Revoluții și pace – concert de aducere aminte a unor momente de...

Revoluții și pace – concert de aducere aminte a unor momente de neuitat pentru Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O serie de artiști timișoreni se vor reuni în cadrul evenimentului „Revoluții și pace“, care va avea loc vineri 18 octombrie de la ora 20 în Parcul Alpinet. Evenimentul este inclus în cadrul celei de-a doua ediții a seriei Memoriile Cetății, care se desfășoară în perioada 14 – 20 octombrie în orașul nostru.

„Vom rememora amprente sonore ale revoluțiilor timișorene, cea din stradă, care a dărâmat regimul ceaușist, și cea muzicală, a manifestării spiritului liber, care a fost unul dintre fundamentele atitudinii neînfricate a revoluționarilor și a hrănit, și înainte, și după 1989, o scenă puternică si inovativă. Vom încerca să conștientizăm astfel, ca într-un fel de ritual purificator, ce s-a întâmplat cu adevărat și ce ni s-a inoculat prin veritabilele «falsificări ale istoriei» (marea diversiune televizată și manipularea insidioasă care i-a urmat, împreună cu preluarea abuzivă a puterii de către eșalonul doi al nomenclaturii comuniste, refuzul lustrației, cerută în Proclamația de la Timișoara, și efectele sale devastatoare au generat traume colective greu de vindecat, apariția unei societăți dominate de o suspiciune generalizată și o tranziție catastrofală pentru țară, dar darnică cu membrii aparatului represiv), dar și să realizăm că iubirea pentru muzică a timișorenilor și obișnuința lor de a trăi la punctul de întâlnire dintre mai multe culturi le-a oferit mereu un spațiu împărtășit al liberțății mentale, o stare de «solidaritate fără un dușman comun».

De asemenea, vom încerca sa aflăm ce nu trebuie sa mai lăsăm sa aibă putere asupra minții noastre, și să ne gândim că indiferent ce se întâmplă în povestea lumii, ne aparține fiecăruia, precum revoluționarilor timișoreni, decizia de a rămâne neatinși de mecanismele autoimpuse ale asupririi, liberi, indiferent de prețul pe care credem ca l-am avea avea de plătit.


Numeroasele formații timișorene, cu stilul lor modern, deschis, mereu acordat la cultura occidentală, au fost percepute, pe bună dreptate, ca o amenințare la adresa regimului opresiv.

Sample-urile din înregistrări de muzică din Timișoara, eșantioane ale memoriei colective, ca și înregistrările-document cu mărturii ale revoluționarilor sau momente determinante ale portretizării și propagării Revoluției în media, vor fi surse de inspirație pentru întâlniri sonore spontane între muzicieni și artiști din mai multe generații, unii dintre ei chiar prezenți în centrul evenimentelor din decembrie 1989″, a spus Tavi Scurtu.

Invitații acestui eveniment sunt Choarda Liberă, Mc Tina, Uțu Pascu, Vlad Trif, Brenn, Tavi Scurtu, Toni Kuhn, Lucian Nagy, Octavian Horvath, Horațiu Fâra, Zicu, Daniel-Silvian Petre, Ștefan Iordănescu, DJ Vasile, Gabriel Almasi, Levi Molnár și Florin Fâra, iar intrarea este liberă.

Proiectul Memoriile Cetății este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.