MERITOCRAȚIE Un consultant artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara caută...

MERITOCRAȚIE Un consultant artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara caută adresa de e-mail a lui Molière pentru a-l întreba despre drepturile de autor

4
DISTRIBUIȚI

O recentă postare a lui Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la ministerul Culturii şi fost consilier municipal, a făcut furori pe Facebook.

Ieremia îi atrage atenţia primarului Robu că din cauza lipsei unui management profesionist la teatrul german „ne facem de mirul lumii” şi dă un exemplu edificator, cel al unei „distinse” persoane, Elisa Covaci, nou consultant artistic al teatrului, care dorea, cu puţin timp în urmă, să afle adresa de mail a lui „Molier” pentru o corespondenţă pe tema dreptului de  autor.

Postarea a stârnit ilaritate în rândul oamenilor de teatru şi nu numai, deşi mulţi au comentat că nu pot crede aşa ceva, au râs până n-au mai putut şi au venit cu fel de fel de sugestii pentru consultantul artistic: cineva s-a oferit să-i dea adresa lui Shakespeare – strada Cratiţei pe dreapta –  cu teama că numele acestuia o va pune în mare dificultate pe noua angajată, i s-a sugerat să-i dea un autograf lui „Molier”, a fost consolată cu diferite exemple care demonstrează că nu e singura incompetentă care şi-a găsit un rost în mediul cultural, ba chiar Nicolae Robu a fost rugat să-i dea noii angajate a teatrului adresa lui „Molier”, dacă o are cumva.

Contactată de redactorul Pressalert.ro, Elisa Covaci n-a negat dialogul pe care l-a purtat pentru a da de Molière, dar a ţinut să precizeze: „Informaţia e puţin greşită, nu mă ocupam eu de drepturile de autor, dar ne interesează adresa. Dumneavoastră ne puteţi ajuta? Nu pot să vă dau detalii, colega care a lucrat înaintea mea a făcut adrese, dar nu ştiu cui. Putem să discutăm mai mult despre Molière, dar m-aţi luat pe nepregătite”. Întrebată dacă ştie când a trăit Molière, consultantul artistic al teatrului german a răspuns, sigură pe ea, după mai multe ezitări şi eschive, timp în care, probabil, s-a documentat pe internet: „Între ʹ45 şi ʹ73. Pardon, între ʹ22 şi ʹ73”, fără să mai ţină seama că celebrul dramaturg a trăit în secolul al XVII-lea, între 1622 şi 1673. Contactarea lui Molière, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura universală, ar fi necesară pentru folosirea unui fragment dintr-o piesă a acestuia la teatrul german.

„Teatrul s-a umplut de oameni incompetenţi”

Ion Ardeal Ieremia a declarat, pentru Pressalert.ro, că „teatrul german din Timişoara, care până în urmă cu doi ani se bucura de mare prestigiu, s-a umplut de oameni incomptenţi, fără calificare, şi are proiecte proaste, în lipsa unui manager competent”.

Noua achiziţie a teatrului german e doar un exemplu care arată lipsa de pricepere a lui Ioan Boldurean, fost inginer la Avicola şi Fabrica de Ciorapi şi fost director la SC Getax SA, angajat în 2000 ca director adjunct la TGST, şi care, de aproape doi ani, conduce ilegal teatrul german, având puteri depline, deşi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ordonator de credite ori pentru a face angajări.


După ce mandatul managerului Lucian Vărşăndan a expirat la 31 octombrie 2017, primăria a refuzat să continue analiza noului proiect pe care acesta îl depusese, deşi după evaluarea celui de-al doilea mandat, obţinuse nota 9,88 iar în cei zece ani în care a condus teatrul german, acesta a cunoscut o perioadă de glorie. Boldurean a fost delegat de primarul Robu să exercite temporar funcţia de conducere a teatrului începând cu data de 8 noiembrie 2017, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice. Decizia luată de controversata Rodica Aurelian, şeful serviciului de resurse umane din primărie, a fost acceptată fără rezerve de primarul Robu, care a refuzat să ia în seamă documentele care demonstrau că primăria este în eroare.

Delegarea ilegală a unei persoane incompetente la conducerea teatrului a adus, în ultimii doi ani, şi alte prejudicii teatrului german. În perioada de declin care a urmat, mulţi dintre angajaţii compartimentului de marketing şi relaţii publice au părăsit teatrul iar consecinţele se pot vedea atât pe pagina electronică a teatrului cât şi pe cea de facebook. Postările, care înainte se făceau în limbile germană, română şi engleză, acum se fac doar în limba română – lucru nefiresc pentru un teatru german – semn că teatrul a fost părăsit de specialişti iar aceştia au fost înlocuiţi după bunul plac al lui Boldurean.

Un teatru blocat de orgolii

În postarea sa, Ion Ardeal Ieremia îi sugerează primarului Robu să organizeze la teatrul german un concurs pentru un management profesionist dar primăria nu îşi poate permite acest lucru, deoarece după simulacrul de analiză a proiectului de management depus de Lucian Vărşăndan, în urma căreia acesta a obţinut o notă care nu-i permitea să-şi continue activitatea de manager, noi procese se află pe rol iar un concurs, în aceste condiţii, ar fi sortit eşecului. Lucian Vărşăndan a cerut în instanţă anularea dispoziţiilor şi procedurilor desfăşurate pentru analiza proiectului de management, precum şi anularea rezultatului, iar până  când aceasta se va pronunţa, orice tentativă de organizare a unui nou concurs poate fi suspendată în justiţie.

O soluţie de rezolvare a situaţiei în care s-a ajuns ar fi ca Nicolae Robu să accepte continuarea procedurii de analiză a proiectului de management cu comisia care a finalizat prima etapă a acesteia, aşa cum instanţa a dispus deja, dar deocamdată, orgoliile stupide ale primarului  continuă să sfideze atât legea cât şi normele elementare ale bunului-simţ iar teatrul se află în blocaj, într-o situaţie care nici nu a fost prevăzută de legiuitor. Instituţia interimatului, conform art. 33 din OUG nr. 189/2008, prevede ca „o persoană competentă să asigure managementul instituţiei publice de cultură” dar Ioan Boldurean nu are pregătirea corespunzătoare şi nici măcar nu cunoaşte limba teatrului al cărui repertoriu îl decide. Până la soluţionarea definitivă a litigiului, teatrul riscă să dispară din peisajul cultural al oraşului şi nu numai.

4 COMENTARII

  1. mda…. oricum doamna cu pricina e foarte drăguță comparativ cu ilustrul manager căruia i s-a luat postul de conducere și care plătea sume rezonabile pentru dramatizarea unei piese a lui Wiliam Schakespeare…. măcar pentru adresa de e-mail a lui Moliere nu s-au irosit banii statului….

  2. Nu știu ce să mai cred … la noi și știrile adevărate par a fi știri false? Afirmație sau întrebare nu știu ce semn să pun … sunt confuz …

  3. Când prostia ajunge în România la rang de prim ministru, ce întrebări să-ți mai pui, nu? Dar când un consultant artistic al unui teatru caută adresa de email a lui Moliere, chestia asta mi se pare strigătoare la cer. Dacă se confirmă faptele, duduia respectivă trebuie să-și dea demisia. Așa ar trebui, dar tupeul și mârlănia sunt la ordinea zilei în această țară așa că nu m-ar mira să trântească și ea, foarte vexată, o declarație cum că „nu-mi dau demisia!” Totul e posibil, iar România va deveni în curând Țara Minunilor, sau Lalalaland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.