Eveniment special în cadrul celei de-a IV-a ediții Baroque || Urban, la...

Eveniment special în cadrul celei de-a IV-a ediții Baroque || Urban, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Galeria de artă contemporană META Spaţiu şi muzeul de artă timişorean organizează astăzi un eveniment special, care îl aduce în prim plan pe cunoscutul performer Sergiu Matiş în cadrul „Work in Process”, cea de-a IV-a ediţie a Baroque || Urban. Performance-ul „Nocturne for Broken Vocal Cords”, care face parte din seria de spectacole „Noise Nocturnes” are loc de la ora 19,00, în sala barocă a muzeului de artă.

Tot la muzeul de artă, artistul va susţine sâmbătă, de la ora 12.00, un workshop performativ intitulat „The Visible Thinking Body”, situat la intersecţia artelor spectacolului cu sunetul, la care paticipanţii vor avea prilejul de a-şi gândi, alături de artist, propriul corp în mişcare, cu ajutorul unor „instrumente de navigaţie” care presupun concentrarea atenţiei, observarea mişcărilor iniţiale inerente şi identificarea, pentru început, a punctului generator al mişcării, pentru a înţelege ce ne pune în mişcare şi ce ne mişcă în prezent, cum ne poziţionăm şi pentru ce suntem dispuşi să luăm poziţie.

Spectacolele şi scrierile „Noise Nocturnes” sunt semnate de protagonist şi sunt centrate pe revizitarea dezidealizată a genului literar romantic şi fascinaţia sa pentru bezna nopţii, mimetizând natura şi cochetând cu folclorul.


Secvenţe puternice de sunete acustice şi mecanice, abundenţa de texte reciclate, strigate ori rostite în grabă, constituie partitura amplă a nocturnei. Coregrafia aleasă, atât pentru mişcările artistului cât şi pentru armonizarea cu vocea sa, asigură un ansamblu coerent al mişcărilor şi sunetelor elucubrante şi fragmentate, care sugerează o susţinere coerentă a haosului, iar intensitatea strigătelor transformă vocea artistului într-o melodie plină de durere, lipsită de speranţă, particularitatea spectacolelor gândite de Sergiu Matiş constând în folosirea, pe lângă mişcare, a vocii, pentru ca limbajul să contribuie la redarea sensului şi ideilor pe care doreşte să le transmită.

Născut la Cluj-Napoca, Sergiu Matiş a studiat dansul la liceul de coregrafie din oraşul natal iar apoi la Akademie des Tanyes Manheim, sub îndrumarea lui Brigit Klein, şi şi-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din anul 2008 locuieşte la Berlin, unde a lucrat cu artişti cunoscuţi, printre care coregrafii Colette Sadler de la Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Garf, Daniel Kok şi Jee-Ae Lim, iar din 2009, dansează în numeroase spectacole realizate de Sasha Waltz & Guest. În 2014 şi-a terminat masterul în Solo/Dance/Authorship la HZT Berlin. Coregrafiile sale au putut fi văzute atât la Berlin cât şi pe scena unor teatre internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.