Când mâncarea devine artă. Povestea unuia dintre cei mai apreciați bucătari-șefi din...

Când mâncarea devine artă. Povestea unuia dintre cei mai apreciați bucătari-șefi din Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Daniel Cheregi se numără printre cei mai buni bucătari din Timișoara, mereu creativ, și nu uită nici de bucătăria bănățeană, de care turiștii se pot bucura

Daniel Cheregi a intrat pentru prima dată în contact cu bucătăria acum aproape 30 de ani. Spune că „soarta” a făcut să se înscrie la Colegiul Economic din Timișoara, unde a terminat specializarea cofetar-patiser. Astfel, au urmat aproape zece ani în care a realizat o mulțime de prăjituri sau de produse de patiserie în laboratoarele din Timișoara în care a lucrat.

În urmă cu 16 ani a ajuns și în bucătăria unui mare hotel din Timișoara, tot pe cofetărie-patiserie, iar în acel loc a început să exerseze și altfel de preparate, fascinat de noua lume pe care o descoperea.

„Ușor am început cu mic dejun și mi-a plăcut partea asta de bucătărie, era mai antrenantă pentru mine, parcă m-a atras mai mult. Stăteam după program, după ce terminam programul pe cofetărie, intram pe bucătărie. Și mi-a plăcut, aveam tot felul de tigăi acolo. Visul meu atunci era să conduc un restaurant de tipul acesta și iată că, din fericire, am ajuns. Am făcut și un curs de bucătar, dar nu cred că neapărat o diplomă te poate face bucătar. Am avut pasiune și îmi plăcea mereu să fac lucrurile un pic diferit față de ceilalți. Chiar dacă bazele le-am învățat acolo, am început să gândesc un pic diferit față de bucătarii care erau atunci, să văd ingredientele altfel, să combin ingrediente scumpe cu ingrediente ieftine”, ne povestește Daniel Cheregi.

În ultimii ani, bucătarul timișorean a ajuns să lucreze la unele dintre cele mai cunoscute restaurante din Timiș, reușind să le pună pe harta gastronomică a județului, dar și la un mare hotel din Băile Herculane. Daniel Cheregi spune, însă, că această meserie nu este una deloc ușoară, în condițiile în care pentru a deveni printre cei mai buni este nevoie de mult studiu și pasiune.

Accent pe gust și prezentare

De altfel, Daniel se numără și printre bucătarii cei mai creativi. Prin urmare, în toate locurile unde a lucrat, a încercat să le ofere clienților preparate inedite, combinând tot felul de ingrediente, preparate care au fost foarte apreciate pentru gust și aspect.

„În urmă cu câțiva ani, am introdus în meniul unui restaurant din Timișoara un preparat care mie mi se părea foarte interesant, o combinație de piept de pui cu foie gras. Deci, acum zece ani am făcut accesibil și ficatul de gâscă. Acela a fost primul meu preparat pe care l-am creat, fiind inclus și în meniu, și asta parcă m-a motivat să continui. Apoi am schimbat eu tot meniul, am făcut un meniu gen tradițional. Am pus mereu accentul pe gust și pe prezentare. O mâncare fără gust, dar prezentată frumos poate nu te mai duce în localul ăla și la fel poate și invers. Dacă mâncarea nu-ți vine să o mănânci, parcă nu mai contează gustul”, a explicat Daniel Cheregi.

Recent, bucătarul timișorean a ajuns să lucreze și într-unul dintre cele mai mari hoteluri din Băile Herculane, iar experiența trăită acolo o consideră „cea mai mare provocare” din cariera sa. „Să conduci o bucătărie de hotel este complet diferit. Fiecare restaurant are complexitatea lui, dar acolo aveai mic dejun, prânz, bufet de cină, grupuri. Cred că sunt toate nivelurile de bucătărie într-unul singur, să ai undeva la 400 de oameni în fiecare zi, dimineață, prânz, cină, să gestionezi fluxul de marfă, oamenii. Chiar a fost provocator”, își amintește Daniel Cheregi.

În prezent, Daniel este bucătar șef la Restaurantul Merlot din Timișoara și spune că acesta  i se pare locul de muncă ideal pentru el. Asta pentru că iubește ceea ce face și pune suflet în fiecare farfurie care iese din mâinile lui.

„Cred că am câteva zeci de bucătari pe care i-am format și sunt mândru de ei. Eu cred că am o carieră faină, este ce mi-am dorit să fac. Mi-am ales echipa tot timpul în funcție de caractere și apoi în funcție de ce știau. Am avut câteva concursuri la care am participat, unde am ieșit mereu pe locurile doi sau trei. Mereu mi-am propus să devin numărul unu. Dacă își propui locul doi, înseamnă că te mulțumești cu puțin și nu o să câștigi niciodată nimic. Cred că la Restaurantul Merlot este exact bucătăria pe care mi-am dorit să o fac. Punem accent pe ingrediente de calitate, clienții sunt diferiți, de la clasa medie spre high. Poți să faci lucruri frumoase, poți să faci lucruri simple, cu ingrediente mai puțin scumpe poți să faci ingrediente de top. Încercăm să punem accent pe preparate de sezon, dar și pe preparate din afară”, a explicat Daniel Cheregi.

