Emil Kindlein, creatorul celui mai mic festival din Timișoara, Analog Mania: „Îmi...

Emil Kindlein, creatorul celui mai mic festival din Timișoara, Analog Mania: „Îmi pare rău că unele festivaluri importante din oraș au tras obloanele“

0
DISTRIBUIȚI

Analog Mania, „cel mai mic festival din Timișoara“ ajunge în acest an la ediția cu numărul șapte, conceptul evenimentului din acest an fiind axat pe mobilitate. Festivalul creat de Emil Kindlein a reușit încă din start să atragă atenția pasionaților de filme și muzică. Am realizat un interviu în care artistul care a lansat preintre altele câteva microfoane de argint și un album pe casetă numit „Corigent la limba română“ ne-a povestit despre greutățile cu care se confruntă în derularea festivalului și cum arată scena muzicală locală în zilele noastre…

– De ceva vreme te-ai mutat în Austria. Care a fost motivul acestei „despărțiri“ de Timișoara și cum te-ai acomodat la viața de acolo?

– Nu pot spune că m-am mutat în Austria, dar e adevărat că am și o reședință instabilă acolo. Pentru mine nu există granița între Timișoara-Budapesta-Viena. Încerc să nu mă plafonez. Îmi face bine să cunosc oameni și locuri noi. Descopăr o scenă de muzică, foto și film nouă pentru mine ceea ce îmi face foarte bine. De pildă am avut discuții serioase și există deschidere să organizez Analog Mania la Viena în colaborare cu Filmarchiv Austria și Vinyl & Music Festival.

– Peste câteva zile va avea loc cea de-a șaptea ediție a Analog Mania. Cum a „crescut“ cel mai mic festival din Timișoara și care sunt greutățile cu care te confrunți an de an în realizarea acestuia?

– Mă bucur că se zice că Analog Mania a “crescut”. Și m-am bucurat și atunci când festivalul a fost copy/paste-uit în prima etapă în cursa pentru titlul de capitală culturală, că apoi să fiu contactat să dezvolt proiectul Ana=logic în bid-book-ul Tm2021. Am început din pasiune, am dobândit credibilitate internațională prin participarea la London Analog Festival, Revela-t (Spania) și Analogue Now (Berlin). Am reușit ca de la ediția a doua să devenim festival internațional. Am rămas mici, ne-am concentrat pe calitate și pe unde am umblat am spus întotdeuna că organizăm “cel mai mic festival din oraș”. Am oferit artiștilor ocazia să expună în spații expoziționale de ținută la Calpe Gallery, Muzeul Temporar de Artă Contemporană, Casa Artelor, Centrul Multifuncțional Bastion etc.

-Cu ce greutăți mă confrunt? Să zic că am fost finanțați până acum ca un festival de mâna a doua? Că banii vin după 10 luni? Că dezamăgiți, anul acesta nu am mai cerut finațare? Că am fost trimiși la plimbare din spații expoziționale cu mai puțin de două luni înainte de festival, cu toate că aveam proiect aprobat din iarna lui 2018? Nu zic nimic, îmi văd de treabă. Îmi pare rău că unele festivaluri importante din oraș au tras obloanele. Eu mi-am zis “nu mor caii când vor câinii”. Și m-am smerit și plecăm în “turneu” prin cartiere. Mai mult, am căutat artiști locali și internaționali deschiși să participle la un eveniment fără finanțare. Mai am două bannere de anul trecut, Ambulanța Culturală, echipament de sunet, aparate de proiecție și un partener serios FITT.

– Cum vezi scenă muzicală timișoreană în 2019, de la distanță? Ce s-a schimbat în bine și ce probleme avem?
– Am fost plăcut surprins în vară de profesionalismul celor ce fac sunet.


Scene montate la timp, sound-check conform programării, sunetiști prietenoși și sunet bun. Se cântă bine, trupele își caută un sound propriu și sigur au “image” cool online și live. Nu știu ce facem cu inflația culturală și pseudo-culturală. Publicul aleargă de la un eveniment la altul. Dar așteptăm 2021, să vină turiștii.

– Microfoanele de argint realizate de tine au avut parte de numeroase recunoașteri internaționale. Intenționezi să realizezi și alte asemenea microfoane?

– Îmi e bine în atelier. Am realizat la Graz un nou model care urmeză să fie lansat. Am expus în cadrul Design Month Graz, Vinyl & Music Festival Vienna, Wiener Schmucktage și Maker Faire Vienna. Urmează să expun la “Music Time Travel Festival” în Cehia.

– Cum vezi tu pașii care se fac în direcția 2021 Timișoara Capitală Culturală Europeană? Crezi că vom face față cu brio acestui moment?

– Sigur… Ne descurcăm!? Rezolvăm noi cumva. Facem să fie bine… Eu aștept cu nerăbdare festivalul “Ana=logic” pe care l-am conceput după cum am scris și mai sus. Cineva tot trebuie să-l facă. Și sigur ne vor contacta și pe noi că Ambulanța Culturală e trecută la parteneri. E scris în Bid-Book TM2021 citez: “Expunerea la noi forme de tehnologie ne face hiper-activi. Festivalul Ana=Logic învață tinerii despre beneficiile unui stil de viață ce cuprinde tehnologii slow and low-fi. Evenimentul promovează exclusiv artă și tehnologia analogică în forme precum fotografia, filmul, sunetele, cărțile create de artiști și amatori, fără implicarea nici unuiproces digital. Mai mult decât atât, festivalul se desfăşoară în locuri de întâlnire pentru persoane de diferite vârste…”

– Care sunt noutățile și lucrurile interesante care vor fi prezente anul acesta la Analog Mania?

-Conceptul Analog Mania 2019 e “festivalul vine la tine”. Ne vom instala în săptămâna 21-26 octombrie în fiecare zi în altă locație. Deschiderea oficială Analog Mania 2019 va avea loc în 21 octombrie, la Casa Tineretului. Apoi de marți până sâmbătă suntem în turneu în 5 centre de tineret din cartiere: • Centrul de tineret Lipovei – Intrarea Iasomiei nr. 4 • Centrul de tineret Calea Martirilor – Str. Martir Elena Nicoară nr. 5, Punct termic 54 • Centrul de tineret Șagului – Aleea Poeniței nr. 2 • Centrul de tineret Fratelia – Stradă Gavril Musicescu, Punct termic 83 • Centrul de tineret din Calea Aradului – Strada Dej nr. 4, Punct termic 35.

Nu vreau să zic mai mult decât că spațiul de “joc” va fi dezvoltat că “Lanternă Magică”. Invitați: Heidi Fial (silent film live music performance, Austria), Lis Gort (object installation, Austria), Winfried Steiner (object & performance, Austria), Iosif Costinaş (film, România), Dan Petre (muzică și carte, România), Sergiu Catană (drums & sound, România), Irinel Cârlan (sax, România), TypopassageTM (typo, România) și Emil Kindlein (more, România).

– Care sunt planurile tale de viitor pe plan muzical ?

– Îmi e bine în studio. Repet în Graz cu un pianist din Columbia. Am în plan să duc albumul “Corigent la Limba Română” pe mai multe scene din Austria și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.