Președintele Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban drept noul prim-ministru al României

Președintele Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban drept noul prim-ministru al României

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea formării unui nou Guvern, la finalul cărora șeful statului a anunțat numele noului premier.

Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul pesedist, și este foarte bine așa. PSD-ul, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD-ul a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost până la urmă constatat de toate partidele din opoziție, iar în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură. După consultările cu formațiule politice parlamentare, am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL. A fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că își asumă guvernarea în această perioadă de tranziție. Pentru că despre asta e vorba, guvernul care va fi instalat în perioada următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern este o zi pierdută pentru România. Așadar am decis să numes în funcția de prim-ministru pe domnul Ludovic Orban, președintele celui mai mare partid din opoziție”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moțiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului.


Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. Consultările au continuat în această săptămână, luni și marți. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Cine este Ludovic Orban

Ludovic Orban, noul premier al României desemnat marți de Iohannis, este actualul lider al PNL. El a fost ministru al Transporturilor, deputat din partea PNL, viceprimar al Bucureştiului şi de două ori vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PNL Ludovic Orban este un om politic român, în vârstă de 56 de ani, absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA, din 1993. Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşeinte al Camerei Deputaţilor ( între 2019 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat şi funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici(2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului(1999-2000).

În anul 1996 a ocupat o funcţie de consilier local la sectorul 1 Capitalei, iar între 1992 şi 1996 a fost consilier local la sector 1.

În partid a ocupat funcţia de primvicepreşedinte al PNL între 2014 şi 2016 şi pe cea de preşedinte al PNL Bucureşti, între 2002 şi 2010. Ludovic Orban este preşedinte al PNL din 2016.

Ludovic Orban a declarat chiar imediat după anunţul potrivit căruia Guvernul Dăncilă a căzut, că persoana desemnată pentru funcţia de premier din partea PNL va fi chiar el. Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.