Clădirea Operei din Timișoara intră în șantier. Încep lucrările pentru reabilitarea fațadei

Clădirea Operei din Timișoara intră în șantier. Încep lucrările pentru reabilitarea fațadei

0
DISTRIBUIȚI

Vom avea șantier chiar pe platoul din fața Operei din Timișoara, timp de aproximativ un an. Astăzi, a avut loc predarea amplasamentului pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a fațadei din travertin a Palatului Culturii. Lucrările costă aproape patru milioane de lei, la care se adaugă TVA, iar banii sunt alocați din bugetul Primăriei Timișoara. Acestea vor fi realizate de către SC Alex-Dia Construct SRL, care este lider, pe partea de execuție, și de SC Titzunaco SRL – subcontractor, pe partea de proiectare.

Primarul Timișoarei, prezent la eveniment, a precizat că sunt șanse mari ca lucrările să fie finalizate până în anul 2021, când orașul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Astăzi are loc predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor de reabilitare a fațadei acestei clădiri a orașului nostru de cea mai mare importanță din toate punctele de vedere. Este importantă ea însăși ca și clădire monument, importantă prin ceea ce sălășluiește în ea. A durat foarte mult din momentul în care ne-am propus să reabilităm clădirea și până când, iată, putem să predăm amplasamentul, dar când e vorba de clădiri atât de importante, se și impune să fie filtre multiple și atenție aparte, care să garanteze că în final iese ceea ce trebuie. Eu vreau să mulțumesc tuturor celor care într-o formă sau alta, de pe pozițiile deținute în timp, și-au adus aportul la ajungerea în acest stadiu încă suficient de bine plasat în timp încât să putem avea lucrările finalizate înainte de începerea exercițiului nostru de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Desigur că vom avea grijă să existe o mobilizare corespunzătoare a tuturor celor implicați, astfel încât lucrările să meargă cât mai repede”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, la predarea amplasamentului a participat și mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, care a precizat că „iată, aici este Teatrul și Opera, ca și o candelă de cultură de aici, din părțile bănățene, dar cred că toți încă mai avem în mintea noastră cele ce s-au petrecut în 1989 în locul acesta, în piața aceasta. În față se află catedrala. Deci, iată, două candele de lumină, de cultură și de credință de aici din Banat. Rugămintea mea este să începeți prima dată lucrările la fațada principală. Și eu, și domnul primar vom face tot ce e posibil ca să nu lipsească fondurile, să nu fie sincope în ceea ce privesc fondurile, dar dvs. (n.r. executantul lucrărilor) să ne asigurați că nu vor fi sincope în soluții tehnice sau de forță de muncă. O să vorbim și la Ministerul Culturii să prevadă și în bugetul pe anul 2020 o sumă de bani pentru restaurarea aceasta, pentru că nu este o sumă foarte mare și orice ban care vine din altă parte este important pentru noi”.

Totodată, Nicolae Robu a explicat că se va interveni și la consolidarea fundației Palatului Culturii, prin efectuarea unor injectări cu substanțe speciale.

„Se va interveni la fundație, se va săpa pentru a se investiga starea și se vor face injectări cu scop de consolidare.


Asta pe lângă intervențiile la fațadă. Specialiștii spun că nu se așteaptă să fie mari probleme, să fie descoperiri arheologice, dar o astfel de lucrare, într-un astfel de areal, întotdeauna se desfășoară sub supraveghere arheologică și, desigur, când sunt descoperiri care o impun, atunci se trece la cercetare arheologică. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Noi începem cu această soluție de supraveghere arheologică și lucrările care se fac vor fi organizate încât să nu perturbăm activitatea din interior. Un anumit deranj inevitabil va exista, dar activitatea poate decurge fără probleme”, a detaliat primarul Timișoarei.

Conform edilului-șef, în ceea ce privește lucrările de reabilitare a fațadei, vor fi date jos toate bucățile de travertin de pe clădire, vor fi analizate și doar cele care se află într-o stare corespunzătoare vor fi montate la loc, restul fiind înlocuite.

„După predarea amplasamentului, se face organizarea de șantier, care înseamnă delimitarea zonei, amplasarea de schele acolo unde este cazul, se va lucra cu o schelă mobilă, ca să nu se prindă în ziduri, telescopică. Se va săpa pe lângă fundație, se va face investigarea de rigoare și în mod sigur, spun specialiștii, se impun injectări, cu anumite substanțe folosite pentru așa ceva pentru consolidare. Asta la fundație. După ce se termină această parte, desigur că se lucrează la fațadă. Se ia bucată cu bucată tot ce este aplicat, se analizează, multe plăci sunt crăpate și nu vor mai putea fi puse. Când vor fi luate plăcile jos, vor fi analizate și ceea ce are toate condițiile îndeplinite pentru a fi pus la loc, va fi pus la loc. (…) Anul acesta se fac injectările, de aceea vrem să începem cât mai repede”, a afirmat Nicolae Robu.

Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a precizat că sunt șanse destul de mici să se ajungă la descărcare arheologică, în condițiile în care au mai avut loc diverse intervenții în zonă.

„Va exista o supraveghere și abia dacă este ceva, se va face cercetare arheologică, urmată de descărcare arheologică. În funcțiile de investigațiile pe care le vor face, vedem ce înseamnă injectările acelea. Avem două etape: cea de investigare, în care vedem ce trebuie făcut și sigur se acționează în funcțiile de nevoile de atunci, de aceea este greu de estimat exact cât va dura partea de injectări, sperăm că nu foarte mult și că nu suntem într-o situație foarte proastă”, a detaliat Sorin Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.