Suporter înfocat al Politehnicii Timişoara, Valentin Rujan a început o colecţie inedită. Timişeanul nu a fost atras de orice obiect cu însemnele favoriţilor, ci s-a axat exclusiv pe tricourile de joc purtate de fotbaliştii alb-violeţi în ultima perioadă de glorie a vechiului club. Printre piesele sale de preţ figurează echipamente de la Artiom Karamyan, Costel Pantilimon, Alex Curtean, Dan Alexa şi Gueye Mansour.
De obicei marii colecţionari de obiecte din lumea sportului se laudă cu o selecţie amplă de materiale. De la fulare, eşarfe, programe de meci sau insigne, până la echipamente şi tricouri. Unii strâng de la mai toate echipele mai mult sau mai puţin importante ori doar suveniruri cu gruparea favorită. Ei bine, Vali Rujan are într-adevăr gusturi particulare. Chiar dacă poate un alt polist deţine mai multe tricouri alb-violete, fanul din sudul judeţului a reuşit un adevărat record. Din octombrie 2018 până în ziua de astăzi a adunat deja 15 tricouri ale favoriţilor – toate din perioada 2004-2011, fiecare unic în felul său.
„Colecţia a apărut din dorinţa mea, de când eram mic copil, de a avea un tricou cu Poli purtat de jucătorii mei preferaţi din acea perioadă. Cum era Gigel Coman, Gigel Bucur, Marius Popa… Pasiunea mea pentru Poli a apărut de prin 2004, chiar când a preluat Marian Iancu echipa. Atunci am cunoscut cu adevărat fenomenul alb-violet. La vârsta aceea nu aveam de unde să achiziţionez un tricou. Fiind şi la 45 de kilometri de Timişoara. Mergeam la meciuri ocazional… Eu când mă gândesc la Poli îmi amintesc de acea perioadă. Ştiu că şi înainte au fost perioade foarte bune, cu Buia şi ceilalţi…”, a explicat Valentin, acum în vârstă de 22 de ani.
Valentin Rujan are domiciliul în Opătiţa, singurul sat care aparţine de oraşul Deta, dar lucrează pentru un mall din Timişoara. El susţine că în momentul în care s-a decis să adune tricourile, nu deţinea niciunul din colecţia „EuroPoli” iar, odată pornită, „febra colecţionarului” e greu de stăvilit. „Poate aveam doar unul de la fan-shop, dar nu am avut cu jucători. A fost ceva aşa spontan, îmi doream să colecţionez. Am zis că pornesc cu două-trei şi e okay pentru mine. Dar până la urmă a devenit aşa, un hobby, un microb, intri în jocul ăsta şi e greu să mai dai înapoi”, a adăugat suporterul.
În prezent el deţine 15 tricouri unice, căci, deşi are „doi de Alexa” sau „doi de Mansour”, piesele respective sunt din perioade diferite. De asemenea, cele mai multe sunt din ediţiile 2006-07 şi 2009-10. Planul lui Rujan fiind să deţină în cele din urmă cel puţin câte un „kit” din fiecare sezon al „perioadei Iancu”. „Momentan aş vrea să ajung la un exemplar din fiecare sezon al perioadei 2004-2012, inclusiv când am jucat în Liga a II-a cu Joma ca sponsor tehnic. Momentan nu am, pe cele din 2010-11, 2011-12, foarte greu le găsesc, nu ştiu de ce. Mă gândesc că foarte greu se despart jucătorii de ele… Apoi o să vreau şi mai vechi, poate şi mai noi de la ASU. Tot ce înseamnă Poli, dar am zis: Hai să o iau aşa, în ordine”, a precizat fanul polist.
De la Bacău până în biroul lui Giovani Becali
Deşi în epoca internetului de mare viteză orice colecţie poate fi întregită mai rapid. Când vine vorba de o selecţie atât de particulară precum cea a tânărului din Opătiţa misiunea nu e deloc uşoară. „Majoritatea sunt cumpărate cu bani de la cei care de-a lungul timpului le-au primit de la jucători şi le-au păstrat în casă. Mai am câteva primite de la colegi sau prieteni care au ştiut că eu le colecţionez. Dar bătaia mare e atunci când cumperi de la un colecţionar. Atunci e o adevărată luptă de negociere. Ca fin colecţionar e greu să te desparţi de oricare tricou al tău şi în general se fac schimburi. Nu se prea vinde între colecţionari”, a subliniat Vali Rujan.
Nu puţine sunt poveştile interesante care au stat în spatele achiziţionării tricourilor. Valentin ţine cel mai mult la cel cu numărul 77, purtat de Alexandru Curtean contra nemţilor de la VfB Stuttgart. „Cel mai greu de obţinut a fost cel care e şi cel mai valoros pentru mine – tricoul lui Curtean din play-off-ul de Champions League cu Stuttgart. A fost foarte greu de obţinut. Băiatul de la care l-am luat colecţionează cu Rapid şi nu-l interesa nicio sumă de bani. El voia la schimb un tricou cu Rapid, de care am făcut rost cu greu. A fost un tricou al lui (n.r. Pierre) Boya din amicalul cu Lyon. Pe acela am reuşit într-un final să-l achiziţionez pentru o sumă destul de piperată pentru ca apoi să-l dau la schimb pentru cel cu Alex Curtean”, a rememorat colecţionarul.
