Interes scăzut pentru dezbaterea privind creditul de 200 de milioane de lei...

Interes scăzut pentru dezbaterea privind creditul de 200 de milioane de lei pe care Primăria Timișoara vrea să-l ia

0
DISTRIBUIȚI

Prea puțini timișoreni s-au arătat interesați să participe, astăzi, la dezbaterea publică organizată la sediul primăriei pe marginea unui proiect de hotărâre care prevede contractarea unui credit de peste 200 de milioane de lei. Doar câțiva cetățeni au participat la eveniment, însă nimeni nu a dorit să își exprime un punct de vedere legat de acest subiect.

Doar un reprezentant al seniorilor din Timișoara a luat cuvântul pentru a se plânge primarului Robu că un spațiu în care-și desfășoară activitatea nu a fost amenajat de către municipalitate, iar un reprezentant al Asociației pacienților din Timiș a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară. O cauză a faptului că timișorenii nu au participat în număr mare la dezbaterea publică ar putea fi aceea că organizarea acesteia a fost anunțată de abia marți.

Pe de altă parte, Nicolae Robu a explicat, în discursul de la începutul dezbaterii, că proiectul privind contractarea unui împrumut de peste 200 de milioane de lei este „un proiect de hotărâre foarte important și nu am vrut să dăm prilej nimănui să-l conteste, să ne trezim iar cu blocaje pentru că unii stau la pândă încercând tocmai să împiedice bunul mers la lucrurilor în oraș. Și ca să meargă lucrurile și mai bine avem un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unor finanțări nerambursabile, interne sau externe, în valoare totală de 203.920.524 lei pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate de către municipiul Timișoara în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale.


Vă reamintesc că municipiul Timișoara stă foarte bine la acest capitol al datoriei publice. Noi suntem undeva la zece procente și știm bine că plafonul este la 30 de procente. Între timp, sunt oportunități mai bune de împrumut decât cele care au existat într-o altă perioadă când s-au luat anumite credite și aprobarea unor noi împrumuturi acum, în condițiile de astăzi, ne-ar ajuta să achităm ce a mai rămas de achitat din creditele mai vechi pe care le avem și bineînțeles ne-ar crea posibilitatea să facem lucruri mai multe care sunt atât de necesare orașului”.

Consilierul local independent Adrian Orza a luat cuvântul pentru a afirma că este dezamăgit de faptul că „nu există interes din partea publicului pentru un subiect atât de important. Am mai constatat că și la alte subiecte interesul public este din ce în ce mai scăzut și poate ar trebui să găsim cauzele acestui dezinteres public”.

O altă posibilă cauză a interesului scăzut ar putea fi faptul că dezbaterea a fost programată într-o zi de lucru, la ora 12, și anunțată cu doar două zile înainte. „Noi am încercat la diverse ore, știți bine, nu este asta prima dezbatere publică la care vedem că nu există participare largă cetățenească. Indiferent de ora la care am planificat dezbaterile, implicarea este foarte firavă”, a încercat să explice Nicolae Robu.

De asemenea, viceprimarul Dan Diaconu a ținut să precizeze faptul că „eu vreau doar să le mulțumesc celor care au solicitat dezbaterea publică, iar astăzi nu sunt la eveniment”.

La finalul dezbaterii publice, Nicolae Robu a explicat presei că este nevoie de contractarea acestui împrumut pentru „a putea fi achitate datoriile pe care municipalitatea le are în prezent față de diferite bănci, pentru că acum ne putem împrumuta în condiții mai avantajoase decât cele în care s-au făcut împrumuturile la vremea respectivă. Nu este un credit pentru investiții, este un credit care ne permite, conform estimărilor făcute de specialiști, să economisim, per ansamblu, circa șapte milioane de lei. Creditul urmează să fie luat. După această dezbatere, vom supune la vot în consiliul local proiectul de hotărâre și după aceea vom organiza o licitație, să vedem de la ce bancă vom lua acest credit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.