Campion la sportul minţii. Constantin Lupulescu, cel mai bun şahist din România,...

Campion la sportul minţii. Constantin Lupulescu, cel mai bun şahist din România, continuă să câștige pentru un club bănățean

0
DISTRIBUIȚI
Constantin Lupulescu

Deşi e din Buftea, Constantin Lupulescu a concurat aproape în întreaga sa carieră pentru cluburi din vestul ţării. După ce a câştigat numeroase titluri naţionale cu AEM Luxten Timişoara, atât la nivel de echipe, cât şi la individual, marele maestru a acceptat provocarea celor de la CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, club pe care l-a dus în elită alături de colegii săi.

Constantin Lupulescu e un nume cunoscut celor care vizualizează fie şi doar diferitele topuri care se dau publicităţii după fiecare an competiţional. Practic, în ultimii ani, numele său s-a confundat cu performanţa în şahul românesc. Deşi e din Ilfov, legăturile sale cu Banatul nu erau inexistente nici înainte de legitimarea la AEM. Unul dintre părinţi fiind din zona Făgetului. „Tatăl meu a fost din Bichigi şi s-a mutat apoi în Buftea”, a mărturisist marele maestru la şah. Cel care l-a îndrumat spre sportul minţii a fost bunicul său pe când el avea doar şapte ani. A activat la început la Clubul Central din Bucureşti şi a avut aproape imediat rezultate. Fapt care l-a determinat să considere de la o vârstă încă fragedă că piesele precum „turnul” şi „nebunul” nu sunt deloc nişte jucării. „Am ieşit campion naţional la 12 ani şi am participat la Europene, Mondiale. La 14 ani am luat medalie de bronz la Campionatul European şi de atunci a fost destul de clar pentru mine că o să continui cu şahul”, a spus Constantin Lupulescu.

Mutarea la AEM Luxten Timişoara, deşi pare puţin ciudată pentru cei mai puţin avizaţi cu lumea şahului, a fost alegerea logică. „În momentul acela aveau cel mai bun centru şahist, iar eu eram junior, la grupa mea eram în primii doi mereu, şi atunci m-au luat ei în echipă. Iar de la 16 ani eram mereu titular”, a adăugat Lupulescu. AEM Luxten a ajuns la un moment dat o echipă cu adevărat „stelară”. De nouă ori s-a luat titlul naţional la masculin iar Constantin Lupulescu are în palmares şi cinci campionate la individual.

În paralel, cel care e de peste cinci ani considerat numărul 1 în România, a activat şi pentru echipe din alte ţări. Inclusiv în Bundesliga germană, probabil cel mai puternic campionat din lume, unde a fost legitimat la Turm Trier. A mai jucat şi pentru echipe din Ungaria, Franţa, Anglia sau Grecia, precum Paks, Belfort Echecs ori Panionios.

Poate apogeul său în materie de performanţe pe plan extern a fost atins în două rânduri. „Am ieşit în 2013 şi 2014 foarte sus la Europene, pe 5 la egalitate cu locul 1 în 2013, iar în 2014 am ieşit pe 6, la egalitate cu locul 2. La egalitate de puncte în urma unor criterii poţi ieşi mai sus sau mai jos. Atunci a fost cea mai bună performanţă”, a precizat sportivul care s-a calificat şi de cinci ori la Cupa Mondială. „Noi sperăm să devină sport olimpic, dar avem de mult timp Olimpiada noastră, organizată o dată la doi ani”, a mai spus Lupulescu, care s-a clasat constant între primii 30-40 sportivi şi la Olimpiada de Şah. Bufteanul şi-a completat panoplia şi anul acesta cu un nou trofeu important: Open-ul de la Reykjavik (foto jos).

După coeficienţii ELO, cei care dau măsura exactă în clasificarea şahiştilor din toată lumea, Constantin Lupulescu ocupă locul 119 mondial şi 83 în Europa între sportivii activi. Înainte să domine top-ul intern locul 1 în ţară era ocupat de marele maestru Liviu-Dieter Nisipeanu, cel care şi-a continuat din 2014 cariera sub steagul Germaniei.

Dispariţia AEM-ului, mutarea la Ghiroda

Chiar dacă a locuit mereu la Buftea, Constantin Lupulescu a fost printre cei afectaţi de desfiinţarea clubului AEM Luxten. Pentru nici 4.000 de euro pe lună gruparea care a dat în 1998 o campioană europeană la feminin şi-a închis porţile. „A fost bineînţeles o dezamăgire. Am fost la ei prima dată din 2001, o scurtă perioadă am fost la alt club, dar am avut cel puţin 13 ani de continuitate. Am încă o relaţie foarte bună cu domnul Sergiu Grunberg, căpitanul de atunci”, a subliniat Constantin Lupulescu.

Pentru numărul 1 pe ţară legitimarea la CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a fost următoarea alegere după un scurt „intermezzo” la UVT. „Clubul din Ghiroda investeşte mult în sporturi. Am avut discuţii şi cu fostul meu club, am considerat-o cea mai bună opţiune. Cred că e un viitor pentru şah în Ghiroda. Şi cu echipa de acum am avea şanse la medalii.


