Bănățeanul Zoli Toth a compus o piesă despre vocile zonei: „Oricât am...

Bănățeanul Zoli Toth a compus o piesă despre vocile zonei: „Oricât am cosmetizat trunchiul, se pare că rădăcinile s-au tot îngroșat“

0
DISTRIBUIȚI

Unul din cei mai respectați artiști din showbizul românesc, timișoreanul Zoli Toth, a compus o piesă despre rădăcinile sale bănățenești, melodia „Voices from Banat“ fiind primită cu entuziasm de numeroșii fani ai artistului care a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, secţia Percuţie, în 1995.

„Bănățean fiind m-am gândit să scriu o piesă și despre vocile zonei. Oricât am cosmetizat trunchiul, se pare că rădăcinile s-au tot îngroșat.Piesa este despre copilăria mea. Perioada în care oamenii ascultau mai mult decât vorbeau. Erau bucuroși că aud ceva nou și încercau de fiecare dată să integreze expații în mediile lor, nu să-i izoleze. Mai exact, eram uniți prin diversitate“, spune Zoli Toth.

Alături de Sistem, Zoli a susținut o serie de concerte în țară sau peste hotare, iar de câțiva ani a inițiat Zoli Toth Project, cu care a reușit să cucerească melomanii din întreaga țară.


Artistul își amintește că orașul nostru era extrem de viu în perioada când a absolvit liceul.

„Provin dintr-o familie de muzicieni în care mama e profesoară de pian și dirijoare de cor, tata clarinetist și profesor de teoria muzicii (cel mai bun pe care l-am cunoscut vreodată) și fratele meu care e contrabasist. De când mă știu, muzica în casa noastră este tratată ca profesie. Fie că e vorba despre ore de pian predate în casă, repetiții de cor la care am asistat încă din fragedă copilărie sau colaborările cu filarmonica încă de mic copil. Când am terminat liceul, Ion Vidu era elită. Când auzea cineva că ești de la Vidu primeai automat o steluță în plus. Era bun textul și pentru fetele cu care voiam să mai ies. Loga, Pedagogic, Info și Vidu, cam ăsta era careul de ași, pe atunci. Din punct de vedere muzical, orașul era viu. Pe lângă Filarmonică și Operă se năstea un val fain de electro coordonat de cei care făceau festivalul TM Base. Erau și vreo două cluburi de jazz unde se cânta regulat. Rock-ul era puternic în oraș“, spune Zoli Toth.

Alături de activitatea sa muzicală, Zoli Toth s-a implicat în activismul civic și deși a plecat de mulți ani din Timișoara, artistul revine des „acasă”. Cel mai recent recital al lui în Timișoara a avut loc în luna mai a acestui an, la cafeneaua Klapka, alături de Cosmin Rafael Balean, într-un experiment muzical care a surprins ciocnirea a două lumi diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.