„Provocările presei românești”, dezbătute în premieră, la Timișoara FOTO

„Provocările presei românești”, dezbătute în premieră, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-906587146">

Împlinirea a zece ani de la înființarea site-ului PRESSALERT.ro și a 25 de ani de activitate a fondatorului site-ului, Dragoș Boța, au fost marcate, printre alte evenimente, și de conferință organizată în premieră la Timișoara: „Provocările presei românești”. Alături de speakeri, la conferință au participat jurnaliști veniți din regiunea de vest a țării, dar și alții care au fost curioși să afle de la cei mai buni care sunt problemele presei românești.

Evenimentul s-a desfășurat la Hotel Timișoara, marți, în prima parte a zilei. După 25 de ani de activitate jurnalistică, fondatorul PRESSALERT.ro, Dragoș Boța, spune că jurnalistul trebuie să-i rămâne fidel în primul rând cititorului. „Provocări au fost multe, fără doar și poate, în fiecare zi ai parte de provocări. Au fost câteva momente cheie. Nu poți să spui că nu-i o provocare, atunci când mergi într-o zonă de conflict sau când ai de relatat de la un eveniment istoric. Cum spunea Dumitru Tinu, cred că jurnalistul trăiește prin ce scrie astăzi, nu prin ce a scris acum trei luni sau un an. E important să nu cedezi presiunilor, să știi că întotdeauna, ca jurnalist, cea mai importantă armă este adevărul, iar cel mai puternic aliat va fi întotdeauna publicul”, a menționat Dragoș Boța, fondatorul PRESSALERT.ro.

Este pentru prima dată când la Timișoara a fost organizată o conferință media în care, în prim planul discuției, s-au aflat problemele cu care se confruntă presa. Printre ei s-au aflat Petrișor Obae, fondatorul site-ului paginademedia.ro, care tratează, zilnic, noutățile din lumea presei, dar mai ales derapajele ei. Așa cum s-a întâmplat în „cazul Caracal”.

„În cazul Caracal, spre exemplu, presa a greșit în lanț, fără excepție, călcând absolut toate principiile jurnalismului, de la protecția minorilor, la verificarea surselor. Peste tot s-a călcat în picioare, iar aici vorbim de toate zonele, nu există una care să nu fi greșit. Au spus pe urmă că dădeam și ceilalți! Da, dar aceasta nu este o scuză. Din această grabă se aruncă pe piață informații neverificate care, ulterior, sunt negate total și jurnaliștii nici măcar nu mai fac update. De multe ori se șterge informația pentru că e simplu să faci astfel în online”, a comentat jurnalistul Petrișor Obae.

Fondatorul site-ului paginademedia.ro spune că toată această grabă de a transmite informațiile cât mai repede, fără să fie verificate, poate să ducă doar la lipsă de încredere din partea publicului. „O altă problemă, apropo de discurs. Discursul devine foarte pătimaș. Jurnaliștii au tendința de a-și depăși condiția. Noi uităm, de fapt, că noi suntem ziariști și atât. Poate că vreau să fiu Obama, dar nu, eu sunt ziarist. Ca ziarist scriu și relatez, atât. Nu sunt procuror, judecător sau polițist. Evident că sub imperiul emoției îți poți spune că poți schimba, dar nu, ca jurnalist poți să informezi, iar informația poate să schimbe, să se concretizeze într-un dosar la DNA sau să ducă la o anchetă”, a subliniat jurnalistul Petrișor Obae în cadrul conferinței „Problemele presei românești”.

Fără îndoială, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă nu doar presa națională, dar și cea la nivel global, este dezinformarea. „Principala problemă din mediul online este dezinformarea. S-a pus problema la nivel european. Ce facem cu această problemă, cum o putem stopa, pentru că influențează și alegerile? Din decembrie 2018 Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune împotriva dezinformării, în care a încercat să definează dezinformarea. Este imposibil să cuprinzi cu legea sau, nu știu, cu mintea umană, tot felul de informații care ar putea fi ilegale sau care ar putea aduce prejudicii. Legea din afara internetului nu poate acționa pe internet ca în offline”, a comentat Monica Cercelescu, avocat.

Printre altele, în cadrul conferinței au fost dezbătute teme de mare actualitate, care sunt reglementările pe care le aduce mediul online asupra presei, într-un mediu în care lucrurile se schimbă cu o viteză amețitoare, iar viteza de circulație a informației face ca întreaga planetă să pară un sat global.

Conferința „Provocările presei românești” face parte dintr-o serie de evenimente dedicate aniversării a 10 ani de la înființarea PRESSALERT.ro, evenimente organizate cu sprijinul Continental, E-Distribuție Banat, Eta2U, Hp, Eximtur, Sky Restaurant, Mono Shoes, Cramele Aramic, Cabinet 3, Apa Aura, CEI, Casa del Sole, Page Up, HDV și West Side Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.