Regina-Mamă a revenit „acasă”, la 37 de ani după moarte FOTO

Regina-Mamă a revenit „acasă”, la 37 de ani după moarte FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Una din cele mai mari dorinţe ale Regelui Mihai în ultimii ani de viaţă a fost ca şi rămăşiţele pământeşti ale mamei sale, Elena, să fie readuse în ţară. Dorinţa sa a fost îndeplinită, Regina-Mamă fiind reînhumată astăzi în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei.

O legătură puternică, în ciuda despărţirii

Pe cât de nefericită a fost căsnicia ei cu Regele Carol al II-lea, pe atât de puternică a fost legătura cu fiul ei, Mihai, de care a fost silită să stea multă vreme despărţită în anii în care acesta era doar un copil. După o tinereţe aventuroasă şi o căsătorie morganatică cu Zizi Lambrino care a fost anulată, Carol, pe atunci principe, s-a căsătorit în 1921 cu prinţesa Elena a Greciei, şi în acelaşi an s-a născut singurul lor fiu, Mihai. Nu avea să fie o căsătorie fericită, nici de durată, căci Carol a renunţat la tron pentru Elena Lupescu iar în 1927, la moartea regelui Ferdinand, micul Mihai devenea rege, la nici şase ani, sub oblăduirea unei regenţe.

Trei ani mai târziu, Carol a decis să revină în România, şi-a detronat fiul, căruia i-a acordat titlul de Voievod de Alba Iulia, şi a fost proclamat rege. Divorţase de Elena, şi în ciuda celor care l-au sfătuit să consimtă măcar la o aparentă reîmpăcare, mama lui Mihai, niciodată încoronată ca regină, a fost silită să părăsească România. Carol a decis că avea dreptul de a-şi vedea fiul doar în vacanţe, la reşedinţa ei din Florenţa, sub un control sever.

Alături de Regele Mihai, în cei mai grei ani

După abdicarea regelui Carol, pe 6 septembrie 1940, Mihai redevenea rege dar generalul Ion Antonescu conducea ţara cu puteri depline. A acceptat însă revenirea în ţară a Elenei, căreia i-a acordat titlul de Regină-Mamă. A fost alături de fiul ei în timpul războiului şi a avut meritul de a fi reuşit să salveze viaţa mai multor mii de evrei, oprind deportările acestora, iar apoi, în anii în care Regele a înfruntat comunismul, până când a fost silit să abdice.

Au părăsit împreună ţara,  alungaţi de comuniştii susţinuţi de tancurile sovietice, cu puţine bagaje pe care au avut prmisiunea să le ia după ce fuseseră temeinic scotocite de oamenii lui Petru Groza, nimănui nu i-a fost permis să-şi ia rămas bun de la ei şi au călătorit în necunoscut, până când au ajuns în occident, în zona de influenţă americană. Pentru Regina-Mamă era un al doilea exil dureros. O vreme au locuit la vila Sparta pe care o avea la Florenţa, iar câţiva ani mai târziu, după ce Regele şi familia sa se stabiliseră în Elveţia, s-a mutat şi ea alături de aceasta şi a încetat din viaţă la Lausanne, în 1982.

Împreună în veşnicie

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a sosit în ţară ieri, pe aeroportul Otopeni, şi dus apoi la Curtea de Argeş, unde a fost purtat pe umeri de opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada şi depus în vechea catedrală episcopală.

Slujba de înmormântare a avut loc în Catedrala istorică Episcopală şi Regală, în prezenţa a trei dintre nepoatele sale, principesele Margareta, Sofia şi Maria, a strănepotului său Nicolae, a unor înalte feţe bisericeşti, oficialităţi şi a unui mare număr de participanţi, după care a fost înmormântată alături de fiul său, Regele Mihai I.


Acum, toţi regii şi reginele României îşi dorm somnul de veci în acelaşi loc, în pământul ţării pe care au iubit-o atât de mult. Începând de ieri, Casa Regală a decretat trei zile de doliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.