Spectacol de operă jucat pentru prima oară în aproape 200 de ani,...

Spectacol de operă jucat pentru prima oară în aproape 200 de ani, la deschiderea oficială a anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană

0
DISTRIBUIȚI

A început pregătirea evenimentelor ce vor marca deschiderea oficială a anului 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Asociației TM2021, alături de conducerea Operei Naționale Române din Timișoara, au anunțat că unul dintre aceste evenimente va consta într-un spectacol de operă care va fi jucat în premieră mondială.

Este vorba de „Traian în Dacia”, cea mai importantă lucrare a compozitorului italian Giuseppe Nicolini, născut la Piacenza în anul 1762, inspirată de evenimentele celor două războaie dacice.

„Opera, ce respectă atât învingătorii, precum și învinșii, a fost pusă în scenă pentru prima dată în Roma în 1807, iar după aceea a fost jucată în toate marile opere europene ale vremii până în anul 1822. Mulțumită muncii laborioase de recuperare și transcriere a partiturilor acestei lucrări aproape uitate de către maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul maestrului Cristian Rudic – director al Operei Naționale din Timișoara, și sub patronajul Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii și al Asociației Fucina Griselini, această importantă operă va fi pusă în scenă, în premieră națională în România, la Timișoara, fiind unul din marile evenimente ce vor marca deschiderea oficială a anului capitale culturale, 2021″, a informat Asociația TM2021.

Simona Neumann, directorul Asociației TM2021, a explicat că spectacolul de operă „Traian în Dacia” reprezintă un simbol al bunei conviețuiri dintre comunitatea italiană și cea timișoreană.

„Prin faptul că se va juca la începutul anului 2021, această operă fiind și o premieră mondială, nu s-a mai jucat din anul 1822, va constitui un lucru foarte important din seria evenimentelor de deschidere, pentru că deschiderea anului capitalei culturale va fi probabil, dar vom reveni cu informația precisă, în perioada 23-24 ianuarie.


Prin urmare, această operă jucată într-o instituție culturală foarte importantă din Timișoara va fi un eveniment de foarte bun augur și pentru a proiecta dinspre Europa multiculturalitatea acestei regiuni, a Timișoarei și a Banatului, și în acest caz prin colaborarea cu comunitatea italiană. Opera în sine are o temă prin care este legată cultura italiană de cultura română, este vorba de Traian în Dacia, o operă inspirată din războaiele dacice din anii 101 și 106, prin care atât învinșii, cât și învingătorii sunt tratați cu aceeași atenție și delicatețe. Practic, este o operă transfrontalieră și interculturală”, a afirmat Simona Neumann.

De asemenea, Cristian Rudic, directorul Operei din Timișoara, a precizat că spectacolul de operă „Traian în Dacia„ este „o premieră mondială pentru că ultima dată s-a pus în scenă în 1822. Este un titlu care nu s-a mai jucat decât în timpul vieții compozitorului, este o muzică măreață și este cu contratenor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.