Dacă ne şi întărim, putem spera la mai multe”, susţine Lupulescu. Ghiroda a reuşit în acest an o performanţă unică pentru un club din afara mediului urban: a câştigat Cupa României din postura de divizionară secundă. Totodată, Lupulescu, alături de colegii Gergely Szabo, Vlad Jianu, Robin Dragomirescu, Romeo Milu, Dumitru Matei şi Paul Paraschiv, au reuşit recent şi accederea, la pas, în elită. „Cred că ultima dată în Divizia A (eşalonul secund) am jucat când aveam 14 ani”, a conchis Lupulescu.

Şahul ca profesie

Constantin Lupulescu e maestru internaţional încă de la vârsta majoratului şi mare maestru de la 22 de ani. El e dedicat total sportului minţii. Iar atunci când nu se antrenează e dascăl de şah pentru viitorii mari campioni. Unul dintre ei e Ducu Gavrilescu, care are deja rezultate importante la o vârstă fragedă. „Eu sunt numărul 1 în România, dar şi cineva din Top 10 poate să se dedice total şahului. Majoritatea preferă un mix, mai şi antrenează, şi eu am doi elevi cu care lucrez. Îmi este util şi mie, las şi ceva în urma mea. Dacă vrei performanţă trebuie să te dedici 100%. Avantajul nostru e că avem un sport cu longevitate mai mare. În alte domenii la vârsta mea s-ar retrage. Eu la apogeu consider că pot să joc şi până la 45-50 de ani”, a explicat Lupulescu.

În ciuda „folclorului” şahul se poate dovedi un sport foarte solicitant şi fizic. „Există partide în care, după ce te-ai pregătit două-trei ore de un adversar valoros, ajungi să mai joci vreo cinci ore… Cred că am avut şapte ore la juniori un meci”, a exemplificat marele maestru. Acesta se antrenează de obicei în jocuri cu colaboratori precum Mircea Pârligras sau Vlad Jianu, dar studiază mult timp pentru a-şi elimina punctele slabe… „nu intru pur şi simplu pe net şi caut jucători. De obicei e ceva mai specific, teoria deschiderilor, care ocupă în general mult timp, tactică, finaluri, strategie. La un moment dat doar din practică nu mai progresezi”.

Antrenament pentru creier

Marele maestru e convins că generaţiile viitoare pot fi atrase către şah. „E ceva mai dificil ca pe vremuri, dar dacă e un antrenor cu experienţă sunt şanse, pot fi atraşi. Dar şi ei trebuie să aibă o motivaţie, să-şi dorească. Nu funcţionează dacă imediat ce termini antrenamentul se duc pe telefoane, jocuri”, a specificat Constantin Lupulescu. Oricum, acesta recomandă tuturor părinţilor să ia în considerare opţiunea practicării „sportului minţii” de către odraslele lor, mai ales că acesta aduce numeroase beneficii dovedite ştiinţific.„Ar fi util pentru oricine să facă şah doi-trei ani, precum e proiectul acesta cu şahul în şcoli. Nu trebuie să facă de performanţă dacă nu le place. Dar să aibă câteva lecţii şi sigur că-i vor ajuta la şcoală şi în viaţă. Studiile arată şahul e util pentru oricine, chiar pentru o perioadă mai limitată. Creşte capacitatea de concentrare”, a concluzionat Lupulescu.

Strategie şi puncte forte

Constantin Lupulescu e caracterizat ca un şahist expert în deschideri dinamice şi cu o strategie solidă la mijloc de meci. „În general cu negrul îmi place foarte mult să joc deschideri pe contraatac. Cu albul îmi place să joc ceva mai poziţional, să fie o luptă lungă, de durată, şi să reuşesc cumva să-mi depăşesc adversarii mai târziu, uneori cu elemente concrete de tactică…”, şi-a dezvăluit marele maestru.

„Albul începe şi atunci are un avantaj. La un nivel foarte mare e considerat perfect acceptabil să faci remiză cu negru… Dacă joacă cu un mare maestru bun şi cuiva din elită îi e greu să-l depăşească dacă acesta joacă doar la remiză. Cam asta e diferenţa. Cu albul poţi să controlezi un pic jocul. De aceea eu încerc cu negrul să joc pe contraatac. Dacă el cumva se extinde prea mult sau face o greşeală, poţi să vii pe o contră. Dacă joci cu cineva nu foarte bine pregătit teoretic poţi după câteva mutări să joci ca şi cum ai fi cu albul…”, a precizat Lupulescu cu referire la câteva dintre elementele tactice de bază.

„Pentru noi ca profesionişti Bobby Fischer a fost foarte important, pentru că a ridicat standardele. Până atunci jucătorii de şah erau plătiţi mai slab, el a arătat totuşi că e un sport important, că se pot găsi sponsori. Apoi a devenit mai uşor să devii profesionist. A avut şi un stil fantastic, el juca mereu la victorie, nu-l interesau remizele, întotdeauna încerca să creeze ceva”, Constantin Lupulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.