Primăria Timișoara caută parteneri privați care să contribuie la punerea în valoare...

Primăria Timișoara caută parteneri privați care să contribuie la punerea în valoare a turnului de apă din Iosefin

0
DISTRIBUIȚI

turn iosefin

Primăria Timișoara face un nou pas cu scopul de a pune în valoare turnul de apă din zona Iosefin. Astfel, după ce în această vară a fost găsit un proiectant care să realizeze documentația pentru reabilitarea obiectivului, astăzi, reprezentanții municipalității au anunțat că sunt în căutarea unuia sau mai mulți parteneri din mediul privat pentru a contribui la revitalizarea turnului de apă.

Concret, potrivit unui anunț postat pe site-ul Primăriei Timișoara, un proiect privind transformarea turnului de apă din zona Iosefin în centru cultural va fi depus spre finanțare în cadrul programului RO-Cultura.

„Primăria Municipiului Timișoara dorește să implementeze un proiect prin intermediul căruia să realizeze restaurarea şi punerea în valoare a Turnului Apă Iosefin, monument istoric. (…)În momentul actual, în condiţiile deteriorărilor avansate suferite de monumentele istorice, precum Turnul de apă din Iosefin, calitatea urbană a zonei este în scădere, prezentând disfuncţionalităţi, scăderea numărului de turişti, ceea ce poate conduce în timp la o scădere a potenţialului turistic şi economic al municipiului Timişoara.


Atât locuitorii municipiului Timişoara, cât şi potenţialii turişti nu sunt conştienţi de valoarea istorică a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activităţilor de restaurare şi reabilitare din ultimii ani, la care se adaugă faptul că zona nu este suficient promovată din punct de vedere turistic, neexistând un sistem de semnalizare şi orientare turistică adecvat”, scrie în anunț.

Proiectului privind transformarea turnului de apă în centru cultural are ca scop restaurarea acestuia și derularea unui plan de valorificare culturală şi economică a Centrului Cultural – Turn de Apă Iosefin. La cea de-a doua parte sunt invitate să se implice și firmele private.

„În cadrul procesului de dezvoltare a propunerii de proiect, organizaţia selectată va participa la elaborarea planului de valorificare culturală şi economică a monumentului, urmând ca în etapa de implementare acesta să fie responsabil cu implementarea”, mai informează Primăria Timișoara.

Firmele interesate pot depune dosarul de înscriere până în data de 18 octombrie, la ora 14.00, urmând ca rezultatele procedurii de selecție să fie publicate în data de 21 octombrie.

Turnul de apă de pe str. Gheorghe Barițiu, aflat în zonă Iosefin, a fost ridicat între anii 1913–1914 de arhitect Szekely Laszlo, aflându-se pe lista monumentelor istorice ale Timişoarei. Turnul, cu înălțimea de 52 metri, a funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai are nici o întrebuinţare, devenind în ultimii ani doar subiect pentru pasionații de fotografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.