Suspiciuni de plagiat în „Analele Banatului”, revista științifică a Muzeului Banatului din...

Suspiciuni de plagiat în „Analele Banatului”, revista științifică a Muzeului Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, conducerea Muzeului Banatului a hotărât schimbarea componenţei colegiului de redacţie şi a consiliului știinţific pentru publicaţia ştiinţifică anuală „Analele Banatului”, revistă care, cu unele întreruperi, apare din perioada interbelică şi cuprinde articole de arheologie, istorie, muzeologie, istoria culturii sau istoriografie, subiectele fiind legate mai ales de Banat.

În urma acestei decizii, mai mulţi specialişti au fost înlăturaţi din colegiul de redacţie, iar numele noi propuse pentru consiliul ştiinţific au stârnit nemulţumirea membrilor colegiului, cu atât mai mult cu cât în vechea formulă publicaţia s-a clasat, în 2015, pe al treilea loc în România în urma evaluării făcute de Index Copernicus International.

Suspiciune de plagiat în paginile „Analelor Banatului”

Schimbările făcute nu au fost benefice pentru publicaţia muzeului, cotată drept una din revistele consacrate ale cercetării bănăţene. Conform site-ului www.plagiate.ro, chiar în numărul din 2017 al revistei, cu noul colegiu de redacţie în fruntea căruia apare numele lui Claudiu Ilaş,  directorul muzeului, în paginile acesteia a fost publicat un articol semnat de Ioan Vasile Apahidean, „Studierea cărţii româneşti din Transilvania în perioada interbelică”, articolul fiind suspicionat de a fi fost plagiat după un studiu publicat de Ioan Oros, „Istoriografia asupra cărţii româneşti din Transilvania în perioada interbelică”, apărut în revista „Sargetia” din Deva în anul 2006.

Echipa indexului operelor plagiate din România arată în probatoriu că au fost preluate pasaje identice dintr-o operă autentică publicată, „fără precizarea întinderii şi menţionarea provenienţei şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice, fără nici o interveţie personală care să justifice exemplificarea sau critica prin aportul creator al autorului…”.


Decizia de indexare a faptei de plagiat a fost luată în 30 august 2019.

Publicaţia, exclusă din lista ERIH PLUS

Publicaţia „Analele Banatului” fusese acceptată de Institutul de Evaluare ERIH PLUS (European Reference Index for Humanities) în 2014, la cererea fostului colegiu de redacţie, după o riguroasă analiză a calităţii articolelor, a audienţei acestora şi a paginii electronice a revistei, considerând că aceasta îndeplineşte standardele europene de indexare. O publicaţie care se află pe lista cât mai multor astfel de institute de evaluare, recunoscute şi de ministerul Educaţiei Naţionale, are un punctaj mai bun şi o mai mare recunoaştere în străinătate pentru promovarea unor articolele de prestigiu.

În urmă cu câteva zile, ERIH PLUS, care acceptă pe lista sa doar acele publicaţii care îndeplinesc criteriile europene pe baza cărora sunt incluse în listă, a comunicat că, în urma unei atente evaluări, publicaţia „Analele Banatului” a fost exclusă din lista instituţiei.

Suspiciunea de plagiat a unui material publicat de „Analele Banatului” fără ca acesta să fie sesizat de colegiul de redacţie, faptul că pagina electronică a publicaţiei este departe de standardele minimale, precum şi calitatea unora dintre studiile publicate au cântărit greu în luarea acestei decizii. După schimbările impuse de Claudiu Ilaş, noul colegiu de redacţie nu a mai transmis nici către Scopus-Web of Science, unde publicaţia era evaluată din anul 2012, textul integral al acesteia. Ca atare, şi această instituţie de evaluare consideră că publicaţia este „inactivă” din 2017, acesta fiind un ultim pas înainte de declasare.

Redactorul Pressalert.ro a încercat să-l contacteze pe Claudiu Ilaş pentru a-şi spune un punct de vedere, dar acesta nu a dorit să răspundă la numărul de mobil şi nu a putut fi abordat nici pe telefonul instituţiei, deoarece nu se afla la serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.