Noi detalii despre proiectul de restaurare a fațadei Operei din Timișoara. Cum...

Noi detalii despre proiectul de restaurare a fațadei Operei din Timișoara. Cum va arăta după reabilitare

1
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a venit cu noi detalii legate de proiectul de restaurare a fațadei Palatului Culturii, aflat în centrul Timișoarei. Vă reamintim că, la sfârșitul lunii trecute, Primăria Timișoara a semnat contractul pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a fațadei clădirii. Acestea vor fi realizate de firma Alex-Dia Construct SRL în schimbul sumei de 3,9 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit primarului Timișoarei, în cadrul proiectului, fiecare placă de travertin de pe clădire va fi analizată, iar cele foarte degradate vor fi înlocuite.

„Se va analiza fiecare placă de travertin în parte și se va păstra ceea ce este în stare bună, se va înlocui ceea ce trebuie înlocuit.


În rest, este o restaurare completă, incluziv cu consolidare. De aceea s-a întârziat foarte mult, pentru că până la urmă s-a cerut consolidare. S-au făcut expertize și operația cea mai grea care se face este cea de consolidare a clădirii. Nu se face nicio modificare de aspect, rămâne balconul așa cum e, rămâne fațada așa cum e. Dacă se va constata că cele două statui care au fost inițial pe fațadă sunt într-adevăr în nișele lor, dar acoperite cu travertin, atunci ele vor fi dislocate de acolo și se va decide, sigur de comun acord și cu cei de la Monumente, că suntem în fața unui monument de prim rang, ce se întâmplă cu ele. O soluție ar fi să fie puse simetric față de poartă, jos, pe un anumit piedestal, desigur, la o anumită înălțime. Asta a fost o variantă care la un moment dat a fost discutată cu arhitecții din Timișoara, dar e prematur să ne pronunțăm acum. În orice caz, fațada va rămâne așa cum este ea acum”, a declarat Nicolae Robu.

Lucrările de reabilitare a fațadei Palatului Culturii ar trebui finalizate până în anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.