Medicul oncolog Șerban Negru a avut un vis: de a schimba felul în care sunt tratați bolnavii de cancer. Astfel, de la un mic cabinet la parterul unui bloc din Timișoara, în care își desfășura activitatea în 2004, a ajuns să construiască cel mai modern centru de oncologie din vestul țării – OncoHelp.
„Mi se întâmplă să mă întâlnesc cu pacienți pe stradă și să-mi mulțumească. Asta nu se poate cumpăra, este cea mai mare satisfacție. Oricât ai fi de bogat sau de sărac, când te oprește cineva și-ți mulțumește că trăiește, asta ne impresionează. Este adevărat, mai rar, vin și oameni care ne mulțumesc după ce moare aparținătorul și spun că știu că n-ați putut face mai mult, dar vă mulțumim pentru că ați făcut ce ați făcut. De multe ori, oricât ai face pentru pacienți, nu pot fi salvați din ghearele morții, dar moartea poate fi amânată, poate fi ușurată“, sunt cuvintele lui Șerban Negru, fondatorul centrului OncoHelp din Timișoara, care în această toamnă a împlinit zece ani de activitate.
Zece ani în care zeci de mii de pacienți diagnosticați cu cancer, în special din vestul țării, au beneficiat de servicii gratuite în cadrul centrului. Vorbim despre cel mai modern centru de oncologie din vestul țării, care-și desfășoară activitatea la Timișoara. OncoHelp a ajuns în acest stadiu datorită visului a trei persoane, acela de a veni în sprijinul bolnavilor de cancer oferindu-le un tratament corect, în condiții cât mai bune.
Astfel, dorința fondatorilor a fost aceea de a păstra din sistemul public ceea ce era mai bun și de aceea au hotărât ca toate serviciile oferite pacienților să fie accesibile. Astăzi, după zece ani de funcționare, Centrul de Oncologie OncoHelp oferă în continuare servicii gratuite tuturor pacienților asigurați.
La momentul inaugurării sale, la 1 octombrie 2009, centrul avea 32 de paturi și o singură secție de oncologie. Astăzi are 161 de paturi și o serie de secții noi – hematologie, radioterapie, îngrijiri paliative și compartimente de imagistică medicală. La început au fost trei persoane, iar astăzi sunt peste 250 de angajați și colaboratori. Proiectul OncoHelp a crescut mereu, împins de afluxul permanent de noi pacienți, astfel încât s-a ajuns ca în anul 2019 să fie realizate lunar în jur de 2.500 de internări.
„Istoria noastră, a OncoHelp, a început în 2004 într-un parter de bloc. Am organizat atunci un cabinet de oncologie și am visat să schimbăm felul în care erau tratați bolnavii de cancer în Timișoara. Un an mai târziu am mutat cabinetul în locația actuală și am început construcția unui mic spital lângă ambulatoriul existent deja. Am vrut să schimbăm ceea ce nu funcționa în altă parte, am vrut să eliminăm problemele cu care se confruntă medicii peste tot și să adăugăm servicii care lipseau la ora respectivă. Am încercat de-a lungul timpului să arătăm că se poate și altfel. Să oferim gratuit servicii de calitate. Am considerat și considerăm în continuare că este datoria noastră să ne respectăm chemarea. Am considerat ca este datoria noastră să practicăm medicina nu doar ca o știință, ci și ca o artă a compasiunii şi o misiune a sufletului“, a declarat Șerban Negru.
Cel mai mare departamant al centrului OncoHelp este secția de oncologie medicală, iar împreună cu secția de hematologie tratează zilnic peste o sută de pacienți. De asemenea, ca urmare a dezvoltării laboratorului de radioterapie, zilnic sunt tratați 120 – 140 de pacienți, care beneficiază de o infrastructură la fel de performantă ca în centrele de referință din Europa. Totodată, îngrijirile paliative reprezintă un capitol special, care oferă servicii de îngrijire pacienților terminali, care ajung la OncoHelp în stare foarte gravă și de multe ori mor în spital.
„Știi cum e, nemulțumirea te împinge înainte. Dacă privesc în ansamblu, este mult mai bine decât puteam să evoluăm în cei 15 ani, cât a durat povestea asta. Nu m-am gândit că o să ajung aici atunci când am inițiat acest proiect, dar întotdeauna când mai faci un pas, te gândești că vrei să mai faci pe urmă încă unul. Drumul acesta a fost frumos, nu a fost ușor, dar a fost plăcut“, ne spune fondatorul OncoHelp.
Tot mai mulți bolnavi
Șerban Negru atrage atenția asupra faptului că cele 161 de paturi din cadrul Centrului OncoHelp nu sunt suficiente, în condițiile în care sunt tot mai mulți bolnavi de cancer în România, care au nevoie de tratament pentru a avea o șansă la viață.
