Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, în care sunt tratați aproximativ 74.000 de pacienți în fiecare an, va suferi o transformare spectaculoasă. În cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni, în valoare de peste un milion de euro, UPU va fi modernizată și extinsă, dar și dotată cu echipamente medicale moderne. Contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat, astăzi, la sediul Consiliului Județean Timiș.
„Acest proiect este un proiect pe fonduri europene, pe Programul Operațional Regional, Axa prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale. La momentul acesta a fost finalizată licitația și semnăm contractul de proiectare și execuție. Valoarea contractului este de 5,1 milioane de lei, inclusiv TVA. După semnarea contractului, vom da ordinul de începere a proiectării și bineînțeles la momentul finalizării proiectării, execuția propriu-zisă. Durata efectivă a acestei investiții este de 24 de luni. Din valoarea totală a investiției, finanțarea de la bugetul local este de 2%, de la bugetul Consiliului Județean Timiș, dar avem și o valoare de aproximativ 100.000 de lei cheltuieli neeligibile, iar contribuția fondurilor europene este de 50% pentru acest proiect, contribuția de 48% este acoperită de la bugetul de stat”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
În cadrul acestui proiect, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara va fi modernizată și se va extinde cu încă un corp care va avea o suprafață de aproximativ 800 mp, structurat pe trei niveluri: subsol, parter și etaj.
„După 25 de ani de la Revoluție, în 2014, Consiliul Județean Timiș a înțeles importanța investițiilor în sănătate și s-a început un amplu proiect de modernizare.
Astfel, Spitalul Județean Timișoara și-a schimbat radical fața. Unitatea de Primiri Urgențe a fost modernizată acum trei, patru ani, în cadrul unui proiect în valoare de aproximativ 300.000 – 400.000 de lei, tot cu fonduri de la consiliul județean. Atunci s-a renovat întreaga Unitate de Primiri Urgențe, pentru a face față solicitărilor și standardelor impuse de Uniunea Europeană. Acest proiect este unul benefic pentru că vorbim de o extindere care este absolut necesară, precum și de modernizare și dotarea cu aparatură medicală pentru ceea ce se dorește a fi o Unitate de Primiri Urgență modernă”, a explicat Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara.
Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, a afirmat că investiția este una benefică, în condițiile în care pacienții vor putea fi tratați mai eficient.
„Investiția vizează trei aspecte importante: o creștere cu aproximativ 25% a numărului de posturi de lucru unde putem să asistăm pacienții; crearea unui circuit mai funcțional în ceea ce privește triajul pacienților; de a asigura confort pacienților și aparținătorilor pe parcursul șederii lor în Unitatea de Primiri Urgențe. Mutarea spațiilor administrative care sunt în actualul spațiu al UPU va permite crearea a încă șase posturi de lucru. UPU asistă undeva în jur de 74.000 de pacienți într-un an. Este mult să faci asta pe un număr de 24 de posturi de lucru pe care le avem disponibile în acest moment. Acești pacienți vin în medie măcar cu un aparținător. Deci, în fiecare an, cel puțin 150.000 de oameni trec prin UPU. Spațiul actual s-a dovedit a fi ineficient. Ca urmare a implementării acestui proiect, vom avea un flux mai eficient al pacienților”, a declarat medicul Mihai Grecu.
Firma care va realiza lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului județean se numește M&Dario Com SRL și este din Timișoara.