Se încearcă atragerea de producători care să realizeze filme la Timișoara și...

Se încearcă atragerea de producători care să realizeze filme la Timișoara și în vestul țării. Ce comisie urmează să fie înființată

0
DISTRIBUIȚI

hackerville

Orașele din vestul României vor fi promovate ca locații excelente în care pot fi realizate filme, în viitorul apropiat. În acest sens, în perioada următoare va fi înființată o Comisie de film în partea de vest a țării, care va avea ca scop tocmai atragerea producătorilor de film din România și din străinătate în zona noastră.

Ieri, la sediul Primăriei Timișoara, a avut loc o sesiune de comunicări pe marginea acestui subiect, la inițiativa Asociației DocuMentor, care propune înființarea comisiei de film, prima entitate de acest gen din țară. La eveniment au participat inclusiv membri unor comisii similare din Norvegia, Lituania sau Finlanda.

Regizorul Florin Iepan, fondatorul Asociației DocuMentor, a declarat că această comisie de film ar putea fi înființată în aproximativ șase luni și va deveni operațională înainte ca Timișoara să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

„Comisia de film din vestul României, așa cum o gândim noi și o proiectăm în momentul de față, ar trebui să fie operațională cam în șase luni. Ar fi foarte simplu să o înființăm numai la Timișoara, dar noi vrem să convingem mai multe municipalități să se implice. Ar fi o asociere între municipalități și consilii județene și ea ar trebui să fie operațională să zicem într-un an, într-un an și jumătate. Ideea ar fi ca în doi ani cel mult, pe când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, să avem deja un fond de film regional, care să sprijine și producătorii locali să realizeze filme, nu numai pe cei străini, care vin să filmeze aici. Reacțiile de la Primăria Timișoara și de la Consiliul Județean Timiș sunt pozitive în acest moment. Urmează să avem întâlniri de felul acesta la Arad, la Reșița, la Oradea, chiar și la Salonta, acolo s-au filmat mai multe filme și este clar că e o primărie deschisă, și de ce nu, să mergem chiar la Deva, la Hunedoara, poate chiar la Cluj.


Vedem unde este agreată ideea, dar ne ținem de ea”, a explicat Florin Iepan.

Potrivit regizorului timișorean, scopul acestei comisii de film este de a promova regiunea de vest a României ca locație în care să vină producătorii români și străini să-și facă filmele, în special de ficțiune, dar chiar și seriale de televiziune.

„După știința mea, Hackerville, producția făcută anul trecut de HBO, a injectat doar în economia locală din Timișoara aproape un milion de dolari în trei luni de zile. Sunt bani care au venit rapid. Imaginați-vă că ai avea un ritm de trei, patru, cinci producții mari pe an și 20 mai mici. Ar fi niște bani serioși, ar fi un câștig în primul rând pentru mediul economic. Cred că Bucureștiul se află într-un moment în care este din ce în ce mai scump și mai complicat să faci un film acolo. Totuși, în orașe ca Arad, Oradea, care arată foarte bine, Timișoara, Reșița, sunt orașe care pentru anumite subiecte, de exemplu, filme de epocă, sunt mult mai ofertante decât Bucureștiul”, a detaliat Florin Iepan.

Pe de altă parte, Nicolae Robu, prezent la eveniment, s-a arătat încântat de idee, precizând că este important să aflăm cum au acționat alții în astfel de situații.

„Noi considerăm că există potențial destul de ridicat în Timișoara și în regiunea noastră pentru a fi un suport pentru dezvoltarea de filme. Dar pentru a pune în valoare acest potențial desigur că avem nevoie să aflăm cum au făcut alții și să fim împreună actorii care putem veni cu contribuții. Vreau să aduc toate asigurările că Primăria Timișoara, cu mine ca primar, va fi și în continuare foarte sensibilă la ideea de cultură și va susține din bugetul local fenomenul cultural în ansamblu. Vrem pe viitor o aplecare și mai mare spre domeniul filmului. Suntem în curs de a transforma fostul cinematograf Studio într-o cinematecă, o casă a filmului, la standardele actuale”, a declarat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.