Un tricou greu de găsit e cel cu numărul 29, mărimea XXL, purtat de Costel Pantilimon în Banat. Sosit în oraş via Bacău, prin intermediul persoanei de la care l-a cumpărat şi pe cel cu Dan Alexa (ediţia 2009-10). Iar o istorie inedită e şi în spatele tricoului cu numărul 19, cel purtat de Cristian Daminuţă la Poli. „De la cel care l-am achiziţionat am înţeles că tricoul acesta a fost pus în biroul lui Giovani Becali, care era la vremea aceea impresarul lui. Şi într-adevăr se vedea urme pe el cum a fost lipit cu scoci ca să stea drept şi aşa mai departe”, a precizat Rujan.
Suporterul timişean ar fi dispus la schimburi pentru a-şi completa sezoanele „lipsă” din colecţie, dar în acelaşi timp admite că i-ar fi foarte greu să se despartă de vreunul, „Nu-mi vine să mă despart de niciunul (…) Am văzut ştiri despre colecţionari, dar sunt mulţi care colecţionează foarte multe chestii diferite.
Eu m-am axat doar pe Poli. Pentru ei e mai uşor să adune, poate le e egal indiferent de echipă. Eu dacă văd cu Poli Timişoara dau orice trebuie la schimb pentru că eu vreau doar cu Poli”, a conchis Vali Rujan.
Mansour, o surpriză cu zâmbete
Un regret al fanului polist e că nu a avut ocazia să facă rost direct de la un fotbalist de tricouri pentru colecţie. Încercările nu au fost puţine. „Spre nefericirea mea nu am tricou primit direct de la jucători. Nu am o relaţie de rudenie sau prietenie cu ei. Tot ce am, am pe barba mea cum s-ar zice…”, a concluzionat Valentin Rujan.
Suporterul-colecţionar a avut mai multe tentative, fără prea mult succes, de a face rost de tricouri direct de la fostele vedete ale vechiei Poli. „Am încercat pe reţelele astea de socializare să intru în contact cu jucătorii. Am luat-o pe rând. Din 2004, să mă pun să caut foşti jucători de la Poli. Am zis: «Hai, idolul meu din copilărie, Gigel Bucur, maşina de goluri!». A scris frumos, mi-a răspuns politicos, i-am zis că-s colecţionar şi dacă doreşte să-mi dea un tricou. Mi-a spus: «Mă uit şi îţi zic!». A trecut ceva timp, i-am scris: «Sper că nu ai uitat de mine!?». Dar… niciun răspuns înapoi. Mi-am dat seama că poate omul nu vrea. A fost politicos… nu a fost problemă. Am înţeles, a rămas aşa. Ovidiu Burcă mi-a răspuns la fel de politicos, dar nu a mai dat semn nici el”, a mărturisit fanul de lângă Deta.
În schimb, Vali Rujan a fost surprins plăcut de deschiderea arătată de „Omul-foarfecă”, deşi nici „Mansi” nu l-a putut ajuta prea mult cu ce dorea el. „Spre surprinderea mea m-am înţeles mai bine cu Mansour decât cu ceilalţi colegi ai săi. Cu el am comunicat mai mult. Până la urmă mi-a spus: «Nu mai am de la Poli, dar îţi dau de la Horezu (n.r. actuala echipă a senegalezului)». I-am spus râzând: «Mansi!? Din Liga a III-a de la Horezu? Bine Mansi, mersi frate…!». Nici măcar de la Ripensia. Apropo, am unul de la Apro, de la Ripensia, el e din Gătaia şi cu el m-am ştiut de dinainte. E singurul care mi-a dat personal! (…) Bonfim mi-a trimis o poză cu tricoul, mi-a zis că-l trimite că-l trimite, până la urmă nu mi-a mai răspuns. Mai comunic cu Taborda… Eu sunt mulţumit să încerc, nu-i problemă dacă-mi răspunde sau nu”, a ţinut să precizeze Rujan. Suporterul „EuroPoli” e hotărât oricum să colecţioneze în continuare: „Când simt eu că sunt suficiente mă opresc!”.
Mai puţin obişnuite poate în România, colecţiile de tricouri speciale sunt tot mai dese în rândul suporterilor fanatici din Occident. Aceştia nu se mulţumesc să colecţioneze doar tricouri nou apărute, o modă e şi cea de a face rost de echipamente vechi, „clasice”, ale favoriţilor şi nu numai. Prin urmare au apărut şi firme specializate care pun în vânzare echipamente „cu iz istoric”.
Tricourile din „colecţia EuroPoli” a lui Valentin Rujan:
Nr. tricou Nume jucător Sezon
3 Alexandru Bădoiu 2006-07
14 Sorin Rădoi 2006-07
30. Valentin Bădoi 2009-10
5. Dan Alexa 2009-10
5. Dan Alexa 2006-07
10. Artiom Karamyan 2008-09
10. Cosmin Contra 2004-05
11. Gueye Mansour 2009-10
24. Gueye Mansour 2006-07
23. Gabriel Cânu 2006-07
8. Laszlo Sepsi 2009-10
19. Cristian Daminuţă 2005-06
29. Costei Pantilimon 2009-10
21. Adrian Olah 2006-07
77. Alexandru Curtean 2009-10, play-off-ul Champions League vs. Stuttgart