Generalul Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni în serviciul militar obligatoriu...

Generalul Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni în serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între armată și societate

0
DISTRIBUIȚI

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a declarat, joi, în cadrul Conferinței MAS, că faptul că România nu mai are oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între Armată și societate, „care are alte preocupări”.

„Implementarea unei capacități de apărare, de poliție aeriană, pe o bază, s-a realizat în șase ani. Din 2013, când s-a semnat contractul pentru cele 12 avioane, abia în acest an am început să facem poliție aeriană la Fetești cu F-16. Deci capacitatea de apărare a țării se realizează pe o perioadă destul de lungă. Noi încă nu știm unde suntem sau credem că știm unde suntem”, a declarat, joi, generalul Ştefan Danilă, fost șef al Statului Major General, în cadrul Conferinței „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare”, organizată de Monitorul Apărării și Securității.

„Trebuie să ne intereseze Apărarea. Ar trebui să-i intereseze și pe cei care sunt capacitați, nu doar pe noi, militarii. Ar trebui să-i intereseze ce se întâmplă cu cei 2% (…) Ce facem mai departe cu cei 2%, să nu dăm banii pe ceva ce nu vom mai utiliza peste doi sau peste trei ani.

Faptul că în momentul de față suntem membri NATO și ai Uniunii Europene nu înseamnă cedarea de suveranitate, suntem parte a deciziei (…) Suntem acolo unde nu am fost niciodată, asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm în urmă capacitatea de apărare, că trebuie să o neglijăm”, mai spune Ștefan Dănilă.

Generalul Ștefan Dănilă se întreabă dacă societatea românească este pregătită pentru un război.

„Faptul că nu mai avem armată, că nu mai avem oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie la nivelul societății, între Armată, o instituție care este foarte bine cotată în opinia publică, dar de care nu ne mai interesează, și societate, care are alte preocupări, și atunci ne întrebăm chiar sunt pregătiți pentru apărarea țării? Oamenii care sunt în registrele de mobilizare că trebuie să vină în caz de război, chiar vor veni? Chiar vor lăsa serviciile din Italia, din Germania, să lupte cu arma în mână, pe care încă nu am cumpărat-o, dar presupunem că o vom cumpăra?”, a mai precizat Ștefan Dănilă.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate.


Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, „capacitatea României de a garanta securitatea naţională” şi conceptul de „securitate naţională a României” în context internaţional.

Pornind de la premisa că „securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii”, participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.