Ministrul Sănătății, în vizită pe șantierul noului corp al Spitalului de Copii...

Ministrul Sănătății, în vizită pe șantierul noului corp al Spitalului de Copii din Timișoara. Slabe șanse ca unitatea să fie funcțională de anul viitor

0
DISTRIBUIȚI

turcanu

Ministrul Sănătății a ținut să facă o vizită, astăzi, și pe șantierul noului corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Asta în condițiile în care, în luna ianuarie a acestui an, Sorina Pintea promitea, la Timișoara, alocarea a 15 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la acest corp.

Astăzi, ministrul Sănătății a anunțat că a fost trimisă fila de buget către Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru zece milioane de lei, din care au fost consumați 3,4 milioane de lei, și urmează să fie trimisă și fila pentru diferența de cinci milioane de lei.

„În ianuarie mai aveam 22 de milioane de lei din valoarea lucrărilor, acum mai avem 13 milioane de lei. Cei nouă milioane de lei le-am pus noi. 3,4 milioane de lei am primit de la Guvern din cei zece milioane de lei”, a detaliat primarul Nicolae Robu, prezent pe șantierul noului corp de clădire.

Sorina Pintea a ținut să întrebe când vor fi finalizate lucrările de construcție, în condițiile în care Guvernul ar mai aloca încă cinci milioane de lei. A fost chemat să răspundă reprezentantul firmei care realizează lucrările, Adrian Viliga, care s-a plâns de faptul că plățile sunt efectuate cu întârziere.

„De finalizat, anul acesta nu se pot finaliza lucrările, cu siguranță. Noi suntem într-un stadiu destul de avansat, dar noi vrem o promptitudine mai mare la plăți. Eu nu știu unde se blochează, dar realitatea este că banii vin greu. (…) Dacă plățile merg ok, în iunie anul viitor se poate finaliza”, a explicat Adrian Viliga.

Nicolae Robu a răbufnit la aflarea acestei vești, afirmând că dacă lucrările vor fi finalizate abia în vara anului viitor, „reziliem contractul. Știți bine că veniți cu cinci oameni, când ar trebui să aveți 50. Nu este vorba de lipsă de plăți. Noi ne bucurăm că dvs. v-ați asumat răspunderea să duceți acest obiectiv extrem de important mai departe, după ce firma care a câștigat licitația s-a dovedit foarte neserioasă și după doi ani a invocat, pe bună dreptate, niște erori în proiect, numai că dacă ar fi avut și acea firmă atitudinea constructivă pe care au avut-o dânșii, peste acele erori s-ar fi putut trece”.

Ministrul Sănătății a atras atenția asupra faptului că este nevoie ca noul corp de clădire să fie și dotat cu aparatura medicală necesară, astfel încât să poată fi funcțional.

„În momentul în care acest obiectiv este gata din punctul de vedere al construcției, trebuie și dotat.


Sumele vor fi foarte mari, pentru că dotarea este foarte scumpă. Mie mi se pare anormal să o terminați și noi să ne uităm la ea. Noi trebuie să ne facem strategia pentru anul următor, astfel încât să putem să-l și dotăm. Lucrările trebuie făcute în paralel, pentru că, până la urmă, lucrările pornite își găsesc finalizarea. Costă cel puțin 20 de milioane de euro dotarea. Repet, banii ăștia se găsesc, dar dacă totul este finalizat și pus la punct. Nu poți să vii în iunie și să-mi spui că am nevoie de niște bani, mi-e greu atunci. Marea provocare va fi dotarea. Trebuie mers în paralel cu licitația, astfel încât atunci când se termină construcția, ei să primească fila de buget și în maxim două luni să primească dotările, pentru că urmează instalări, autorizări. Sunt multe procedee care sunt la fel în toate țările europene. Foarte importantă este planificarea bugetului pe anul viitor, inclusiv pentru finalizarea construcție. Este un obiectiv care trebuie finalizat”, a detaliat Sorina Pintea.

Întrebat când estimează că vor putea fi tratați primii copii în noul corp de clădire, ministrul Sănătății a precizat că anul 2020 este un termen „un pic optimist pentru deschiderea spitalului. Eu aș merge pe prima parte a anului 2021 tocmai pentru realizarea nivelului de dotare corespunzător și obținerea autorizațiilor necesare, pentru că vrem să intrăm și după noi să intre și copilașii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.