Timișoreanul povestește că sunt folosite în bucătărie ingrediente locale, care sunt puse în prim plan. De altfel, și turiștii care doresc să guște din bucătăria tradițională bănățeană au această posibilitate. „Încercăm să le facem și turiștilor preparate tradiționale din Banat. Recent am avut un bufet cu 50 de străini și am adus tot felul de cărnuri din banat, obrăjori de porc din zona Timișoarei, pui de curte, organe de la păsări de curte, șonc din Banat, am făcut un meniu chiar frumos. Din păcate, nu prea ne ajută agricultura din jur și fermierii. Este greu să colaborezi cu ei pentru că nu sunt foarte bine organizați, nu poți să ai continuitate”, a detaliat Daniel Cheregi.

Sunt un bucătar autodidact

Bucătarul timișorean povestește că a avut o tentativă de a pleca în străinătate, în urmă cu câțiva ani, dar „hazardul” a făcut să rămână în țară, lucru pe care nu-l regretă deloc. Asta deși consideră că „aceasta este singura parte care-mi lipsește, experiența de afară. Să lucrez cu marii bucătari de afară mi-aș fi dorit, dar niciodată nu este prea târziu”. Daniel spune că este un bucătar autodidact și studiază foarte mult cărțile de specialitate.

„Trebuie să nu te oprești niciodată din studiu. Dacă știi să aplici o anumită tehnică pe un anumit ingredient, poți să-l combini cu o anumită tehnică de la un alt ingredient.


Trebuie să știi să le gătești corect, până la urmă. Adevărata bucătărie e în spate, nu se vede. În spatele unei farfurii este muncă de multe nopți nedormite, este echipa. Un bucătar șef la restaurant este mai mult decât un bucătar de televizor. Ai de gestionat un buget de salariu, de materii prime, trebuie să ai niște costuri sub control, niște pierderi, curent, apă, gaz, trebuie să eviți risipa. Când ești bucătar șef, ai mult mai mult de făcut decât de a face o farfurie. Farfuria trebuie să reflecte exact costul muncii tale și tot ce ai pus în ea”, a detaliat Daniel Cheregi.

„Mă mândresc cu toate farfuriile mele”

Bucătarul timișorean spune că îi place să gătească orice fel de preparat și mereu se mândrește cu farfuriile sale, pentru că pune mult suflet.

„Mă mândresc cu toate farfuriile pe care le am. Îmi place să gătesc aproape orice. Am pus tot timpul accentul pe echipă. Dacă ai niște idei și nu ai cu cine să le pui în practică, nu este în regulpă. De asemenea, nu este bine să crezi tot timpul că ești vioara întâi, trebuie să avem un pic de modestie și să știm tot timpul unde ne aflăm în comparație cu bucătarii cei mai buni. Trebuie să te compari tot timpul cu bucătarii mai buni dacă dorești să evoluezi, să nu te uiți în spate. Raymond Blanc pentru mine este bucătarul suprem, pentru că este un tip autodidact, el își dezvoltă propriile rețete și este un tip jovial, exact cum mi-aș dori eu să fiu. Nu mă pot compara cu el nici măcar 1%, dar e idolul meu”, a povestit bucătarul șef.

Daniel Cheregi spune că are planuri mari de viitor, astfel că și-ar dori să conducă un restaurant din postura de manager sau chiar să deschidă o școală de bucătari care să poarte numele lui, la Timișoara.

Clienții, mereu grăbiți

Daniel Cheregi ne povestește că a observat în ultimii ani faptul că oamenii nu mai au timp să stea să se bucure de o masă servită la restaurant. Astfel, pentru că au o viață aglomerată, clienții sunt mereu puși pe fugă.

„Totul se întâmplă foarte rapid. Nu mai avem timp nici pentru cei dragi, un sărut pe frunte și ai plecat sau ei au plecat. Și atunci bucătăria modernă trebuie să se adapteze. Eu aș prefera să acordăm puțin mai mult timp meselor, să vii și să-ți faci un pic de timp liber pentru tine, să ai o experiență într-un restaurant, să vină cineva să te servească. Mulți clienți vor acum, repede că pierd avionul, repede că trebuie să plec și din păcate, uităm pentru ce am venit în restaurant. Vii pentru experiență, nu neapărat să-ți umpli stomacul, trebuie să-ți acorzi ție timp în primul rând și acordându-ți ție timp, îi acorzi și bucătarului, care muncește pentru farfuria aia. Nu poate să-ți facă niște scurtături, nu lucrezi cu ingrediente prefabricate. Pentru mine fiecare farfurie este importantă și de multe ori vin la vase să văd dacă au mâncat sau nu, de ce nu, întreb ospătarul, vin eu pe sală dacă e cazul. Chiar îmi pasă de fiecare farfurie. Deși mă simt oarecum stânjenit la laude, vin să iau și feedback-ul negativ”, a explicat Daniel Cheregi.

Timișoreanul consideră bucătăria ca fiind o știință „aproape exactă”, dar în care sunt multe variabile. Astfel, Daniel spune că este foarte important să simți un ingredient, pentru a știi cum să lucrezi cu el pentru a ieși un preparat de excepție. „Eu nu consider că vin la lucru, ci îmi îndeplinesc visul”, spune Daniel Cheregi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.