Seară de basm alături de Daniel Dorobanțu și Dora Gaitanovici: „Prezența la...

Seară de basm alături de Daniel Dorobanțu și Dora Gaitanovici: „Prezența la concert nu poate fi înlocuită de o înregistrare“ FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Duminică seara, melomanii timișoreni au avut parte de un nou episod din seria concertelor de basm puse la cale de Daniel Dorobanțu.

La evenimentul desfășurat în Biserica Romano-Catolica Millenium alături de el s-a aflat și Dora Gaitanovici, iar de bunul mers al lucrurilor s-au ocupat și Atilla Lukinich (DSPro), Bogdan Racz & Radu Racz (Prezent Sound) și nu în ultimul rând Cristian Popescu (Sol Faur), care a „colorat“ evenimentul printr-un spectacol de lumini deosebit. Ca de fiecare dată, publicul a avut parte de o experiență remarcabilă. În cele ce urmează puteți citi un interviu cu Daniel Dorobanțu, în care acesta ne-a povestit despre feedback-ul acestor întâmplări de basm, cum s-a născut colaborarea cu Dora Gaitanovici și care sunt planurile muzicale de viitor ale artistului care a debutat în 1995.

– Concertele de basm reprezintă se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Cum percepe publicul acest amestec? Muzica e dedicată exclusiv celor care iubesc aceste stiluri muzicale sau „basmul“ include și alte elemente?

– Reacția și feedback-ul publicului sunt mereu foarte pozitive și încântătoare. Aceste concerte sunt dedicate publicului larg, nu este necesar un gust muzical specializat. În acest sens, cred că prin concertele de basm se popularizează aceste stiluri muzicale. Însă lucrul cel mai minunat la aceste concerte, ținând cont atât de feedback-ul publicului cât și de percepția mea și a colegilor mei, este trăirea colectivă ce ne unește pe toți.

– Cum s-a născut colaborarea între tine și Dora?

– Pe Dora am ascultat-o pentru prima dată în 2017 cântând împreună cu Implant Pentru Refuz și imediat am știut că vom cânta împreună. La scurt timp am invitat-o pe piesa „Trancing” (Thy Veils), iar în vara aceluiași an a venit alături de noi în concertul Thy Veils Live la Gărâna Jazz Festival, concert ce poate fi ascultat online. În același an, în toamnă, a venit alături de Thy Veils în Timișoara, în Escape Venue. În anul ce a urmat am fost ocupați cu alte proiecte (Dora a participat la Eurovizion, Cerbul De Aur, Vocea României) însă în 2019 ne-a reunit, lansând piesele Thy Veils – „One Endless Trail Of Sunsets” (unde Dora cântă alături de Alira Mun și Manuela Marchis) și cea mai recentă colaborare a noastră, melodia „Feel It All”. Ocazia de a cânta împreună într-un concert de basm a venit doar anul acesta iar planetele au fost cu siguranță bine aliniate. Ieri, Dora a improvizat pentru mai bine de o oră și au fost multe momente când mi-am dorit să fi fost în public.

– Concertele de basm vor fi lansate și sub formă de CD sau sunt exclusiv întâmplări la care trebuie să fii prezent?

– Unele concerte sunt sau vor fi publicate, nu neapărat pe suport fizic, dar cel puțin online (streaming și download). Prezența la concert nu poate fi înlocuită de o înregistrare, este o experiență aparte, fiind vorba atât de trăirea personală și colectivă, sunetul indescriptibil și viu din spațiul unei biserici sau dimensiunea vizuală a evnimentului. Unitatea acestor elemente nu are înlocuitor însă experiența unei înregistrări este o călătorie aparte, ce oferă o dimensiune suplimentară.

– Care sunt planurile tale muzicale pentru viitorul apropiat?

– Până la sfârșitul acestui an voi publica concertul din anul acesta susținut împreună cu Petre Ionuțescu la Gărâna Jazz Festival (printr-un concert ce îl vom oferi pe 12 Noiembrie în Escape, în cadrul Timișoara Jazz Festival), concertul de basm împreună cu Dora, încă câteva cântece de basm ce vor închide noul album „Pământul Străveziu” precum și o nouă colaborare cu Alira Mun.


Iar în câteva zile lansăm cel mai recent album Thy Veils – „Neoradiant”.

Foto: Anita Ramona

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.