România sfâșiată

România sfâșiată

0
DISTRIBUIȚI

Steagul ferfeniță care flendură pe Palatul Dicasterial este imaginea unei țări în care lipsa de respect față de valori este sport național.

De mai multe luni de zile, judecătorii Curții de Apel Timișoara intră la serviciu pe sub faldurile sfâșiate ale unui tricolor decolorat. Și pe nimeni nu deranjează. Nici pe cei care împart dreptate, teoretic, în numele statului român, care are printre simboluri și drapelul, nici pe cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii – polițiști, jandarmi sau polițiști locali – și care ar trebui să-i amendeze pe cei vinovați.


Indiferent cine sunt. Pentru că, la fel de teoretic, nimeni nu este mai presus de lege, conform Constituției. Steagul ferfeniță care flendură pe Palatul Dicasterial este imaginea unei țări în care lipsa de respect față de valori este sport național.

Sfidarea legii a devenit simbolul puterii. Pentru că pot. Asta e mesajul celor care, cocoțați acolo sus, unde este decizia, schimbă legi pentru propriul interes, distrug destine pentru că ei spun cum se aplică legea sau pulverizează ultima fărâmă de încredere a cetățeanului simplu în faptul că statul, sub oricare din formele sale, îi poate asigura protecție. Fiecare se descurcă cum poate și dacă, din întâmplare, reușește să nu fie strivit de mecanismul infernal al traficului de influență și al conexiunilor mafiote, se poate considera un învingător norocos.

Este nevoie de o reașezare, de un nou moment zero. Altfel, dacă se continuă în acest ritm, în doar câțiva ani vom ajunge în situația în care chiar totul va fi cu susul în jos. Iar acest lucru nu se va întâmpla decât în momentul în care marea mută a cetățenilor, care tac, înghit, spunându-și că asta e România și nu ai ce face, nu vor mai accepta dublul standard. Și nu ține totul de politicieni. Este cel mai comod să arunci toată vină asupra politicienilor, în timp ce tu, cetățean simplu sau judecător, faci exact ca el – calci în picioare valorile. Ipocrizia, nepăsarea și mediocritatea sunt cele care, zi de zi, sapă la fundația construcției botezate România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.