”, a precizat Johnson. „Comitetul Olimpic American e primul contribuitor la Federaţia Internaţională de Atletism”, a completat Tudor Bompa.

„Cea mai mare motivaţie în cariera mea a fost pentru mama mea, o iubesc, nu e cu mine aici, dar mi-a dat disciplină şi curaj”, a conchis Ben Johnson. „Nu poţi reinventa roata deja inventată. Tot ce învaţă cei de azi învaţă de la Ben Johnson, ce am făcut noi, putere, viteză maximă, viteză, recuperare. Am fost primul care am alergat 9.93, 9,79. 31 de ani în urmă…”, a mai precizat atletul, care crede că sportivii jamaicani i-ar fi azi cei mai mari rivali.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.