PUZ-ul privind realizarea unui complex imobiliar lângă Primăria Timișoara, supus votului consilierilor...

PUZ-ul privind realizarea unui complex imobiliar lângă Primăria Timișoara, supus votului consilierilor locali. Cine critică proiectul

1
DISTRIBUIȚI

PUZ liceu arte plastice

Un proiect de hotărâre controversat va sta pe masa consilierilor locali din Timișoara mâine, în ședința ordinară. Acesta se referă la aprobarea Planului Urbanistic Zonal care va permite construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte – „locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiare-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, servicii (terțiare), parcaj colectiv public și privat„, pe terenul aflat vizavi de sediul Primăriei Timișoara, pe B-dul C.D. Loga. Vă reamintim că pe acest teren se află două clădiri, una care a adăpostit Liceul de Arte Plastice, iar cealaltă – Inspectoratul Școlar Timiș.

Acest PUZ a fost criticat de Ordinul Arhitecților din Timiș, care au acuzat reprezentanții Primăriei Timișoara de faptul că nu au ținut cont de niciuna dintre propunerile pe care le-au făcut în cadrul dezbaterii publice din toamna anului trecut.

„Constatăm că, din păcate, nici una dintre observațiile ridicate de OART nu au fost incluse în documentația finală, trimisă spre aprobare CLT, cum de altfel nu au fost incluse niciunul dintre punctele de vedere exprimate de către ceilalți participanți la dezbaterea publică menționată. În aceste condiții, dezbaterea publică a proiectelor de urbanism de interes larg rămâne doar un exercițiu de imagine, fără a contribui la îmbunătățirea soluțiilor propuse și la armonizarea diferitelor puncte de vedere referitoare la un proiect sensibil pentru orașul nostru„, a informat Ordinul Arhitecților Timiș.

De asemenea, USR Timiș a transmis, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că acest Plan Urbanistic Zonal va permite să se construiască pe terenul de lângă Primăria Timișoara „aproape fără limite, cu o densitate foarte mare. Se va permite demolarea clădirilor istorice, se pot păstra doar fațadele.


O parte a planului este ca pe o mică bucată de teren, cam 400 de metri pătrați, să se construiască încă o bandă auto acolo. O bandă auto, cam acesta este prețul la care a vândut primăria dreptul de a face – mai mult sau mai puțin – orice, pe acest teren! Ne opunem acestui proiect alături de alte mii de timișoreni care nu doresc ca patrimoniul oraşului să fie batjocorit. În acest moment avem aici două clădiri istorice importante: fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar care funcționează în fostul internat al liceului israelit. Împreună, aceste două clădiri formează un ansamblu care este și înscris pe lista monumentelor istorice. O altă mare parte a terenului nu are nicio construcție, iar momentan o bucată de teren este folosită acum ca și parcare privată”.

Totodată, nici reprezentanții PSD Timiș nu văd cu ochi buni proiectul de hotărâre care va fi supus votului mâine, în ședința ordinară a Consiliului Local Timișoara. Astfel, consilierul local Sorin Ionescu a precizat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ar trebui luată în considerare părerea specialiștilor.

„Cred că ar trebui să se asculte ce spun specialiștii. În grupul consilierilor locali PSD nu am avut încă o discuție, dacă vom vota sau nu proiectul. După-amiază vom discuta pe marginea acestui subiect. Punctul meu de vedere este că trebuie să-i ascultăm pe specialiști, să vedem ce spune Ordinul Arhitecților din România, ce spun instituțiile interesate în conservarea și protejarea patrimoniului din oraș. Milităm pentru un consens în rândul specialiștilor, noi ar trebui să ținem cont de ceea ce spun specialiștii. Cred că de la pozițiile specialiștilor ar trebui să începem fiecare dintre noi„, a precizat Sorin Ionescu.

Vă reamintim că proiectul prevede, printre altele, realizarea a trei parcări subterane, cu cel puțin 450 de locuri, precum și construirea unui turn de belvedere, care va avea o înălțime de 47 de metri. Celelalte clădiri care ar urma să fie construite vor avea cel mult 26 de metri. Totodată, la intersecția str. Str. 20 Decembrie 1989 cu B-dul C. D. Loga ar urma să fie realizată și o piațetă urbană.

1 COMENTARIU

  1. Face ceva Robu pe monumentele istirice , pe istoria noastră, pe părerile specialiştilor, cetăţenilor etc. Păcat că achiesează şi alte partide la dictatorul care încalcă legile. Ruşine consilierilor care vor fi de acord cu aşa ceva. Chiar nu poate construi FĂRĂ SĂ DĂRÂME MONUMENTE ISTORICE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.