La final de mandat la SCM, Radu Ţoancă şi-a anunţat plecarea la...

La final de mandat la SCM, Radu Ţoancă şi-a anunţat plecarea la un alt club de drept public. Ce minusuri a recunoscut şi sub ce formă vrea să revină

0
DISTRIBUIȚI

Radu Ţoancă a dorit să-şi încheie oficial mandatul cu o întâlnire cu reprezentanţii presei. Pe lângă prezentarea unor date financiare, fostul director al SCM Timişoara a vorbit în ultima zi pe funcţie şi de dorinţa de a reveni chiar anul viitor în Consiliul de Administraţie al clubului. Totodată acesta a anunţat că, cel puţin până la alegerile locale din 2020, va fi directorul unui alt club de drept public din zonă – CSC Dumbrăviţa.

Cel care în ultimii patru ani a fost preşedintele SCM-ului a spus că nu vrea să facă un bilanţ, care e cunoscut de toată lumea şi care cuprinde câte o Cupă la baschet şi handbal băieţi, cât şi şase trofee majore la rugby, şi s-a referit la început la situaţia financiară mult discutată a clubului autorităţilor, adăugând că „am văzut că au apărut tot felul de discuţii că pe bani mulţi s-au făcut performanţe mediocre… Nu spun că pe bani puţini, dar pe bani corecţi s-au adus opt trofee în vitrinele echipelor din Timişoara. Şi bifăm cinci prezenţe în cupele europene, din păcate scurt acum al echipei de handbal…”.

În spaţiul de la sala „Olimpia” devenit deja clasic conferinţelor de sport la baschet sau handbal, discursul lui Radu Ţoancă a mai fost întrerupt uneori de strigăte ale angajaţilor SCM sau „acoperit” de cele ale sportivilor, căci peste balustradă deja începuse antrenamentul celor de la futsal după ce s-a încheiat cel al baschetbaliştilor.

Fotografia financiară a momentului a fost prezentată astfel: „În 15 octombrie dintr-un buget de 20 milioane lei alocaţi SCM Timişoara la începutul acestui ani, dintre care 5,88 milioane lei au reprezentat arieratele aferente anului 2018… deci le scădem. La ora actuală clubul mai are în buget, în ghilimele, în jur de 2 milioane necheltuiţi. 1 milion în luna octombrie, există deschidere bugetară şi am lăsat un milion pentru noiembrie. Noi am gândit în două trepte, întotdeauna am beneficiat de rectificări bugetare. Am dus la Direcţia economică a Primăriei un proiect de rectificare pentru 2019 însumând 5,05 milioane lei. Fie în octombrie, noiembrie sau va fi în decembrie. Întotdeauna SCM a beneficiat pe final de an de rectificări bugetare pozitive. Datoriile sunt sub 2 milioane lei către jucători şi terţi… Vorbim de bani reali, 14,12 milioane lei. Eu sper ca volumul arieratelorlor să scadă. Am avut arierate de 4,7 milioane lei, acestea au crescut într-un an calendaristic cu 1,1 milioane. Există premisele ca în ianuarie volumul să fie mai mic, e obligatorie să fie mai mic decât 5,88 mil lei. Aceste arierate (facturi sau evoluţii sportive neplătite în 90 de zile) au creat foarte multe probleme la nivelul clubului… În această perioadă insă nimeni din SCM nu a rămas neplătit, acesta e avantajul unui club de drept public. E obligat, având un buget foarte clar, mai devreme sau mai târziu fiecare îşi va primi banii… Sigur că nu e plăcut să primeşti cu întârziere de trei-patru luni …au fost entităţi care au primit după 7-8 luni.


Spre norocul nostru nu am avut niciun proces cu furnizorii… Am avut procese, în afară de cele istorice, minore, inerente activităţii complexe a unui club de drept public cu atâtea discipline… Sper ca şi pe viitor să nu existe niciun fel de pată de acest fel pe SCM Timişoara”, a declarat Radu Ţoancă vizavi de subiectul buget. Acesta şi-a motivat plecarea prin faptul că şi-a anunţat revenirea în viaţa politică, la PSD, şi nu ar fi dorit ca acest lucru să ducă la interpretări în luarea deciziilor pe acest post.

Momentan, la conducerea CSC Dumbrăviţa

Radu Ţoancă a devzăluit că îşi doreşte chiar să revină după alegeri ca membru în Consiliul de Administraţie al clubului ca reprezentant al Consiliului Local Timişoara (din postura de consilier local). O ultimă modifiare operată în club e despărţirea oficială de Duşan Filipaş, reprezentantul clubului de rugby, care plecase de mult de la „sarazini” şi care abia în vară s-a despărţit oficial de SCM, locul său în CA va fi ocupat de acum înainte de Attila Brosovszki, care a condus clubul de rugby în ultima perioadă. Până atunci Ţoancă va fi directorul clubului de drept public din Dumbrăviţa (CSC), localitate condusă de pesedistul Victor Malac. „Am pus umărul, toţi colegii din SCM am oferit sprijin, la Şag, Giarmata, Moşniţia, la Ghiroda, toţi au vrut pe modelul SCM să nu mai aibă bătăi de cap…”, a precizat acesta.

Radu Ţoancă s-a arătat contrariat de zvonurile privind desfiinţarea unor secţii majore din SCM, în condiţiile în care clubul a fost format tocmai pentru a ţine în viaţă baschetul, rugby-ul şi handbalul. Totuşi, acesta a admis că s-au făcut unele greşeli manageriale şi îşi asumă şi minusurile. „A trebuit să închidem baschet fete şi handbal fete, rămâne unul din minusurile acestui mandat. SCM nu reprezintă valori antifeminism, nu e un club misogin… resursele bugetare din păcate ne-au împiedicat să facem performanţă. Pe viitor poate aceste două echipe vor fi reînfiinţate”, a mai spus Ţoancă.

Pe lângă cele trei secţii de tradiţie rămase în picioare, în SCM mai sunt active în prezent cele de motociclism şi tenis: „La moto am îngheţat totul, tenis juniori şi cele trei echipe mari (n.r. mai sunt)…”. Ţoancă s-a ferit să spună ce ar trebui să se întâmple în continuare cu secţia de motociclism de exemplu… fiind responsabilitatea celor care vor veni.

Deranjat de o cerere

Radu Ţoancă s-a arătat foarte deranjat de o simplă cerere pe legea 544/2001 de acces la informaţii publice înaintată recent de preşedintele USR Timişoara, Dan Reşitnec, adresată Primăriei şi direcţionată către SCM, în care se cer informaţii financiare legate de club (perioada 2017-19), susţinând că „toate lucrurile sunt publice” şi că cei de la partidul pe care a evitat să-l numească puteau afla uşor informaţiile. „Mă deranjează că vin acum …şi patru ani de zile nu i-a preocupat…”, a precizat Ţoancă, care a adăugat că se va răspunde în termen legal la „scrisorică” „demnă de Caragiale”. El acuză o tentă politică în solicitare şi că partidul respectiv ar dori desfiinţarea sportului de drept public şi direcţionarea banilor în alte părţi.

În ceea ce priveşte viitorul director al SCM, reamintim că primarul Nicolae Robu a confirmat că doreşte să-l numească pe „liberalul” Vasile Ruşeţ în această funcţie. Radu Ţoancă a conchis că el consideră normal şi legal ca în viitorul apropiat să fie organizat concurs pentru post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.