„Niciodată nu sunt suficiente paturile. Și dacă am avea 1.600 de paturi nu ar fi suficiente, pentru că ar veni tot mai mulți pacienți. Realitatea este că vin tot mai mulți pacienți. Lucrurile se îmbunătățesc, nu este cum ar trebui, dar sunt tot mai frecvent depistate cazuri incipiente. Suntem într-o tendință îmbucurătoare, dar în continuare avem și cazuri avansate. Avem medicamente, poate cu câteva excepții punctuale, sigur că nu avem chiar tot ce ne trebuie. Sunt țări vecine cu noi care stau mult mai rău din punct de vedere al tratamentelor oncologice. Nu e cazul să ne victimizăm și să spunem că suntem cei mai slabi din acest punct de vedere. Am fost la vecini în vizite în spitale și mi-am dat seama că pacienții noștri au condiții mai bune și medicamente mai performante“, a explicat Șerban Negru.
Sprijin prea puțin din partea statului
Fondatul OncoHelp spune că nu puțină lume are impresia că acest centru de oncologie ar fi unul privat.
Însă OncoHelp este un ONG care a reușit să se dezvolte în cei zece ani cu forțe proprii, cu ajutorul multor donații și sponsorizări. Statul român nu a contribuit cu nimic în ceea ce privește modernizarea centrului sau dotarea cu echipamentele medicale necesare.
„Singurii bani pe care-i primim noi de la stat sunt de la Casa de Asigurări pentru serviciile pe care le facem. Niciodată nu am primit niciun leu de la stat în alt mod. Noi suntem defavorizați de un sistem de finanțare al Ministerului Sănătății, care dă bani pentru salarii numai la spitalele de stat. Foarte greu reușim să oferim servicii gratuite tuturor pacienților și în același timp să putem să dăm aceleași salarii personalului nostru. Avem peste 250 de angajați cărora trebuie să le asigurăm salariile în condițiile unui sistem discriminatoriu. Suntem într-un oraș în care sunt multe alte spitale și dacă medicii nu-și primesc bani asemănători cu salariile dintr-un alt spital, pleacă. Asistentele își găsesc oricând de lucru într-un spital de stat“, a atras atenția medicul oncolog timișorean.
Șerban Negru spune că OncoHelp este un ONG care nu-și propune să facă profit, ci să asigure tratament gratuit tuturor bolnavilor de cancer. „Asta urmărim de 15 ani încoace, de când există acest ONG, Oncohelp, și cred că în bună măsură am realizat. Nu suntem o entitate orientată spre profit. Nimeni nu intenționează să facă profit și tot ce avem ca excedent financiar îl redirecționăm cu scopul gestionării problemei oncologice în zonă. Filosofia noastră n-a fost să facem medicină pentru câțiva privilegiați care au bani. Filosofia noastră a fost să facem tratamente pentru toată lumea. Ne mai ciocnim și de problema următoare în care vin oameni cu mulți bani și spun că noi vrem să avem saloane separate și cu părere de rău trebuie să îi dezamăgesc și să le spun că trebuie să stea în saloanele de tratament cu toți ceilalți. Apoi spun că putem să plătim să stăm separat? Nu, nu avem astfel de facilități. Pe de altă parte, am fost și în spitale private de renume din Europa și vă spun sincer că putem sta cu capul sus lângă un astfel de spital din perspectiva condițiilor, adică ce aparatură avem, ce condiții sunt de infrastructură“, a explicat Șerban Negru.
Spital multidisciplinar de cancer
Fondatorul OncoHelp are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea centrului de oncologie din Timișoara. Astfel, se dorește asigurarea a cât mai multe servicii pentru bolnavii de cancer care trec pragul centrului, dar și mărirea capacității de tratament prin construirea a noi corpuri de clădiri, și achiziționarea unor aparate medicale cât mai performante atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și terapia.
„Sperăm să devenim ceea ce are nevoie orice oraș mare din Europa. Și anume, un spital multidiscplinar de cancer, un spital în care pacienții sunt tratați într-un sistem integrat și primesc toate serviciile de care au nevoie, pentru că în tratarea cancerului se întâlnesc foarte multe specialități extrem de diferite: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapii de toate felurile, care pe lângă alte specialități conexe, pentru că un pacient de-al nostru ajunge deseori să consulte un cardiolog sau un gastroenterolog, are nevoie de psiholog sau psihiatru, are nevoie de sfaturi de nutriție și toate acestea sunt specialități de care are nevoie și trebuie să le găsească aici. Suntem departe în acest sens pentru că deja avem foarte multe astfel de cabinete de specialitate în ambulatoriul nostru care oferă aceste servicii și sper să continuăm în acest sens”, a explicat Șerban Negru.