„Zile roșii, nopți albe”, un proiect dedicat împlinirii memoriei eroilor Revoluției din...

„Zile roșii, nopți albe”, un proiect dedicat împlinirii memoriei eroilor Revoluției din 1989

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Portabil Timişoara, în parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană şi cu Asociaţia Memorialul Revoluţiei lansează, sub egida „Hoinart”, proiectul „Zile Roşii, Nopţi Albe”, în memoria eroilor din sângeroasele zile ale lui decembrie 1989. Dorinţa organizatorilor este aceea de a crea o punte între tinerii de atunci care au ieşit în stradă şi cei de astăzi, pentru care cele întâmplate atunci par un lucru greu de închipuit, de care mulţi nici nu au auzit, pentru unii fiind chiar lipsite de importanţă. Iniţiatorii proiectului cred că poate nu întâmplător, mulţi tineri nu se implică în viaţa politică a ţării sau în cea locală, fiindu-le străin spiritul civic, şi doresc să arate, mai degrabă prin artă decât prin informaţie brută, cât de actuale sunt evenimentele de acum trei decenii, care au dus la numeroase tragedii.

Potrivit lui  Alexandru Maniu, coordonatorul proiectului, acesta doreşte să scoată în evidenţă destine individuale de la sfârşitul unui deceniu de mizerie, impusă de un regim dictatorial, deoarece „în faţa morţii şi a absurdului suntem, până la urmă, singuri, izolaţi.


Unii s-au eliberat prin moarte. Sacrificiul lor e cu atât mai însemnat cu cât ei nu au fost extremităţile unei mase amorfe, ci indivizi singuri într-o mare de indivizi la fel de singuri. «Zile Roşii Nopţi Albe» este dedicat acestor oameni”.

Proiectul cuprinde un spctacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniţilor, a rudelor morţilor şi a celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din decembrie ʹ89. Labirintul şi documentarul se împletesc în încăperile cenuşii, voit călcate de patina timpului, ale Memorialului Revoluţiei din strada Oituz nr. 2B, unde spectatorii îi vor însoţi pe actori de la o scenă la alta, urmărind desfăşurarea evenimentelor de atunci. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a lui Mihai Lungeanu, laureat în mai multe rânduri cu premiul UNITER, pe un scenariu de Alexandru Maniu, iar din distribuţie fac parte Alina Fabri, Raluca Grumăzescu, Denisa Cocoroveanu, Marko Adzic, Alexandru Maniu, Vlad Ilie, Ernest Slach, Vlad Todea şi Denis Halasz.

Premiera va avea loc în data de 27 octombrie, iar până în 16 decembrie sunt programate mai multe reprezentaţii. Momente din spectacol, interviuri filmate cu victimele acelor zile şi scurte conferinţe despre cele întâmplate vor fi prezentate şi în liceele timişorene, căci proiectul doreşte să aibă o puternică tentă educativă. Totodată vor fi puse în valoare trei din cele 15 monumente închinate eroilor acelor zile – Omul Ţintă, Fântâna Martirilor şi Învingătorul – inclusiv printr-un performance comemortiv teatral şi va avea loc un happeing stradal de improvizaţie muzicală, cu versuri inspirate din experienţele directe sau indirecte ale publicului trecător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.